Εναλλακτική Ιατρική

Βελονισμός Ιδιότητες: Μειώνει τον πόνο πριν το χειρουργείο

Βελονισμός Ιδιότητες: Μειώνει τον πόνο πριν το χειρουργείο

Βελονισμός Ιδιότητες: Μια νέα πιλοτική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση βελονισμού πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει την ανάγκη ενός ατόμου για οπιοειδή μετά το χειρουργείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βελονισμός είναι μια χαμηλού κόστους και ασφαλής μέθοδος που μειώνει τον πόνο και το άγχος σε μερικούς ανθρώπους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2018 πέθαναν 47.000 άνθρωποι από τη χρήση οπιοειδών με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των θανάτων να αφορά συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Λέγεται πως πάνω από το 80% των ασθενών λαμβάνουν συνταγή για οπιοειδή μετά από χειρουργική επέμβαση χαμηλού κινδύνου και σχεδόν το 87% αυτών των συνταγών περιλαμβάνουν οξυκωδόνη ή υδροκοδόνη, οι οποίες συνηθισμένες ουσίες που οδηγούν στο θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Εναλλακτικές μέθοδοι

Σε μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη, μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών τεχνικών βελονισμού προτού μια ομάδα βετεράνων να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες με την πρώτη ομάδα να λαμβάνει παραδοσιακό βελονισμό πριν από τη χειρουργική επέμβαση και η δεύτερη ομάδα να λαμβάνει πλαστό βελονισμό. Ο πλαστός βελονισμός ή  βελονισμός εικονικού φαρμάκου, μιμείται τον βελονισμό.

Τα άτομα χρειάζονταν κατά μέσο όρο 56 ισοδύναμα μορφίνης χιλιοστογράμμου (MME) τις πρώτες 24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το MME είναι μια μέθοδος υπολογισμού της αθροιστικής πρόσληψης οποιουδήποτε οπιούχου φαρμάκου από τον ασθενή σε διάστημα 24 ωρών. Συγκριτικά, όσοι είχαν κάνει παραδοσιακό βελονισμό, έλαβαν κατά μέσο όρο μόνο 20,4 MME.  Επίσης, οι ασθενείς ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τη διαχείριση του πόνου τους 24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Παραδοσιακός βελονισμός εναντίον βελονισμού Battlefield

Στο δεύτερο πείραμα, 28 βετεράνοι που προγραμματίστηκαν για γενικές χειρουργικές επεμβάσεις έλαβαν βελονισμό Battlefield ενώ 36 ακόμη συμμετέχοντες έλαβαν πλαστό βελονισμό. Ο βελονισμός Battlefield περιλαμβάνει την τοποθέτηση βελόνων στα σημεία του αυτιού. Οι βελόνες παραμένουν στο αυτί για περίπου 3-4 ημέρες. Αυτή η τεχνική στοχεύει σε σημεία του αυτιού που οι ασκούμενοι πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται πόνο στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το είδος του βελονισμού αυτού έγινε γνωστό το 2001 ως βελονισμός Battlefield αφού ο Richard C. Niemtzow, ογκολόγος ακτινοβολίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, προσάρμοσε την τεχνική του βελονισμού του αυτιού για να παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο στο πεδίο της μάχης.

Οι βετεράνοι που έλαβαν αυτήν την τεχνική βελονισμού χρειάστηκαν τα μισά οπιοειδή τις πρώτες 24 ώρες μετά τη χειρουργική τους επέμβαση (17,4 MME έναντι 35 MME) κι ενώ το 38% των συμμετεχόντων εμφάνισαν ναυτία μετά τη χειρουργική επέμβαση, μόνο το 3% εκείνων που είχαν υποβληθεί σε βελονισμό στο πεδίο της μάχης ανέφεραν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Οι υποστηρικτές της παραδοσιακής ιατρικής πιστεύουν ότι τα σημεία βελονισμού στο αυτί επηρεάζουν τα σημεία ενεργοποίησης στο στομάχι, τη χοληδόχο κύστη, την ουροδόχο κύστη και το λεπτό έντερο και μειώνουν τη ναυτία και τον εμετό.

Μιλώντας με την Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων, η Brinda Kish, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναισθησιολόγος κάτοικος στο Detroit Medical Center, MI, δήλωσε:

«Μερικοί ασθενείς ήταν ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν βελονισμό αμέσως και άλλοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο όταν έμαθαν για τους κινδύνους από τη χρήση οπιοειδών. Είναι εύκολο, οι ασθενείς το λατρεύουν και είναι πολύ ασφαλές. Επειδή ο βελονισμός στο πεδίο της μάχης αναπτύχθηκε από έναν γιατρό ένοπλων υπηρεσιών, οι βετεράνοι ήταν επίσης πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν.»

Ωστόσο, να σημειωθεί πως παρόλο που τα ευρήματα αυτά παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε είναι μικρή και σίγουρα οι επιστήμονες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πολύ μεγαλύτερες δοκιμές πριν καταλήξουν σε ένα σταθερό συμπέρασμα σχετικά με τη χρησιμότητα του βελονισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο βελονισμός βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να ελέγξουν τον πόνο

Ανακαλύψτε τα οφέλη του βελονισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση και τη λεκάνη που συχνά παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

"Ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με πόνο στη μέση/τη λεκάνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο βελονισμός δεν είχε παρατηρήσιμες σοβαρές ανεπιθύμητες επιδράσεις στα νεογέννητα", γράφουν. "Χρειάζονται ακόμη περισσότερες μεγάλης κλίμακας και καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα", προσθέτουν.

Νέα εμπειρία χαλάρωσης και αναπνοής σε σπήλαια αλατιού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε μια σπηλιά αλατιού είναι σίγουρα ευχάριστο να περάσετε μια ώρα, ξεκουραζόμενοι και προβληματιζόμενοι και για να έχετε την ευκαιρία να δείτε τα προβλήματά σας να διαλύονται, είναι φθηνότερο από το να δείτε έναν θεραπευτή.

Βότανα που θεραπεύουν και προστατεύουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ειδικά αυτήν την περίοδο με την πανδημία να μας κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας, η οχύρωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη και η βοτανοθεραπεία ο πιο φυσικός τρόπος για να την πετύχουμε

Αλλοπάθεια και Αγιουρβέδα - Δύο εναλλακτικές θεραπείες με εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο

Αλλοπάθεια και Αγιουρβέδα: Οι ασκούμενοι της Αγιουρβέδα αναζητούν ισοδυναμία με αλλοπαθητικούς γιατρούς, όμως φαίνεται να υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην ποσότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνεται στα δύο συστήματα.

Χαμομήλι ο σύμμαχος των διαβητικών

Διαχείριση διαβήτη: Χαμομήλι ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Το χαμομήλι έχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην πρόκληση ύπνου, ενισχύει την ανοσία, βοηθά στην πέψη και έχει αντιγηραντικά οφέλη. Μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στην διαχείριση  του διαβήτη. 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της άκανθας φτέρνας

Η παγοθεραπεία σύμμαχος στην αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε πόνο μπορείτε να μειώσετε την φλεγμονή που ενδεχομένως να έχει συγκεντρωθεί στο σημείο με το να εφαρμόσετε πάγο στο συγκεκριμένο μέρος. Βάλτε πολλά παγάκια σε μια σακούλα, και τυλίξτε την με μια πετσέτα. Στην συνέχεια αφήστε τον πάγο στην πληγείσα περιοχή για τουλάχιστον […]