Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόφιμα: Πολλές τροφές που θεωρούμε «υγιεινές» είναι υπερ-επεξεργασμένες

Τρόφιμα: Πολλές τροφές που θεωρούμε «υγιεινές» είναι υπερ-επεξεργασμένες

Για δεκαετίες οι άνθρωποι έκαναν την «υγιεινή» αλλαγή από το βούτυρο στη μαργαρίνη με την ελπίδα να μειώσουν τα λιπαρά. Όμως, αυτό το άλειμμα έχει συχνά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι βοηθούν στην συγκόλληση των συστατικών μεταξύ τους. Οι χημικές ουσίες λεκιθίνη, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων μπορούν να βρεθούν στον κατάλογο των συστατικών της μαργαρίνης και βρίσκονται, επίσης, σε πολλά τρόφιμα, από παγωτό μέχρι μαγιονέζα.

Τρόφιμα: Συχνά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά δεν είναι μόνο τα πατατάκια και οι σοκολάτες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε. Πολλά τρόφιμα που θεωρούμε «υγιεινά» είναι, επίσης, υπερ-επεξεργασμένα καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν θα βρίσκατε στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Διαβάζοντας μάλιστα τη συσκευασία μπορεί και να μην αναγνωρίζετε τα ονόματα των χρωστικών, των γλυκαντικών και των συντηρητικών. Εδώ, η DailyMail Online αποκαλύπτει μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα.


Έξι πολύ επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι μπορεί να φαίνονται εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε πρωτεΐνη στο σάντουιτς σας, αλλά πολλές συσκευασίες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτες χημικές ουσίες. Παρόλο που ορισμένα ζαμπόν συντηρούνται μόνο με αλάτι, όπως το ζαμπόν Πάρμας, πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν σταθεροποιητές. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ή να βοηθήσουν στη διατήρηση της υφής, της δομής τους και να τα κάνουν πιο ορεκτικά. Αυτοί οι ενισχυτές υφής μπορούν να αναγνωριστούν στον κατάλογο των συστατικών ως τριφωσφορικό κάλιο, τριφωσφορικό πεντανάτριο και διφωσφορικό τετρακάλιο. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το ανακατασκευασμένο κρέας, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα, συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις, αναφέρει το NHS.

Μαργαρίνη

Για δεκαετίες οι άνθρωποι έκαναν την «υγιεινή» αλλαγή από το βούτυρο στη μαργαρίνη με την ελπίδα να μειώσουν τα λιπαρά. Όμως, αυτό το άλειμμα έχει συχνά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι βοηθούν στην συγκόλληση των συστατικών μεταξύ τους. Οι χημικές ουσίες λεκιθίνη, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων μπορούν να βρεθούν στον κατάλογο των συστατικών της μαργαρίνης και βρίσκονται, επίσης, σε πολλά τρόφιμα, από παγωτό μέχρι μαγιονέζα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome volume το 2021, αποκάλυψε πώς 20 γαλακτωματοποιητές επηρέασαν ένα τεχνητό μοντέλο του ανθρώπινου μικροβιώματος του εντέρου. Διαπίστωσε ότι πολλοί άλλαξαν το μικροβίωμα με τρόπο που θα μπορούσε να αυξήσει τη φλεγμονή.

Κουτιά σούπας

Παρόλο που μια σούπα όταν φτιάχνεται στο σπίτι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερ-επεξεργασμένη, οι σούπες που πωλούνται σε κονσέρβες έχουν συστατικά που συχνά είναι άγνωστα. Για παράδειγμα, μια κονσέρβα ντοματόσουπας περιέχει «ρυθμιστή οξύτητας – κιτρικό οξύ». Αυτός ο ρυθμιστής οξύτητας προστίθεται στη σούπα για να ελέγχει τη γεύση, καθώς και το επίπεδο PH για να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συσκευασμένες μπάρες

Μπορεί να πωλούνται ως υγιεινά σνακ, αλλά αυτές οι μπάρες βρώμης και μούσλι είναι συχνά γεμάτες με τεχνητά γλυκαντικά και χημικά. Αν και φτιαγμένες κατά 60% από βρώμη, οι μπάρες περιέχουν τον γαλακτωματοποιητή λεκιθίνη. Και μπορεί να έχουν λίγες θερμίδες και να είναι φτιαγμένες με αποξηραμένα φρούτα, αλλά περιέχουν επίσης διογκωτικούς παράγοντες, ρυθμιστές οξύτητας, πηκτωματοποιητές και παράγοντες σύσφιξης. Η κατανάλωση ξηρών καρπών, βρώμης ή σπιτικών δημητριακών σε μπάρες είναι ένας τρόπος να αποφύγετε αυτές τις χημικές ουσίες και τα γλυκαντικά.

Πρωτεϊνικά ροφήματα

Τα ροφήματα αυτά, που πίνουν οι λάτρεις του γυμναστηρίου για να χτίσουν μυς, είναι συχνά αρωματισμένα με γλυκαντικές ουσίες. Κάποια δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και είναι χωρίς λιπαρά, αλλά περιέχουν το γλυκαντικό σουκραλόζη και διάφορους σταθεροποιητές. Μερικά, που πωλούνται σε πολλά σούπερ μάρκετ περιέχουν, επίσης, σουκραλόζη. Αυτό σημαίνει ότι τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αν και η προσθήκη σουκραλόζης στα τρόφιμα δεν τα καθιστά υγιεινά, βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, λέει το NHS.

Εναλλακτικές λύσεις κρέατος για χορτοφάγους

Τα στήθη κοτόπουλου και τα φιλέτα ψαριού είναι φαγητά που δεν είναι υπερ-επεξεργασμένα. Αλλά τα vegan τρόφιμα που αναδημιουργούνται για να μοιάζουν και να έχουν γεύση κρέατος, έχουν πρόσθετες αρωματικές ουσίες για να είναι εύγευστα και χημικές ουσίες για να φαίνονται ελκυστικά. Όπως για παράδειγμα το συντηρητικό και γλυκαντικό δεξτρόζη και επίσης το σταθεροποιητικό μεθυλοκυτταρίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 tips για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας

5 τροφές με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Η Μεσογειακή δίαιτα στέφθηκε νικήτρια ως η καλύτερη διατροφή για το 2022

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χαρά του σεξ με κάποιον που αγαπάς

Το σεξ με κάποιον που αγαπάς δεν είναι μόνο ηδονή· είναι γιορτή της σχέσης, επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και έκφραση της βαθύτερης αγάπης.

Οι καθημερινές δυσκολίες των ατόμων με διπολική διαταραχή

Διπολική διαταραχή: Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές ακραίων συναισθημάτων, μεταξύ μανίας και κατάθλιψης, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου σε καθημερινή βάση.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Τα οφέλη του ύπνου για την υγεία της καρδιάς

Μικρές αλλαγές, όπως σταθερό ωράριο ύπνου, αποφυγή καφεΐνης πριν τον ύπνο και περιορισμός της χρήσης οθονών το βράδυ, μπορούν να συμβάλουν σε έναν πιο υγιή, δυνατό καρδιαγγειακό οργανισμό.

Γονίδιο πίσω από την στυτική δυσλειτουργία; 

Το γονίδιο NOS1 (που κωδικοποιεί το νευρωνικό μορφότυπο του ενζύμου) και το NOS3 (που κωδικοποιεί το ενδοθηλιακό μορφότυπο) έχουν βρεθεί να παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της αιματικής ροής και της αγγειοδιαστολής του πέους.

Close Icon