ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θυρεοειδής: Έξι απροσδόκητα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Θυρεοειδής: Έξι απροσδόκητα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Ανακαλύψτε τα αναπάντεχα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ο θυρεοειδής αδένας δυσλειτουργεί

Θυρεοειδής: Tα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αντιληπτά ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας π.χ. άνω των 60 ετών. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Harvard για τους άνω 60 ετών τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ελάχιστα, αν και ορισμένοι παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα που έχουν άτομα νεότερης ηλικίας. Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα παραμένουν άτυπα για τους περισσότερους γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διάγνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του θυρεοειδή, του  μικρού αλλά πολύτιμου αδένα που βρίσκεται στο λαιμό μας κάτω από το μήλο του Αδάμ, παρουσιάζονται ποικίλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Τα συμπτώματα που ακολουθούν θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σε  άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ανεξήγητα υψηλή χοληστερόλη. Ορισμένες φορές η  υψηλή χοληστερόλη αποτελεί τη μοναδική ένδειξη ενός υπολειτουργικού αδένα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως σε περίπτωση που οι εξετάσεις σας δείξουν υψηλή χοληστερόλη που δεν δικαιολογείται από τον τρόπο ζωής και διατροφής σας, ίσως πρέπει  να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Ο μειωμένος όγκος αίματος, οι πιο αδύναμες συσπάσεις του μυοκαρδίου και ο επιβραδυμένος καρδιακός ρυθμός – όλα συμπτώματα οφειλόμενα στα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών – μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπου ο μυς της καρδιάς δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.  Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως μειωμένη ενεργητικότητα, πιο αργό βάδισμα ή σε πιο προχωρημένα στάδια, δύσπνοια και πρήξιμο των ποδιών.

Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου. Στα μεγαλύτερα άτομα με υποθυρεοειδισμό η δυσκοιλιότητα ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα δυσλειτουργίας του αδένα.

Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες. Οι διάχυτοι πόνοι των αρθρώσεων ορισμένες φορές αποτελούν το μοναδικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν διάχυτους μυικούς πόνους σε μεγάλες μυικές ομάδες όπως τα πόδια.

Ψυχικές διαταραχές. Η κλινική κατάθλιψη – συχνό σύμπτωμα σε νεότερα άτομα με υποθυρεοειδισμό – μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα μεγαλύτερης  ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποτελεί και το μόνο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.

Γνωστική έκπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας των οποίων ο υποθυρεοειδισμός έχει προχωρήσει παραμένοντας αδιάγνωστος, ενδέχεται να διαγνωστεί λανθασμένα ως άνοια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί πάντα ζητούν εξετάσεις θυροειδούς σε άτομα που παρουσιάζουν νέα γνωστική έκπτωση των αντιληπτικών λειτουργιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβολή μας στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Σημάδια δυσλειτουργίας του θυροειδή αδένα

Σχέση θυρεοειδούς με απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Πρόκειται για μια διαφορετική ομάδα 20 παθήσεων που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.