ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σοβαρός Πονοκέφαλος: Εντοπίστηκαν γονίδια και περιβαλλοντικοί παράγοντες πίσω από την επώδυνη ασθένεια

Σοβαρός Πονοκέφαλος: Εντοπίστηκαν γονίδια και περιβαλλοντικοί παράγοντες πίσω από την επώδυνη ασθένεια

Στο πλαίσιο του δικτύου CCG, στο οποίο προεδρεύει ο Andrea Carmine Belin, έχουν ήδη καθιερωθεί συνεργασίες με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές θα μελετήσουν, επίσης, λεπτομερέστερα γονίδια που βρίσκονται σε χρωμοσωμικές περιοχές που συνδέονται με ασθένειες.

Σοβαρός Πονοκέφαλος: Η αθροιστική κεφαλαλγία, μία από τις πιο επώδυνες ασθένειες που είναι γνωστές στον άνθρωπο, συσχετίζεται γενετικά με τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου, τη ΔΕΠΥ, την κατάθλιψη και τον μυοσκελετικό πόνο, ενώ το κάπνισμα αποτελεί αιτιώδη παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στα “Χρονικά Νευρολογίας” (Annals of Neurology). Το άρθρο ασχολείται με τη γενετική και την αθροιστική κεφαλαλγία και αποτελεί την πρώτη δημοσίευση στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Διεθνής Κοινοπραξία για τη Γενετική της Κεφαλαλγίας κατά Ομάδες (CCG) (International Consortium for Cluster Headache Genetics), το οποίο το περιγράφει ως τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη για την αθροιστική κεφαλαλγία. Οκτώ περιοχές (τόποι) στο γονιδίωμά μας έχουν εντοπιστεί να συνδέονται με την αθροιστική κεφαλαλγία και το κάπνισμα αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα κινδύνου. Η κατανόηση αυτών των γενετικών ευρημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες.

Τι δείχνει η μελέτη;

“Η μελέτη είναι μια μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS), όπου συγκρίναμε τη συχνότητα των γενετικών δεικτών σε ολόκληρο το γονιδίωμα (όλα τα χρωμοσώματα), μεταξύ ατόμων με αθροιστική κεφαλαλγία και ατόμων ελέγχου”, εξηγεί η Caroline Ran, συν-πρώτη συγγραφέας και ερευνήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστήμης. Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της και οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά οκτώ τόπους που συνδέονται με τη νόσο, όταν συνδύασαν δεδομένα από 10 ευρωπαϊκές και μία ανατολικοασιατική κοόρτη. Τρεις από τους εντοπισμένους τόπους ήταν κοινοί με την ημικρανία, μια άλλη πιο συχνή πρωτοπαθή διαταραχή του πονοκεφάλου. Σε αυτές τις περιοχές, υπάρχουν 20 γονίδια εμπλουτισμένα σε αρτηριακό και εγκεφαλικό ιστό, ιστούς που σχετίζονται με την παθολογία της νόσου. “Καταφέραμε, επίσης, να παρατηρήσουμε ότι οι αθροιστικές κεφαλαλγίες συσχετίζονται γενετικά με τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου, τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), την κατάθλιψη και τον μυοσκελετικό πόνο και ότι το κάπνισμα αποτελεί αιτιώδη παράγοντα κινδύνου”, συνεχίζει η Caroline Ran.

Γιατί είναι σημαντικά τα αποτελέσματα;

“Η μελέτη παρέχει ενδείξεις για τη βιολογική βάση της αθροιστικής κεφαλαλγίας και δείχνει ότι το κάπνισμα είναι αιτιολογικός παράγοντας”, λέει η Andrea Carmine Belin, συν-τελευταία συγγραφέας και ανώτερη ερευνήτρια, η οποία διευθύνει, επίσης, το Κέντρο για την αθροιστική κεφαλαλγία στο Karolinska Institutet. “Εντοπίσαμε συνολικά οκτώ χρωμοσωμικές περιοχές που συνδέονται με τη νόσο, εκ των οποίων οι πέντε ήταν γνωστές στο παρελθόν”. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μπορεί να επιβεβαιώσει τους γενετικούς δείκτες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε πολλά ανεξάρτητα ευρωπαϊκά υλικά, με πάνω από 5.500 ασθενείς και πάνω από 31.500 άτομα ελέγχου. Η μελέτη εντόπισε, επίσης, μια γενετική σύνδεση με την ημικρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές γνώσεις για τη θεραπεία των ασθενών με πρωτοπαθείς πονοκεφάλους.

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

“Μέσω μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής μας ομάδας και μιας ομάδας νευρολόγων, δημιουργήσαμε μια μοναδική βιοτράπεζα με βιολογικά δείγματα από ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία και ελέγχους στη Σουηδία και δημιουργήσαμε το πρώτο κέντρο στον κόσμο για την αθροιστική κεφαλαλγία”, λέει η Caroline Ran. Χρησιμοποιώντας αυτή τη βιοτράπεζα, οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 500.000 γενετικούς δείκτες σε ολόκληρο το γονιδίωμα και συνέκριναν τη συχνότητα μεταξύ ασθενών και υγιών ατόμων. Στο πλαίσιο του δικτύου CCG, συνδύασαν δεδομένα από δέκα κοόρτες από την Ευρώπη και μία από την Ανατολική Ασία. Οι συσχετίσεις εντοπίστηκαν με βιοπληροφορική ανάλυση και τα υποψήφια γονίδια σε αυτές τις περιοχές επιλέχθηκαν με τη χρήση πέντε συμπληρωματικών μεθόδων: τόποι ποσοτικών χαρακτηριστικών έκφρασης, συσχέτιση σε επίπεδο μεταγράφου, λεπτή χαρτογράφηση, μεθυλίωση του DNA και επίδραση στη δομή των πρωτεϊνών.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

“Το επόμενο βήμα θα είναι να συμπεριλάβουμε υλικό από άλλα μέρη του κόσμου για να δούμε αν αυτά τα γενετικά ευρήματα είναι παρόμοια ή αν διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών περιοχών”, λέει η Caroline Ran. Στο πλαίσιο του δικτύου CCG, στο οποίο προεδρεύει ο Andrea Carmine Belin, έχουν ήδη καθιερωθεί συνεργασίες με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές θα μελετήσουν, επίσης, λεπτομερέστερα γονίδια που βρίσκονται σε χρωμοσωμικές περιοχές που συνδέονται με ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Οι ημικρανίες επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας

Ποιοι είναι οι 7 τύποι πονοκέφαλου και πώς αντιμετωπίζονται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.