ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θαλασσινό αλάτι: Πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Θαλασσινό αλάτι: Πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Θαλασσινό αλάτι: Η θεραπεία με αλάτι βοηθά άτομα με διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως ακμή, δερματίτιδα, ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα, έκζεμα, κνησμό, ψωρίαση, εξανθήματα, ροδόχρου ακμή και πρησμένο/φλεγμονώδες δέρμα.

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο ωφέλιμο είναι το θαλασσινό αλάτι για την υγεία μας. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες πίσω από αυτό το πολύτιμο συστατικό. Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο το αλάτι χρησιμοποιείται συνήθως στη συντήρηση τροφίμων: Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του αλατιού (NaCl) είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλάτι μειώνει τη βακτηριακή μόλυνση στα τρόφιμα από τα ακόλουθα βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus και Listeria monocytogenes. Πού αλλού μας ωφελεί όμως;

Αναπνευστικές παθήσεις

Η θεωρία πίσω από τη θεραπεία με ξηρό αλάτι και την ικανότητά της να βελτιώνει τα αναπνευστικά προβλήματα είναι ότι το αλάτι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στο άνοιγμα των αεραγωγών, ενώ βοηθά στην απαλλαγή από αλλεργιογόνα και τοξίνες από το αναπνευστικό σύστημα. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν την αλατοθεραπεία μέρος της «ρουτίνας ευεξίας» τους μπορεί να βρουν ανακούφιση από διάφορες παθήσεις της αναπνευστικής υγείας, όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, η βρογχίτιδα, το κοινό κρυολόγημα, η ΧΑΠ, η κυστική ίνωση, οι λοιμώξεις του αυτιού, η ιγμορίτιδα, ακόμη και ο βήχας των καπνιστών.

Υπάρχει κάποια επιστήμη που να τα υποστηρίζει όλα αυτά; Πολλαπλές διπλές-τυφλές, κυβερνητικές μελέτες καταδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα της αλοθεραπείας σε ασθενείς με χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα. Έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένα βελτιώσεις στην πνευμονική λειτουργία και μειώσεις της αρτηριακής πίεσης. (Πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη χρησιμοποιούν γεννήτριες υγρού αλατιού για να καθαρίσουν τον αέρα τους!)

Δερματικές παθήσεις

Η θεραπεία με αλάτι ως μια τακτική πρακτική λέγεται ότι ενδεχομένως βοηθά άτομα με διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως ακμή, γήρανση, δερματίτιδα, ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα, έκζεμα, κνησμό, ψωρίαση, εξανθήματα, ροδόχρου ακμή και πρησμένο/φλεγμονώδες δέρμα.

Φλεγμονές

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ καταδεικνύει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του αλατιού – την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι τεράστια αφού γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών. Φαίνεται ότι η πλούσια σε αλάτι άλμη παράγει μια οσμωτική βαθμίδα μέσω του δέρματος. Μια ωσμωτική βαθμίδα είναι μια πίεση που προκαλείται από μόρια νερού που αναγκάζει το νερό να μετακινηθεί από περιοχές με υψηλό υδάτινο δυναμικό σε περιοχές με χαμηλό δυναμικό νερού. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό εξηγεί γιατί οι αλμυρές ιαματικές πηγές είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τον πόνο που σχετίζεται με φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να χρησιμοποιήσετε θαλασσινό αλάτι στην beauty routine σας

Γιατί αρρωσταίνουμε το καλοκαίρι;

Θαλασσινό νερό: Πώς ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας

Μπάνιο με θαλασσινό αλάτι: Θεραπευτική & αγχολυτική κούρα ομορφιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

"Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις".

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Νέες ανακαλύψεις για τον αισθητηριακό φλοιό και τους νευρώνες

Εγκέφαλος: Τα νέα ευρήματα σχετικά με τις νευρωνικές δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση των λεγόμενων νευροπροθέσεων.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.