ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα: Η δύναμη της θάλασσας ως συμπληρωματικού μέσου θεραπείας [vid]

Θάλασσα: Η δύναμη της θάλασσας ως συμπληρωματικού μέσου θεραπείας [vid]

Θάλασσα: Tα νερά που αντλούνται από τα μεγάλα βάθη του ωκεανού και της θάλασσας έχουν όλα τα χαρακτηριστικά να είναι καλές πηγές για την ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα έρευνα έχει αποδείξει ότι τα βαθιά θαλασσινά νερά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται κυρίως με ασθένειες που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Σε αυτές περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, καθώς και τα δερματικά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά πολλοί από εμάς νιώθουμε μια βαθιά ασφάλεια καθώς κολυμπάμε στα βάθη της θάλασσας. Ακόμη κι ένα ταξίδι με το πλοίο, μπορεί να ανοίξει την καρδιά και να αφήσει το μυαλό να ταξιδέψει για λίγο πέραν των καθημερινών ανησυχιών και της σκοτούρας της καθημερινότητας.

Η θάλασσα είναι γνωστό από αρχαίων χρόνων ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς το θαλασσινό νερό χρησιμοποιούνταν για μια πληθώρα ασθενειών, ενώ τον 18ο αιώνα η θάλασσα ήταν σχεδόν πανάκεια.

Αν και οι επιστημονικές αναφορές δεν αποδεικνύουν τα άνω, ολοένα και περισσότερες μελέτες εστιάζουν στην δύναμη της θάλασσας ως συμπληρωματικού μέσου θεραπείας. Ας δούμε το παράδειγμα του θαλασσινού νερού που αντλείται από τα βάθη του ωκεανού και λέγεται πως έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Με τον όρο βαθιά νερά του ωκεανού ή της θάλασσας περιγράφονται συνήθως ποσότητες θαλασσινού νερού που αντλούνται από βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το θαλασσινό νερό που προέρχεται από αυτά τα βάθη συνήθως χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: έχει χαμηλή θερμοκρασία και είναι υψηλής καθαρότητας, ενώ θεωρείται μια εξαιρετικά πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, δηλαδή ευεργετικών για την υγεία στοιχείων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής: μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χρώμιο, σελήνιο, ψευδάργυρος και βανάδιο.

Εξαιτίας του μεγάλου βάθους των νερών, πραγματοποιείται στις περιεχές αυτές λιγότερη φωτοσύνθεση των φυτικών πλασμάτων (πλαγκτόν). Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών και οργανική αποσύνθεση. Συνεπώς, εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών των βαθέων εκτάσεων τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που συναντώνται στην θάλασσα και τον ωκεανό παραμένουν εντός της.

Αυτό σημαίνει ότι τα νερά που αντλούνται από τα μεγάλα βάθη του ωκεανού και της θάλασσας έχουν όλα τα χαρακτηριστικά να είναι καλές πηγές για την ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα έρευνα έχει αποδείξει ότι τα βαθιά θαλασσινά νερά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται κυρίως με ασθένειες που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Σε αυτές περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, καθώς και τα δερματικά προβλήματα.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε την παραλία σαν τόπο θεραπείας και ευεξίας

Αξιοποιήστε τις θεραπευτικές δυνάμεις της θάλασσας για καλύτερη ψυχική υγεία

Το κολύμπι στη θάλασσα έχει αγχολυτικές δράσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για την ημικρανία

Ημικρανία: Για ορισμένους, οι καιρικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Οι καρικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν έναν πονοκέφαλο που ενδεχόμενα προκαλείται από άλλους παράγοντες.

Αθλητισμός: Γιόγκα για ψυχική ενδυνάμωση

Αθλητισμός: Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Κορωνοϊός: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ θέτουν τα παιδιά-πολλά από τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν-σε κίνδυνο, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Δρ Πολ Όφιτ, σύμβουλος εμβολιασμού στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν για νέα μετάλλαξη, εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός: Ως τώρα, μόνο περίπου το 49,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ - CDC. Και με τόσους πολλούς να στερούνται επαρκούς προστασίας, τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.