Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία;

Τι είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία;

Τα λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αναπτύσσονται από ανώριμα κύτταρα που ονομάζονται λεμφοβλάστες που βρίσκονται στο μυελό των οστών. 

Τα λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αναπτύσσονται από ανώριμα κύτταρα που ονομάζονται λεμφοβλάστες που βρίσκονται στο μυελό των οστών. Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι ένας επιθετικός καρκίνος στον οποίο υπάρχει ανεξέλεγκτη παραγωγή ανώριμων λεμφοβλαστών. Επηρεάζει παιδιά και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στα παιδιά και ο λιγότερο συχνός τύπος στους ενήλικες. Παράγοντες κινδύνου είναι ορισμένα γενετικά προβλήματα, έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνου, έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο και προϋπάρχουσες αιματολογικές διαταραχές. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι το κάπνισμα από τους γονείς κατά τη διάρκεια της σύλληψης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Ο καρκίνος συνήθως δεν εμφανίζεται με κανένα σύμπτωμα στην αρχή και μπορεί να εντοπιστεί τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν αργά. Αλλά καθώς τα ανώριμα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνονται στο αίμα, τα συμπτώματα γίνονται γρήγορα σοβαρά. Η ευαισθησία στη μόλυνση αυξάνεται επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών. Επίσης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή τα αιμοπετάλια μειώνονται προκαλώντας αναιμία και πιθανότητες υπερβολικής αιμορραγίας. Το ALL διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος και βιοψία μυελού των οστών. Η βιοψία λεμφαδένων καθορίζει πόσο έχει εξαπλωθεί η λευχαιμία. Μόλις διαγνωστεί, χρειάζεται γρήγορη και επιθετική θεραπεία. Οι ασθενείς περνούν σε «ύφεση» ή σε περιόδους χωρίς συμπτώματα με τη θεραπεία. Μπορεί επίσης να χρειαστούν τακτικές μεταγγίσεις αίματος και ακτινοθεραπεία.

Σύμφωνα με μια έρευνα, μια συμπυκνωμένη μορφή μιας ένωσης στο μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των κυττάρων οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. Σε μια δοκιμή, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια αποτελεσματική μέθοδο για να νικήσουν τα ΟΛΑ σε ενήλικες με το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέθοδος προβλέπει την υποτροπή της παιδικής Β ΟΛΛ

Υπέρταση και νεφρική νόσος σε παιδιά με λευχαιμία

Γενετική ανάλυση μεγάλης κλίμακας της οξείας λευχαιμίας

Ανακαλύφθηκε το “κλειδί” της παιδικής λευχαίμιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon