ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα: Η δύναμη της θάλασσας ως συμπληρωματικού μέσου θεραπείας [vid]

Θάλασσα: Η δύναμη της θάλασσας ως συμπληρωματικού μέσου θεραπείας [vid]

Θάλασσα: Tα νερά που αντλούνται από τα μεγάλα βάθη του ωκεανού και της θάλασσας έχουν όλα τα χαρακτηριστικά να είναι καλές πηγές για την ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα έρευνα έχει αποδείξει ότι τα βαθιά θαλασσινά νερά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται κυρίως με ασθένειες που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Σε αυτές περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, καθώς και τα δερματικά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά πολλοί από εμάς νιώθουμε μια βαθιά ασφάλεια καθώς κολυμπάμε στα βάθη της θάλασσας. Ακόμη κι ένα ταξίδι με το πλοίο, μπορεί να ανοίξει την καρδιά και να αφήσει το μυαλό να ταξιδέψει για λίγο πέραν των καθημερινών ανησυχιών και της σκοτούρας της καθημερινότητας.

Η θάλασσα είναι γνωστό από αρχαίων χρόνων ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς το θαλασσινό νερό χρησιμοποιούνταν για μια πληθώρα ασθενειών, ενώ τον 18ο αιώνα η θάλασσα ήταν σχεδόν πανάκεια.

Αν και οι επιστημονικές αναφορές δεν αποδεικνύουν τα άνω, ολοένα και περισσότερες μελέτες εστιάζουν στην δύναμη της θάλασσας ως συμπληρωματικού μέσου θεραπείας. Ας δούμε το παράδειγμα του θαλασσινού νερού που αντλείται από τα βάθη του ωκεανού και λέγεται πως έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Με τον όρο βαθιά νερά του ωκεανού ή της θάλασσας περιγράφονται συνήθως ποσότητες θαλασσινού νερού που αντλούνται από βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το θαλασσινό νερό που προέρχεται από αυτά τα βάθη συνήθως χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: έχει χαμηλή θερμοκρασία και είναι υψηλής καθαρότητας, ενώ θεωρείται μια εξαιρετικά πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, δηλαδή ευεργετικών για την υγεία στοιχείων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής: μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χρώμιο, σελήνιο, ψευδάργυρος και βανάδιο.

Εξαιτίας του μεγάλου βάθους των νερών, πραγματοποιείται στις περιεχές αυτές λιγότερη φωτοσύνθεση των φυτικών πλασμάτων (πλαγκτόν). Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών και οργανική αποσύνθεση. Συνεπώς, εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών των βαθέων εκτάσεων τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που συναντώνται στην θάλασσα και τον ωκεανό παραμένουν εντός της.

Αυτό σημαίνει ότι τα νερά που αντλούνται από τα μεγάλα βάθη του ωκεανού και της θάλασσας έχουν όλα τα χαρακτηριστικά να είναι καλές πηγές για την ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα έρευνα έχει αποδείξει ότι τα βαθιά θαλασσινά νερά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται κυρίως με ασθένειες που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Σε αυτές περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, καθώς και τα δερματικά προβλήματα.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε την παραλία σαν τόπο θεραπείας και ευεξίας

Αξιοποιήστε τις θεραπευτικές δυνάμεις της θάλασσας για καλύτερη ψυχική υγεία

Το κολύμπι στη θάλασσα έχει αγχολυτικές δράσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Όταν πολλές από τις πιο κοινές τροφές στη Δυτική κουλτούρα περιέχουν εθιστικές ιδιότητες,

Έτσι, αν κάποιος θέλει να μειώσει ή να διακόψει την κατανάλωση τέτοιων τροφών, στην αρχή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, αφού θα έχει εθιστεί σε αυτές, αλλά στη συνέχεια θα νιώσει μια αναζωογόνηση της υγείας του.

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.