ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια: Τι είναι τα βακτήρια και πότε προκαλούν ασθένεια;

Βακτήρια: Τι είναι τα βακτήρια και πότε προκαλούν ασθένεια;

Βακτήρια: Τα βακτήρια προκαλούν πολλές κοινές λοιμώξεις όπως πνευμονία, λοιμώξεις τραυμάτων, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος (σήψη) και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια.

Σε όλη την ιστορία, οι βακτηριακές λοιμώξεις έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις ζωές και στους θανάτους των ανθρώπων. Τα βακτήρια προκαλούν πολλές κοινές λοιμώξεις όπως πνευμονία, λοιμώξεις τραυμάτων, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος (σήψη) και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια. Επιπλέον, ευθύνονται για πολλές μεγάλες επιδημίες ασθενειών. Ένα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1340 είναι η πανώλη, γνωστή και ως «Μαύρος θάνατος», που εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία και την Ευρώπη κατά μήκος των εμπορικών οδών, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η ασθένεια είναι πλέον γνωστό ότι προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

 

Πότε τα βακτήρια προκαλούν ασθένεια;

Τα βακτήρια μπορεί να είναι αυστηρά παθογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκαλέσουν ασθένεια εάν καταφέρουν να κατακλύσουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα βακτήρια προκαλούν ασθένειες μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αυτά είναι τα λεγόμενα ευκαιριακά παθογόνα. Τα ευκαιριακά παθογόνα συνήθως δεν προκαλούν λοιμώξεις σε υγιείς ανθρώπους, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπονομεύεται ή καταστέλλεται, για παράδειγμα, από χημειοθεραπεία καρκίνου, υποσιτισμό ή άλλες ασθένειες (όπως το HIV/AIDS). Αυτές οι λοιμώξεις συχνά προέρχονται από τη βακτηριακή χλωρίδα του ίδιου του ατόμου, όπως αυτή στο δέρμα ή στο έντερο.

Πολλά βακτηριακά παθογόνα μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του νερού και των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Campylobacter και E. coli. Μερικές φορές τα βακτήρια μεταδίδονται άμεσα ή έμμεσα από τα ζώα στον άνθρωπο και προκαλούν ασθένειες. Τέτοιες λοιμώξεις ονομάζονται ζωονοσογόνες λοιμώξεις. Άλλα βακτήρια όπως το Neisseria gonorrhea και το Chlamydia trachomatis εξαπλώνονται μέσω των σεξουαλικών επαφών.

Διαχείριση βακτηριακών λοιμώξεων

Η εισαγωγή αντιβιοτικών για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων σε συνδυασμό με βελτιωμένη υγιεινή και υγιεινή, χρήση εμβολιασμών και αυξημένη γνώση για τα βακτήρια έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από βακτηριακές ασθένειες. Ωστόσο, η αντίσταση στα αντιβιοτικά απειλεί τώρα να μας αφήσει ξανά χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Τα ανθεκτικά βακτήρια είναι ευρέως διαδεδομένα στα περισσότερα μέρη του κόσμου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από βακτηριακές λοιμώξεις επειδή τα αντιβιοτικά έχουν σταματήσει να δρουν.

Αναγνώριση της νόσου

Τα διαγνωστικά είναι ένα σύνολο εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της φύσης και των αιτιών της νόσου. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να καθοριστεί ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία. Θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, άλλα φάρμακα ή ανάπαυση στο κρεβάτι. Ελλείψει σωστής διάγνωσης, πολλοί ασθενείς μπορεί να μην λαμβάνουν τη σωστή αντιβιοτική θεραπεία όταν τη χρειάζονται. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι ότι σε ασθενείς που δεν χρειάζονται αντιβιοτικά χορηγείται ένα μόνο σε περίπτωση που πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η οδοντική τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες

3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.