ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνιος λόξυγγας: Τι είναι ο χρόνιος λόξυγγας και πώς αντιμετωπίζεται;

Χρόνιος λόξυγγας: Τι είναι ο χρόνιος λόξυγγας και πώς αντιμετωπίζεται;

Χρόνιος λόξυγγας: Ο χρόνιος λόξυγγας, γνωστός και ως ανίατος λόξυγγας ή επίμονος λόξυγγας, είναι μια σπάνια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένα και ανεξέλεγκτα επεισόδια λόξυγγα που διαρκούν περισσότερες από 48 ώρες

Ο χρόνιος λόξυγγας, γνωστός και ως ανίατος λόξυγγας ή επίμονος λόξυγγας, είναι μια σπάνια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένα και ανεξέλεγκτα επεισόδια λόξυγγα που διαρκούν περισσότερες από 48 ώρες και συχνά επιμένουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Ενώ ο λόξυγγας είναι ένα κοινό και συνήθως καλοήθη φαινόμενο που προκαλείται από ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να είναι εξουθενωτικός και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Υπάρχουν διάφορες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιου λόξυγγα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές που επηρεάζουν το εγκεφαλικό στέλεχος ή τα νεύρα που ελέγχουν το διάφραγμα και τους αναπνευστικούς μύες. Καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός ή οι όγκοι στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό μπορούν να διαταράξουν την κανονική λειτουργία αυτών των νεύρων, οδηγώντας σε επίμονο λόξυγγα.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ορισμένες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), τα πεπτικά έλκη ή η φλεγμονή του διαφράγματος ή του οισοφάγου, μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα που εμπλέκονται στα αντανακλαστικά του λόξυγγα, προκαλώντας χρόνιο λόξυγγα.

Μεταβολικές ανισορροπίες

Οι ανισορροπίες στους ηλεκτρολύτες, ιδιαίτερα το κάλιο και το ασβέστιο, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των μυών, συμπεριλαμβανομένου του διαφράγματος, και να συμβάλουν στην ανάπτυξη επίμονου λόξυγκα.

Φάρμακα και Ουσίες

Ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών, των βενζοδιαζεπινών, των οπιοειδών ή των φαρμάκων χημειοθεραπείας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ή η ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επίμονου λόξυγκα.

Ψυχολογικοί Παράγοντες

Το συναισθηματικό στρες, το άγχος ή οι ψυχιατρικές διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθούν με χρόνιο λόξυγγα ως σωματικό σύμπτωμα.

Η θεραπεία για τον χρόνιο λόξυγγα εξαρτάται από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, όπως φάρμακα για την καταστολή των αντανακλαστικών του λόξυγγα, θεραπεία υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, διατροφικές τροποποιήσεις, θεραπείες συμπεριφοράς ή χειρουργικές επεμβάσεις σε σοβαρές περιπτώσεις. Παρά τις προκλήσεις της διαχείρισης του χρόνιου λόξυγγα, με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, πολλά άτομα μπορούν να βιώσουν ανακούφιση από αυτή την οδυνηρή κατάσταση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι το σεξ ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τον λόξυγγα;

Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Χρόνιος πόνος ημικρανίας αποδείχθηκε ότι ήταν αυγά σκουληκιών στον εγκέφαλο

Τα μυστήρια πίσω από τον χρόνιο κνησμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.