ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνιος Πόνος: Αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο για δύο σοβαρές νόσους

Χρόνιος Πόνος: Αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο για δύο σοβαρές νόσους

Μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο επιφυλάσσει στους ασθενείς με χρόνιο πόνο η κατάστασή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για συμβάντα που μπορούν να στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή τους. Διαβάστε τις παρεμβάσεις μπορούν να ωφελήσουν

Χρόνιος Πόνος: Πολλαπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου διατρέχουν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Pain Medicine. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για το διάστημα 2001-2005 17.614 ασθενείς με χρόνιο πόνο από την Ταϊβάν, οι οποίοι λάμβαναν παυσίπονη αγωγή για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο πόνος σύμφωνα με τις αναφορές σχετιζόταν συχνότερα με διαταραχές στη σπονδυλική στήλη, αρθρίτιδα και κεφαλαλγίες ενώ στα αναλγητικά περιλαμβάνονταν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από 35.228 συμμετέχοντες χωρίς χρόνιο πόνο, σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου με την πειραματική ομάδα. Κατά τη follow-up παρακολούθηση έως το 2015, διαπιστώθηκαν μεγαλύτερες πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 20% και 30% αντίστοιχα για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως ο διαβήτης. Κατά την υπόθεση των ερευνητών, μία εξήγηση αποτελεί ενδεχομένως η εύθραυστη υγεία των πασχόντων από σειρά επιβαρυντικών παραγόντων που ενεργοποιεί ο πόνος όπως το άγχος, η μειωμένη ικανότητα άσκησης, ο ανεπαρκής ύπνος και η κατάθλιψη.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο υποφέρουν συχνά από ψυχολογικό άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας της κατάστασης της υγείας, ο αντίκτυπος της οποίας είναι σημαντικός σε κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητάς τους. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η βελτίωση της συνολικής υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή καθώς και την εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση. Ενδεικτικά, οι τεχνικές διαλογισμού για μείωση του στρες μέσω ενσυνειδητότητας (mindfulness) σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης γιόγκα έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Osteopathic Association.

Έπειτα, θετικά μπορεί να συμβάλει η απομάκρυνση από τη δυτικού τύπου διατροφή με μείωση των ω-6 λιπαρών οξέων και παράλληλη αύξηση των ω-3. Τα ω-3 λιπαρά αφθονούν σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, ενώ βασικά τρόφιμα της δυτικής διατροφής όπως επεξεργασμένα, fast food, γλυκά και αλλαντικά, αποτελούν κύριες πηγές των επιβλαβών ω-6. Τέλος, η επίσκεψη στα Ιατρεία Πόνου μπορεί να αποτελέσει τη λύση, καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων εξατομικευμένα για κάθε άτομο, σχεδιάζοντας ένα θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ασθενούς που θα του επιστρέψει τον έλεγχο της ζωής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τοπικό σύνδρομο πόνου : Έτσι επηρεάζει την ψυχική υγεία

Αντιδραστική διαταραχή προσκόλλησης : Θεραπεία υπόσχεται την καταπολέμηση της

Πώς να έχετε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή παρά τον χρόνιο πόνο

To σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο είναι η ινομυαλγία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.