ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα: Η σημασία των μπλε χώρων για την υγεία εν μέσω κλιματικής αλλαγής [vid]

Θάλασσα: Η σημασία των μπλε χώρων για την υγεία εν μέσω κλιματικής αλλαγής [vid]

Θάλασσα: Οι αστικοί μπλε χώροι μπορεί να διαδραματίσουν αξιοσημείωτο ρόλο στη μείωση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους Chris Packham και Megan McCubbin, συγγραφείς του βιβλίου, Back to Nature. Τα υδάτινα σώματα, όπως αναφέρουν, μπορούν να μειώσουν τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 2 ή 3°C. 

Στη δεκαετία του 1750 οι ειδικοί ενθάρρυναν τους ασθενείς να κολυμπούν στην θαλάσσα. Πρόσφατα δεδομένα απογραφής δείχνουν ότι όσο πιο κοντά μένεις στη θάλασσα, τόσο πιο υγιής δηλώνεις ότι είσαι. Στη δεκαετία του 1930, γράφοντας στο Lancet, ο Δρ Fortescue Fox ζήτησε έρευνα για τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία. Σήμερα, το έργο BlueHealth από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διερευνά τον αντίκτυπο των μπλε χώρων στην ανθρώπινη υγεία.

Είναι γνωστό ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και οι κοινοτικοί κήποι, προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία μέσω της μείωσης του άγχους και της ενθάρρυνσης της άσκησης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Οι μπλε χώροι πιθανότατα προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Ιστορικά, η περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε μεταλλικά στοιχεία προσέλκυσε πολλούς στα Ρωμαϊκά Λουτρά σε αναζήτηση θεραπείας. Σήμερα, η εστίαση έχει στραφεί στην ικανότητα των υδάτινων χώρων να δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης, ελευθερίας και ηρεμίας.

Για κάποιους κολυμβητές, η βουτιά στη θάλασσα το χειμώνα είναι η μόνη στιγμή που η αρνητική φλυαρία στο κεφάλι σιωπά πραγματικά. Πολλοί αναφέρουν πως αισθάνονται ενθουσιασμένοι και ήρεμοι μετά από ένα σύντομο κολύμπι, με τα αποτελέσματα μάλιστα να διαρκούν έως και μέρες μετά. Άλλοι περιγράφουν την ευφορία που βιώβουν καθώς κυριαρχούν στα κύματα, κάνοντας σερφ.

Μετριασμός της κλιματικής κρίσης

Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ως έκτακτη ανάγκη για την υγεία: εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 250 τοις εκατό έως το 2050. Οι αστικοί μπλε χώροι μπορεί να διαδραματίσουν αξιοσημείωτο ρόλο στη μείωση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους Chris Packham και Megan McCubbin, συγγραφείς του βιβλίου, Back to Nature. Τα υδάτινα σώματα, όπως αναφέρουν, μπορούν να μειώσουν τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 2 ή 3°C.

Περισσότερες ευκαιρίες για σωματική άσκηση

Έρευνα στο British Medical Journal δείχνει ότι περίπου 70.000 θάνατοι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με την καθιστική ζωή. Το να περνάμε πολύ χρόνο καθιστοί σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και κίνδυνο καρκίνου. Για μερικούς ανθρώπους, η άσκηση στην ξηρά είναι δύσκολη ή επίπονη, αλλά η άσκηση στο νερό – λόγω του ότι δεν σηκώνετε το βάρος του σώματός σας – διευκολύνει την κίνηση και την καθιστά προσιτή για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή αναπηρίες.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς σχετίζεται το νερό με την ευτυχία

Νεκρά Θάλασσα - Μοναδικός θεραπευτικός προορισμός με πολλά οφέλη για την υγεία

Το σέρφινγκ βοηθά να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.