Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά σας

Τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά σας

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) έχει αναδειχθεί ως σημαντική ανησυχία για την υγεία τις τελευταίες δεκαετίες. Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) έχει αναδειχθεί ως σημαντική ανησυχία για την υγεία τις τελευταίες δεκαετίες. Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, που συχνά σχετίζεται με μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η κοιλιακή παχυσαρκία, η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Λιπώδης νόσος του ήπατος: Μια σιωπηλή κατάσταση που συνδέεται με την καρδιακή νόσο

Δεδομένου ότι η συσχέτιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων με το λιπώδες ήπαρ είναι τόσο συχνή που η πρόσφατη ονοματολογία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) αντικαθίσταται από στεατική νόσο του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD) Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η MASLD μπορεί επίσης να έχει – φθάνοντας τις συνέπειες για την καρδιά. Η στεατική ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD) και η καρδιαγγειακή νόσος συχνά πάνε χέρι-χέρι, σχηματίζοντας έναν θανατηφόρο συνδυασμό που απαιτεί την προσοχή μας. Ωστόσο, το MASLD επηρεάζει κυρίως το ήπαρ, έχει ισχυρή συσχέτιση με προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να χρησιμεύσει ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και σε εκείνους χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης τύπου 2. Αυτή η ανησυχητική αποκάλυψη υποδεικνύει την ανάγκη για ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διαχείριση των ατόμων με MASLD για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου καρδιακών διαταραχών.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το MASLD συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο Η χρόνια φλεγμονή του ήπατος λόγω εναπόθεσης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, αντίσταση στην ινσουλίνη και αγγειακή δυσλειτουργία, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να συμβάλει στην ίνωση του μυοκαρδίου και να βλάψει την καρδιακή λειτουργία με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, πολλά άτομα με MASLD είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Η έγκαιρη ανίχνευση του MASLD μέσω δοκιμασιών ρουτίνας ηπατικής λειτουργίας ή απεικονιστικών μελετών όπως το υπερηχογράφημα κοιλίας θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο να πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ταυτόχρονη διαχείριση και των δύο καταστάσεων μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τα αποτελέσματα αλλά και να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές στη γραμμή.

Η Διάγνωση

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη διάγνωση της στεατωτικής ηπατικής νόσου που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD) είναι η απουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια. Πολλά άτομα με MASLD δεν εμφανίζουν εμφανή σημάδια έως ότου η κατάσταση προχωρήσει σε πιο προχωρημένο στάδιο. Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται συχνά για τη μέτρηση των ηπατικών ενζύμων και άλλων δεικτών που υποδεικνύουν φλεγμονή ή βλάβη του ήπατος. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες απεικονιστικές τεχνικές όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Ακόμη και η ελαστογραφία έχει δείξει πολλά υποσχόμενα για τη διάγνωση της MASLD. Αναζητήστε έγκαιρη θεραπεία μετά την επιβεβαιωμένη διάγνωση MASLD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα είδη ασκήσεων που πρέπει να αγνοήσετε και ποιο είδος διατροφής να ακολουθήσετε;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς και του ήπατος

Τι γίνεται όταν τρέχουμε με άδειο στομάχι το πρωί;

Το ασυνήθιστο πρήξιμο σε αυτά τα 5 μέρη του σώματος μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποιητικά σημάδια φραγμένων αρτηριών στα πόδια και τα πόδια τη νύχτα

Φραγμένες αρτηρίες: Τα προειδοποιητικά σημάδια απόφραξης των αρτηριών στα πόδια μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μειωμένης ροής αίματος και αλλαγών στη θέση του σώματος.

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας, τις αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3, βιταμίνες

Λειτουργικές τροφές: Τα λειτουργικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Close Icon