ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θυρεοειδής Αδένας: Παράγοντες για την καλή λειτουργία του [vid]

Θυρεοειδής Αδένας: Παράγοντες για την καλή λειτουργία του [vid]

Αφού διαγνωστείτε με κάποια νόσο του θυρεοειδούς και λάβετε φαρμακευτική αγωγή, δεν έχετε τελειώσει με το ζήτημα. Είναι κάτι που χρειάζεται να ελέγχετε σε όλη τη ζωή σας.

Θυρεοειδής Αδένας: Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, αλλά εξαιρετικά σημαντικός αδένας του ενδοκρινικού συστήματος, πολύτιμος για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτός ο μικρός αδένας, σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού γι’ αυτό κι όταν απορυθμίζεται παρουσιάζονται συμπτώματα με συνέπειες στην υγεία μας. Γενικά, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει αίσθηση άγχους, τρέμουλο, εφίδρωση και εξάψεις. Συχνά εμφανίζεται απώλεια βάρους και δυσκολία στον ύπνο ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα. Αντιθέτως, ένα άτομο με υποδραστήριο θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) συνήθως νιώθει κόπωση, αισθάνεται βαρύς και κρυώνει. Επίσης εμφανίζει αύξηση του βάρους και δυσκοιλιότητα. Αν και ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή και η καθημερινή δραστηριότητα, δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία του θυρεοειδή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι ο θυρεοειδής μας παραμένει υγιής.

Η συμβολή μας στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Εξετάζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό

Αν τα άλλα μέλη της οικογένειας – μητέρα, πατέρας, αδέρφια – έχουν κάποια νόσο του θυρεοειδούς, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε κι εσείς κάποια δυσλειτουργία. Για όποιον έχει οικογενειακό ιστορικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχει συχνά την κατάσταση του θυρεοειδή του.

Τακτικός ιατρικός έλεγχος

Ο γιατρός θα κάνει αρχικά μια τοπική εξέταση, αγγίζοντας το σημείο όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής και ελέγχοντας για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος και στην υφή. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή κάποιο σύμπτωμα, ο γιατρός θα σας γράψει αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ορμόνης TSH. Τα υψηλά ποσοστά της υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι πολύ χαμηλά. Αντιθέτως, τα χαμηλά ποσοστά της TSH υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του θυρεοειδή είναι πολύ υψηλά. Βλέποντας τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας μιλήσει για τις θεραπευτικές επιλογές.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ενισχύουμε την πρόσληψη ιωδίου

Ο θυρεοειδής χρειάζεται επαρκή ποσότητα ιωδίου για να παραμείνει υγιής και συνήθως λαμβάνουμε κάποιες ποσότητες μέσω του αλατιού, του ψωμιού και άλλων τροφών. Οι εγκυμονούσες κάποιες φορές δεν λαμβάνουν όμως αρκετό ιώδιο, επειδή χρειάζονται ουσιαστικά περισσότερο για τη σωστή λειτουργία τόσο του δικού τους θυρεοειδή όσο και του μωρού. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη να λαμβάνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν ιώδιο.

Προσέχουμε την υπερβολική δόση ιωδίου

Για όλους τους υπόλοιπους είτε τείνουμε προς το χαμηλό είτε προς το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του θυρεοειδή, το πολύ ιώδιο δεν είναι απαραίτητο. Είναι πολύ συνηθισμένο να διαβάζουμε σε βιβλία αυτοβοήθειας και διατροφής ότι το ιώδιο είναι καλό για τον θυρεοειδή και συχνά ο κόσμος ψάχνει να βρει συμπληρώματα και πηγές ιωδίου. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, αν δεν το χρειάζεται ο οργανισμός. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παραμένουμε εντός των φυσιολογικών πλαισίων.

Δεν αποφεύγουμε τα σταυρανθή λαχανικά

Υπάρχει μια παραπληροφόρηση και παρεξήγηση σχετικά με τη σχέση των σταυρανθών λαχανικών, όπως το κάλε και το λάχανο, και της βρογχοκήλης. Αυτή η σχέση θα ίσχυε στην ακραία περίπτωση που κάποιος κατανάλωνε ένα ολόκληρο φορτηγό από αυτά. Οι γιατροί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αποφεύγουμε τα λαχανικά, θέλουν να έχουμε μια φυσιολογική διατροφή και να μην ανησυχούμε.

Αν λαμβάνουμε αγωγή για τον θυρεοειδή, παραμένουμε σε επαγρύπνηση

Αφού διαγνωστείτε με κάποια νόσο του θυρεοειδούς και λάβετε φαρμακευτική αγωγή, δεν έχετε τελειώσει με το ζήτημα. Είναι κάτι που χρειάζεται να ελέγχετε σε όλη τη ζωή σας. Η αγωγή πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, σύμφωνα και με τις οδηγίες του γιατρού, αλλά στο πέρασμα των χρόνων τα επίπεδα του θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχονται με τεστ συχνά ώστε να προσαρμόζεται και η δοσολογία αναλόγως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια δυσλειτουργίας του θυροειδή αδένα

Σύγχρονη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των όζων

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ιώδιο

Σχέση θυρεοειδούς με απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν