ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στήθος θηλασμός: Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

Στήθος θηλασμός: Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

Στήθος θηλασμός: Σε όλες τις περιπτώσεις ανησυχίας ή εάν το εξόγκωμα δεν υποχωρεί, συνιστάται μια άμεση επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας. Τα μη επώδυνα εξογκώματα που έρχονται και παρέρχονται συχνά δεν αποτελούν πρόβλημα.

Η Ακαδημία Ιατρικής του Θηλασμού περιγράφει τη διαδικασία της διόγκωσης μέχρι τη μαστίτιδα, το απόστημα και τη γαλακτοκήλη, μαζί με ένα πρωτόκολλο θεραπείας. Όταν το στήθος σας γεμίζει με γάλα, μπορεί να φουσκώσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξογκώματα σε όλο το στήθος ή ολόκληρο το στήθος μπορεί να γίνει ομοιόμορφα σφιχτό. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στον ιστό του μαστού στη μασχάλη. Μόλις το μωρό σας αρχίσει να τρέφεται, η ποσότητα γάλακτος στο στήθος μειώνεται και το στήθος γίνεται πιο μαλακό και οι σβώλοι γίνονται μικρότεροι και συχνά εξαφανίζονται. Μερικές φορές μπορεί να παραμείνουν σβώλοι καθώς μέρος του γάλακτος μπορεί να παγιδευτεί στους αγωγούς του γάλακτος από τη διόγκωση.

Αποφραγμένοι αγωγοί γάλακτος

Καθώς η διόγκωση υποχωρεί, ορισμένοι σβώλοι μπορεί να παραμείνουν ή να γίνουν αντιληπτοί επειδή κάποιο γάλα παγιδεύεται στους αγωγούς γάλακτος. Μόνο ένας αγωγός δεν μπορεί να βουλώσει, επομένως είναι συνήθως μια συλλογή φραγμένων αγωγών που προκαλούν ενόχληση. Αυτή η απόφραξη μπορεί να επιμείνει και εάν επιδεινωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη μαστίτιδα. Μερικές φορές προτείνεται απαλό μασάζ για να προσπαθήσετε να ξεμπλοκάρετε τον πόρο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό σπάνια είναι χρήσιμο και μπορεί να τραυματίσει τον ιστό του μαστού και να προκαλέσει περισσότερο πρήξιμο. Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορεί να είναι χρήσιμα.

Μαστίτιδα

Πριν από πολλά χρόνια, οι μητέρες σταματούσαν να θηλάζουν όταν έπαθαν μαστίτιδα. Όμως τα νέα πρωτόκολλα επιτρέπουν τη συνέχιση του θηλασμού σε πολλές περιπτώσεις. Εάν η απόφραξη δεν ξεκαθαρίσει, μπορεί να εξελιχθεί σε μαστίτιδα. Η φλεγμονώδης μαστίτιδα περιλαμβάνει τον ιστό του μαστού που περιβάλλει τους φραγμένους πόρους και μπορεί να εξελιχθεί σε βακτηριακή μαστίτιδα. Η περιοχή της φλεγμονής μπορεί να φαίνεται ροζ και να αισθάνεται ζεστή και επώδυνη. Ο πάγος, όπως μια σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και να ανακουφίσει μερικές από τις ενοχλήσεις.

Η φλεγμονώδης μαστίτιδα συνήθως δεν απαιτεί αντιβιοτικά. Η φλεγμονώδης μαστίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε βακτηριακή μαστίτιδα και η περιοχή μπορεί να γίνει κόκκινη με αυξημένο οίδημα και πόνο και μπορεί να απαιτήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στο πρωτόκολλο για τη θεραπεία της βακτηριακής μαστίτιδας είναι ασφαλή για το μωρό σας που θηλάζει. Ο πάγος και τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης (PCP) εάν έχετε πυρετό για περισσότερες από 24 ώρες.

Απόστημα

Η βακτηριακή μαστίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα, το οποίο είναι ένα σκληρό εξόγκωμα και μπορεί να απαιτήσει παροχέτευση για την απομάκρυνση του μολυσματικού υγρού και τη μείωση της ενόχλησης λόγω του οιδήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και ο πάγος και τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ενόχληση.

Γαλακτοκήλη

Μια γαλακτοκήλη συμβαίνει όταν παγιδεύεται μια σημαντική ποσότητα γάλακτος και αναπτύσσεται μια κύστη. Εάν το γάλα παραμείνει παγιδευμένο, μπορεί να προκύψει μολυσμένη γαλακτοκήλη και η κύστη μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγιστεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και ο πάγος και τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ενόχληση.

Ινοκυστική νόσος του μαστού

Οι γυναίκες με ινοκυστικό στήθος μπορεί να παρατηρήσουν κάποια αιματηρή έκκριση από τη θηλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Συνήθως, δεν υπάρχει λόγος να μην θηλάσετε ακόμα κι αν υπάρχει αιματηρή έκκριση από τη θηλή.

Θηλάζον αδένωμα

Ένα αδένωμα γαλουχίας μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Είναι ένας μη καρκινικός (καλοήθης) όγκος που υποχωρεί εντελώς όταν σταματήσετε να θηλάζετε. Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ενόχληση.

Μείωση της ενόχλησης στον προσβεβλημένο μαστό

Συχνά όταν ένας πόρος είναι φραγμένος, προσφέρεται στο μωρό αυτό το στήθος πρώτα για να μειωθεί η ενόχληση. Αυτό συχνά αποτυγχάνει επειδή το στήθος παράγει γάλα ως απάντηση στην ποσότητα γάλακτος που αφαιρέθηκε. Αυτή είναι μια κατάσταση προσφοράς και ζήτησης, το στήθος θα γεμίσει με γάλα και η ενόχληση θα επιστρέψει. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αποφύγετε το θηλασμό στο προσβεβλημένο στήθος μέχρι να υποχωρήσει τελείως το πρήξιμο. Το μωρό μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά από την ανεπηρέαστη πλευρά για να δώσει χρόνο στο άλλο στήθος να ξεμπλοκάρει.

Το τρέχον πρωτόκολλο συνιστά την προσφορά του άλλου μαστού έτσι ώστε το προσβεβλημένο στήθος να παράγει λιγότερο γάλα, το πρήξιμο να μειωθεί και η ενόχληση να βελτιωθεί. Καθώς το πρήξιμο μειώνεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φραγμένος πόρος να ανοίξει και να επιτρέψει στο γάλα να ρέει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της απόφραξης σε μαστίτιδα και ακόμη και σε απόστημα. Το μασάζ στο προσβεβλημένο στήθος δεν συνιστάται καθώς αυτό προκαλεί συχνά βλάβη στον ιστό του μαστού που γίνεται μασάζ. Το πρήξιμο που ακολουθεί το μασάζ μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να δημιουργήσει ακόμη και απόστημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις ανησυχίας ή εάν το εξόγκωμα δεν υποχωρεί, συνιστάται μια άμεση επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας. Τα μη επώδυνα εξογκώματα που έρχονται και παρέρχονται συχνά δεν αποτελούν πρόβλημα. Οζώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μερικά μπορεί να είναι κοντά στην επιφάνεια και άλλα βαθιά στο στήθος. Λάβετε υπόψη ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επαγγελματική αξιολόγηση του μαστού μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και την παροχή κατάλληλης θεραπείας για εξογκώματα του μαστού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τον θηλασμό έχουν τις μητέρες σε δίλημμα

Νεότερα δεδομένα για τον θηλασμό και την ανοσιακή απόκριση του βρέφους

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα ανεργίας;

Η κ. Μιχαηλίδου πρότεινε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση όπου τα άτομα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό του συνολικού τους επιδόματος κατά την είσοδο στην ανεργία, το οποίο σταδιακά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Μαϊντανός: Φρεσκάδα για το στόμα και την αναπνοή

Μαϊντανός: Με τις αντισηπτικές του ιδιότητες και την υπέροχη γεύση του, ο μαϊντανός μπορεί να γίνει ο καθημερινός σου σύμμαχος για ένα λαμπερό χαμόγελο και μια φρέσκια αναπνοή.