ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θα μπορούσαν οι μύκητες να είναι η επόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία;

Θα μπορούσαν οι μύκητες να είναι η επόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία;

Ενώ οι μύκητες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία, η ευαισθητοποίηση και η ετοιμότητα μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους που ενέχουν.

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα υγείας έχει στρέψει την προσοχή της σε μια αναδυόμενη ανησυχία που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί πανδημίες όπως οι βακτηριακές και οι ιογενείς πανδημίες: οι μυκητιάσεις. Κάποτε υποτιμήθηκαν ως προς τη δυνατότητά τους να προκαλέσουν εκτεταμένες κρίσεις υγείας, οι μύκητες αναγνωρίζονται τώρα για την ικανότητά τους να αποτελούν σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Αυτή η ανησυχία δεν είναι αβάσιμη. Οι μύκητες είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί οργανισμοί, ικανοί να επιβιώσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από παγωμένα τοπία μέχρι ανθρώπινους ιστούς.

Οι μύκητες περιλαμβάνουν ένα τεράστιο βασίλειο οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων:

  • των ζυμών,
  • της μούχλας,
  • και των μανιταριών.

 

Ενώ οι περισσότεροι μύκητες είναι αβλαβείς, ακόμη και ωφέλιμοι για τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, ένα μικρό υποσύνολο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες γνωστές ως μυκητιάσεις. Αυτές οι ασθένειες κυμαίνονται από επιφανειακές λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή, έως απειλητικές για τη ζωή συστηματικές λοιμώξεις που μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Ανησυχητικά, ορισμένοι παθογόνοι μύκητες έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιμυκητιακά φάρμακα, καθιστώντας τις θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές και τις λοιμώξεις πιο δύσκολο να ελεγχθούν.

Η απειλή των μυκήτων επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να επεκτείνει τα ενδιαιτήματα που είναι κατάλληλα για ανάπτυξη μυκήτων, αυξάνοντας ενδεχομένως τη συχνότητα των μυκητιασικών λοιμώξεων στον άνθρωπο. Αυτή η περιβαλλοντική αλλαγή μπορεί επίσης να προωθήσει την εξέλιξη θερμικά ανεκτικών στελεχών μυκήτων ικανών να επιβιώσουν στις θερμές θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος, θέτοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας.

Επιπλέον, η εστίαση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στα βακτήρια και τους ιούς έχει οδηγήσει σε σχετική παραμέληση της έρευνας και της επιτήρησης των μυκήτων. Αυτή η παράβλεψη σημαίνει ότι η κατανόησή μας για τα μυκητιασικά παθογόνα και η ικανότητά μας να τα καταπολεμήσουμε δεν είναι τόσο προηγμένα όσο για άλλους τύπους μολυσματικών παραγόντων.

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα υγείας αρχίζει να αναλαμβάνει δράση. Αυξημένη χρηματοδότηση και έρευνα για τη μυκητιακή βιολογία, την παθογένεση και τις επιλογές θεραπείας βρίσκονται σε εξέλιξη. Καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων αντιμυκητιασικών φαρμάκων και τη βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων για ταχύτερη και ακριβέστερη ανίχνευση μυκητιασικών λοιμώξεων.

Συμπερασματικά, ενώ οι μύκητες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία, η ευαισθητοποίηση και η ετοιμότητα μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους που ενέχουν. Προχωρώντας την έρευνα, ενισχύοντας την επιτήρηση και αναπτύσσοντας αποτελεσματικές θεραπείες, μπορούμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από τις μυκητιακές απειλές που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διηθητικές μυκητιάσεις - Ένας αυξανόμενος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως

Η υπερβολική χρήση αντιμυκητιασικών δερματικών φαρμάκων θα μπορούσε να προκαλέσει νόσο ανθεκτική στα φάρμακα

Πώς οι μύκητες επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα;

Θα μπορούσαν οι μύκητες του εντέρου να συνδέονται με σοβαρή COVID;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωρινή επένδυση εντέρου μειώνει το βάρος

Ο Ενδοφραγμός δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένει το σήμα CE του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, το οποίο ο κατασκευαστής ελπίζει ότι θα του δοθεί αυτό το καλοκαίρι. Η άδεια θα αφορά ασθενείς με ΔΜΣ 35-50 kg/m2.

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται