Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια: Πόσο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια για τον εγκέφαλο;

Βακτήρια: Πόσο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια για τον εγκέφαλο;

Βακτήρια: Η μελέτη διερεύνησε τα εγκεφαλικά αποστήματα και τη συσχέτισή τους με βακτήρια που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα.

Τα βακτήρια που είναι γνωστό ότι προκαλούν στοματικές λοιμώξεις μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στους ασθενείς που αναπτύσσουν δυνητικά απειλητικά για τη ζωή αποστήματα στον εγκέφαλο, έδειξε νέα έρευνα.

Τι λοιμώξεις προκαλούν τα βακτήρια;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dentistry, διερεύνησε τα εγκεφαλικά αποστήματα και τη συσχέτισή τους με βακτήρια που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα. Αν και αυτός ο τύπος αποστήματος είναι σχετικά ασυνήθιστος, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 87 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικά αποστήματα και χρησιμοποίησαν μικροβιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από δειγματοληψία αποστήματος και περιφερικές καλλιέργειες. Αυτό τους επέτρεψε να διερευνήσουν την παρουσία στοματικών βακτηρίων στα εγκεφαλικά αποστήματα ασθενών, όπου είτε είχε βρεθεί η αιτία του αποστήματος, όπως συνέβη σε μόλις 35 ασθενείς, είτε δεν βρέθηκε.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι 52 ασθενείς στους οποίους δεν είχε βρεθεί καμία αιτία είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στοματικά βακτήρια στα δείγματά τους. Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερους αριθμούς Streptococcus anginosus, ενός βακτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε φαρυγγίτιδα, βακτηριαιμία και λοιμώξεις σε εσωτερικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και το συκώτι. Αυτό το βακτήριο βρίσκεται συχνά στα οδοντικά αποστήματα.

Γράφοντας στη μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η στοματική κοιλότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή μόλυνσης σε περιπτώσεις εγκεφαλικού αποστήματος όπου δεν έχει εντοπιστεί σαφής αιτία. Το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Plymouth NHS Trust ηγήθηκαν της έρευνας.

Ο Δρ Χόλι Ρόι, Κλινικός Λέκτορας Νευροχειρουργικής του NIHR με έδρα το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Plymouth NHS Trust, είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. Είπε: «Ενώ πολλές πιθανές αιτίες εγκεφαλικών αποστημάτων έχουν αναγνωριστεί, η προέλευση της μόλυνσης συχνά παραμένει κλινικά άγνωστη. Ωστόσο, ήταν ακόμα εκπληκτικό να βρίσκουμε συχνά βακτήρια που απαντώνται από το στόμα σε εγκεφαλικά αποστήματα ανεξήγητης προέλευσης. «Υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης πιο ευαίσθητων τεχνικών για την αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας ως πιθανής βακτηριακής πηγής σε ασθενείς με εγκεφαλικό απόστημα. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της βελτίωσης της οδοντιατρικής φροντίδας και της στοματικής υγιεινής γενικότερα».


Η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της Ομάδας Ερευνών Στοματικής Μικροβιώματος του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τους Δρ Raul Bescos και Dr Zoe Brookes, για να διερευνήσει τους δεσμούς μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και μιας σειράς καρδιαγγειακών και νευρολογικών παθήσεων. Άλλες κλινικές δοκιμές διερευνούν τη σχέση μεταξύ της υγείας των ούλων και της νόσου του Αλτσχάιμερ και εντοπίζουν ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο σε οδοντιατρικές κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς η αλλοιωμένη ισορροπία των στοματικών βακτηρίων (μικροβίωμα) κατά τη διάρκεια της ουλίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά.

Αυτές οι κλινικές μελέτες πραγματοποιούνται σε οδοντιατρικές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης που διευθύνονται από την Peninsula Dental Social Enterprise, όπου η έρευνα εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το κρυολόγημα εμφανίζεται τον χειμώνα;

5 Θεαματικά οφέλη του θαλασσινού αλατιού στη διατροφή σας

Μηνιγγίτιδα Β μια σπάνια αλλά αρκετά επικίνδυνη νόσος που απειλεί βρέφη και παιδιά

Β κύτταρα εμποδίζουν την επούλωση του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon