ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια Ασθένειες: Ιπτάμενα βακτήρια απειλούν το οικοσύστημα

Βακτήρια Ασθένειες: Ιπτάμενα βακτήρια απειλούν το οικοσύστημα

Βακτήρια Ασθένειες: Βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν από τη μια ήπειρο στην άλλη «κρυμμένα» στην ατμοσφαιρική σκόνη και μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, αλλά να επηρεάσουν και το κλίμα και τα οικοσυστήματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atmospheric Research, αποκρυπτογράφησε το μυστήριο της μεταφοράς μικροοργανισμών σε ηπείρους μέσω «γιγαντιαίων» ατμοσφαιρικών σωματιδίων που ονομάζονται ιβηρουλίτες που θα μπορούσαν να εισπνευθούν από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR) στην Ισπανία, αυτά τα αερολύματα δρουν σαν «όχημα εκτόξευσης» για βακτήρια και ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών σε όλες τις ηπείρους. Ενώ αυτά τα βιοαεροσώματα ανακαλύφθηκαν το 2008, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο μηχανισμός με τον οποίο τα βακτήρια εμπλέκονται στο σχηματισμό των ατμοσφαιρικών ιβηρουλιτών παραμένει άγνωστος. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εναποθέσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στην πόλη της Γρανάδας στην Ισπανία. Διαπίστωσαν ότι η σύνθεση αυτών των εναποθέσεων ήταν ετερογενής, αποτελούμενη κυρίως από άργιλο, χαλαζία και ανθρακικά ορυκτά και οξείδια σιδήρου σε μικρότερο βαθμό. Εκτός από αυτά τα μέταλλα, οι επιστήμονες είπαν ότι τα βακτήρια, τα πλούσια σε πυρίτιο φύκια, που ονομάζονται διάτομα, και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί αποτελούν το βιολογικό συστατικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η σκόνη προήλθε από την έρημο Σαχάρα στη βορειοανατολική Αφρική και από τοπικά εδάφη με ενδείξεις ατμοσφαιρικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των συστατικών και των νεφών.

Το σταγονίδιο νερού συγκολλά σωματίδια σκόνης διαφορετικών μεγεθών στο εσωτερικό του μαζί με βακτήρια σε εναιώρημα, σημείωσε η μελέτη. «Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στους ιβηρουλίτες, επειδή παρέχουν θρεπτικό μέσο, ​​έναν μικροβιότοπο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προστατεύουν τα βακτήρια από την υπεριώδη ακτινοβολία», δήλωσε ο Alberto Molinero Garcia, συν-συγγραφέας της μελέτης από το UGR. “Αυτό αποδεικνύεται από τα βακτηριακά πολυμερή εξιδρώματα που, όπως και η βλεννώδης βλέννα, δρουν ως” κόλλα “μεταξύ των ορυκτών σωματιδίων, αποτρέποντας την αποσυναρμολόγηση τους και αυξάνοντας την αντίστασή τους στην ευθραυστότητα στα ταραχώδη φαινόμενα της ατμόσφαιρας”, πρόσθεσε ο Garcia. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ιβηρουλίτες βοηθούν τους μικροοργανισμούς να ταξιδεύουν σε μεγάλες ηπειρωτικές αποστάσεις σε ατμοσφαιρικά ρεύματα όπως το Sahara Air Layer (SAL). Πιστεύουν ότι αυτά τα αερολύματα μπορεί να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε περιοχές όπου η σκόνη μεταφέρεται από περιοχές ερήμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανοίγει σήμερα για την Αττική η πλατφόρμα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ

8 απίστευτες αλήθειες για τον γαλάζιο γίγαντα του πλανήτη μας

Η Greta Thunberg συνεχίζει τον αγώνα της για έναν πιο πράσινο μεταπανδημικό κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβολή της Γυναίκας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.Σηματοδοτείται μια νέα περίοδος για τα θέματα ισότητας των φύλων και αναδεικνύεται η ανάγκη για βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Η συμβολή της Γυναίκας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σηματοδοτείται μια νέα περίοδος για τα θέματα ισότητας των φύλων και αναδεικνύεται η ανάγκη για βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος.

Αρνητικό ρεκόρ ανά την υφήλιο η πανδημία στην Βραζιλία

Η πανδημία COVID-19 έχει κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές στη Βραζιλία, με αρνητικό ρεκόρ ανά την υφήλιο. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η χώρα μαστίζεται από μία νέα έξαρση του ιού, με μαζικούς θανάτους και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πώς κατασκευάζεται το κρέας στο εργαστήριο

Οι  ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την αναγεννητική ιατρική, επιτυγχάνοντας την καλλιέργεια κομματιών κρέατος μεγέθους χιλιοστών, όπου η διάταξη των μυοσωλήνων είναι τέτοια που βοηθά στην προσομοίωση της αίσθησης του κρέατος.

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.