ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια: Τι είναι τα βακτήρια και πότε προκαλούν ασθένεια;

Βακτήρια: Τι είναι τα βακτήρια και πότε προκαλούν ασθένεια;

Βακτήρια: Τα βακτήρια προκαλούν πολλές κοινές λοιμώξεις όπως πνευμονία, λοιμώξεις τραυμάτων, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος (σήψη) και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια.

Σε όλη την ιστορία, οι βακτηριακές λοιμώξεις έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις ζωές και στους θανάτους των ανθρώπων. Τα βακτήρια προκαλούν πολλές κοινές λοιμώξεις όπως πνευμονία, λοιμώξεις τραυμάτων, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος (σήψη) και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια. Επιπλέον, ευθύνονται για πολλές μεγάλες επιδημίες ασθενειών. Ένα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1340 είναι η πανώλη, γνωστή και ως «Μαύρος θάνατος», που εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία και την Ευρώπη κατά μήκος των εμπορικών οδών, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η ασθένεια είναι πλέον γνωστό ότι προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

 

Πότε τα βακτήρια προκαλούν ασθένεια;

Τα βακτήρια μπορεί να είναι αυστηρά παθογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκαλέσουν ασθένεια εάν καταφέρουν να κατακλύσουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα βακτήρια προκαλούν ασθένειες μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αυτά είναι τα λεγόμενα ευκαιριακά παθογόνα. Τα ευκαιριακά παθογόνα συνήθως δεν προκαλούν λοιμώξεις σε υγιείς ανθρώπους, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπονομεύεται ή καταστέλλεται, για παράδειγμα, από χημειοθεραπεία καρκίνου, υποσιτισμό ή άλλες ασθένειες (όπως το HIV/AIDS). Αυτές οι λοιμώξεις συχνά προέρχονται από τη βακτηριακή χλωρίδα του ίδιου του ατόμου, όπως αυτή στο δέρμα ή στο έντερο.

Πολλά βακτηριακά παθογόνα μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του νερού και των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Campylobacter και E. coli. Μερικές φορές τα βακτήρια μεταδίδονται άμεσα ή έμμεσα από τα ζώα στον άνθρωπο και προκαλούν ασθένειες. Τέτοιες λοιμώξεις ονομάζονται ζωονοσογόνες λοιμώξεις. Άλλα βακτήρια όπως το Neisseria gonorrhea και το Chlamydia trachomatis εξαπλώνονται μέσω των σεξουαλικών επαφών.

Διαχείριση βακτηριακών λοιμώξεων

Η εισαγωγή αντιβιοτικών για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων σε συνδυασμό με βελτιωμένη υγιεινή και υγιεινή, χρήση εμβολιασμών και αυξημένη γνώση για τα βακτήρια έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από βακτηριακές ασθένειες. Ωστόσο, η αντίσταση στα αντιβιοτικά απειλεί τώρα να μας αφήσει ξανά χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Τα ανθεκτικά βακτήρια είναι ευρέως διαδεδομένα στα περισσότερα μέρη του κόσμου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από βακτηριακές λοιμώξεις επειδή τα αντιβιοτικά έχουν σταματήσει να δρουν.

Αναγνώριση της νόσου

Τα διαγνωστικά είναι ένα σύνολο εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της φύσης και των αιτιών της νόσου. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να καθοριστεί ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία. Θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, άλλα φάρμακα ή ανάπαυση στο κρεβάτι. Ελλείψει σωστής διάγνωσης, πολλοί ασθενείς μπορεί να μην λαμβάνουν τη σωστή αντιβιοτική θεραπεία όταν τη χρειάζονται. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι ότι σε ασθενείς που δεν χρειάζονται αντιβιοτικά χορηγείται ένα μόνο σε περίπτωση που πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η οδοντική τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες

3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου IBS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα πιο συχνά γεύματα και να ασκείστε τακτικά. Η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα βοηθούν επίσης στη μείωση του στρες.

Εναποθέσεις όγκων σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι εναποθέσεις όγκου TD ενσωματώνονται στο στάδιο Τ ή Ν, ο στόχος είναι να παρέχεται μια ακριβέστερη αναπαράσταση των χαρακτηριστικών του όγκου σε ιστοπαθολογικό επίπεδο. Συμπερασματικά, έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την κλινική σημασία και την επακόλουθη διαχείριση των εναποθέσεων όγκου TDs.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.