Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα κρούσματα σαλμονέλας στην Αγγλία βρίσκονται σε υψηλό δεκαετιών

Τα κρούσματα σαλμονέλας στην Αγγλία βρίσκονται σε υψηλό δεκαετιών

Υπήρξε αύξηση 17% στα κρούσματα που παρατηρήθηκαν από το 2023 έως το 2024, με αποκορύφωμα 10.388 ανιχνευμένες μολύνσεις πέρυσι.

Τα κρούσματα σαλμονέλας στην Αγγλία είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Υπήρξε αύξηση 17% στα κρούσματα σαλμονέλας που παρατηρήθηκαν από το 2023 έως το 2024, με αποκορύφωμα 10.388 ανιχνευμένες μολύνσεις πέρυσι. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο των κρουσμάτων.

Παρόλο που ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλούνται από τροφιμογενείς ασθένειες όπως η σαλμονέλα είχε μειωθεί σε γενικές γραμμές τα τελευταία 25 χρόνια, αυτή η πρόσφατη αύξηση υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα. Μια ταυτόχρονη αύξηση στα κρούσματα Campylobacter υποδεικνύει μια πιθανή κοινή αιτία που θα επηρέαζε τον κίνδυνο και των δύο τροφιμογενών παθογόνων – όπως οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών ή οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.


Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων, οποιαδήποτε αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης παθογόνων όπως η σαλμονέλα απαιτεί σοβαρή προσοχή. Η σαλμονέλα είναι ένα είδος βακτηρίου που είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες τροφιμογενών ασθενειών παγκοσμίως. Το βακτήριο προκαλεί σαλμονέλωση – μια λοίμωξη που συνήθως προκαλεί εμετό και διάρροια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις σαλμονέλωσης δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο, περίπου 1 στις 50 περιπτώσεις οδηγεί σε πιο σοβαρές λοιμώξεις του αίματος. Ευτυχώς, οι θάνατοι από λοιμώξεις από σαλμονέλα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικά σπάνιοι—συμβαίνουν σε περίπου 0,2% όλων των αναφερόμενων λοιμώξεων. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα συνήθως μεταδίδονται από μολυσμένα τρόφιμα. Αλλά μια βασική πρόκληση στον έλεγχο της σαλμονέλας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έγκειται στο ευρύ φάσμα τροφίμων που μπορεί να μολύνει.

Η σαλμονέλα είναι ζωονόσος, που σημαίνει ότι υπάρχει στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων. Αυτό της επιτρέπει να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα και στη συνέχεια να προκαλέσει ανθρώπινες ασθένειες. Αυτό συμβαίνει παρά τις σημαντικές προσπάθειες της κτηνοτροφικής βιομηχανίας για την αποτροπή της εμφάνισής της—μεταξύ άλλων μέσω τακτικών ελέγχων και πρακτικών υψηλής ευημερίας.

Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε πολλά προϊόντα λιανικής πώλησης τροφίμων—συμπεριλαμβανομένου του ωμού κρέατος, των αυγών, του μη παστεριωμένου γάλακτος, των λαχανικών και των αποξηραμένων τροφίμων (όπως ξηροί καρποί και μπαχαρικά). Όταν υπάρχει, είναι συνήθως σε πολύ χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή για εσάς εάν το προϊόν αποθηκεύεται και μαγειρεύεται σωστά.

Τα λαχανικά και τα φυλλώδη χόρτα μπορούν επίσης να μολυνθούν με σαλμονέλα μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης, η οποία μπορεί να συμβεί από μολυσμένο νερό άρδευσης σε αγροκτήματα, κατά την επεξεργασία ή κατά την αποθήκευση στο σπίτι. Καθώς τα λαχανικά καταναλώνονται συχνά ωμά, η πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Αύξηση κρουσμάτων

Είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τις αιτίες αυτής της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων σαλμονέλας. Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση της UKHSA υποδηλώνει ότι η αύξηση πιθανότατα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας παράγοντας που συμβάλλει είναι ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι στην ανίχνευση κρουσμάτων. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό, καθώς η ισχυρή επιτήρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατήρησης ενός ασφαλούς εφοδιασμού τροφίμων.

Η UKHSA υποδηλώνει επίσης ότι οι αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μαγειρεύουν και αποθηκεύουν τα τρόφιμα τους λόγω της κρίσης του κόστους ζωής θα μπορούσαν επίσης να είναι παράγοντες που επηρεάζουν. Για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί τα κρούσματα σαλμονέλας έχουν αυξηθεί, θα είναι σημαντικό για τους ερευνητές να διεξάγουν πιο λεπτομερείς εξετάσεις των συγκεκριμένων στελεχών σαλμονέλας που ευθύνονται για τις μολύνσεις. Ενώ η σαλμονέλα θεωρείται συνήθως ως ένα μοναδικό βακτηριακό παθογόνο, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά στελέχη (ορότυποι).

Η αλληλούχιση του DNA μπορεί να μας πει ποιοι από τους εκατοντάδες ορότυπους Salmonella είναι υπεύθυνοι για τις ανθρώπινες λοιμώξεις. Δύο ορότυποι, η Salmonella enteritidis και η Salmonella Typhimurium, ευθύνονται για τις περισσότερες λοιμώξεις στην Αγγλία. Παρόλο που η UKHSA ανέφερε αύξηση και στους δύο ορότυπους το 2024, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Salmonella enteritidis έχει διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην παρατηρούμενη αύξηση. Αυτός ο συγκεκριμένος ορότυπος σχετίζεται κυρίως με τη μόλυνση των αυγών.

Η Salmonella enteritidis είναι πλέον σχετικά σπάνια στα σμήνη πουλερικών του Ηνωμένου Βασιλείου χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού και επιτήρησης που εισήχθησαν τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Επομένως, το σημαντικό ερώτημα εδώ είναι από πού προέρχονται αυτές οι πρόσθετες λοιμώξεις από S enteritidis.

Παρόλο που οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται ανησυχητικοί, αυτό που ανέφερε η UKHSA είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά μέτρια αύξηση στα κρούσματα Salmonella. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία της διεξοδικής διερεύνησης των υποκείμενων αιτιών για να αποφευχθεί η εξελικτική πορεία αυτής της βραχυπρόθεσμης αύξησης σε μια μακροπρόθεσμη τάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η σαλμονέλα μεταδοτική; 

Πώς η ζέστη και η βροχή ευνοούν την ανάπτυξή της σαλμονέλας

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικών μολύνσεων

Με σαλμονέλα και κοκκύτη νοσηλεύονται 3 παιδιά στο νοσοκομείο του Ηρακλείου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας θησαυρός υγείας που δεν πρέπει να πετάτε

Σπόροι πεπονιού: Αντί να πετάτε τους σπόρους καρπουζιού, σκεφτείτε να τους καθαρίσετε, να τους ψήσετε ελαφρά και να τους προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι μια απλή, φυσική προσθήκη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Σεξ: Πότε λαμβάνουμε θεραπεία μετά απο επικίνδυνη επαφή

Η λήψη θεραπείας μετά από μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή, γνωστή και ως προφύλαξη μετά από έκθεση (Post-Exposure Prophylaxis - PEP), είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, ιδιαίτερα του HIV.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

$1,53 δισ. οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις από τον σεισμό στην Ταϊλάνδη

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου 2025, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Μιανμάρ κοντά στην πόλη Sagaing, καθιστώντας τον τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Close Icon