ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Κατανοώντας τα συμπτώματα και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Κατανοώντας τα συμπτώματα και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Μερικές φορές η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή πολλά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα είναι μη ειδικά

Σύμφωνα με την National MS Society, υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα στο σώμα του. Συγκεκριμένα επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα που μας παρέχουν όραση, τα οπτικά νεύρα”, δήλωσε ο Brian Wong, MD, νευροανοσολόγος στο Hartford HealthCare’s Ayer Neuroscience Institute και συνδιευθυντής του Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Southington. Ο Δρ. Γουόνγκ λέει ότι ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εμφανίσει τυπικά τα πρώτα του συμπτώματα κάπου από τα μέσα της εφηβείας του έως τα μέσα των σαράντα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται στα είκοσι και στα τριάντα τους.

Τα συμπτώματα της ΣΚΠ μπορεί να ποικίλλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (σε σώμα ή στα άκρα)
  • Προβλήματα όρασης
  • Προβλήματα ουροδόχου κύστης/εντέρου
  • Γνωστικές αλλαγές

 

“Μερικές φορές η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή πολλά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα είναι μη ειδικά”, εξηγεί ο Wong. Πώς λοιπόν οι γιατροί κάνουν μια διάγνωση; Ο Δρ. Wong λέει ότι η απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας είναι το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ρίξει μια ματιά στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό για να αξιολογήσει για ενδείξεις αυτοάνοσης δραστηριότητας στο νευρικό σύστημα. “Μπορούμε επίσης να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις για να αποκλείσουμε άλλες παθήσεις και συχνά απαιτείται εξέταση νωτιαίου υγρού για να βοηθήσει στη διάγνωση”. Η θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον Δρ. Wong. Λέει ότι υπάρχουν επί του παρόντος 23 εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα για την ΠΣ. Το 2000, υπήρχαν μόνο πέντε.

“Τα φάρμακα έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της αναπηρίας. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας τα πάνε αρκετά καλά με την πάροδο του χρόνου με την κατάλληλη θεραπεία και θεραπεία”. Το Κέντρο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Hartford HealthCare ορίστηκε πρόσφατα ως Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας από την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας λόγω της φροντίδας και των ειδικών που παρέχει στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. “Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επομένως είναι σημαντικό για όσους ζουν με τη νόσο να παρακολουθήσουν τον γιατρό τους και να βεβαιωθούν ότι περνούν από τις κατάλληλες εξετάσεις και θεραπείες”, είπε ο Wong. “Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι η θεραπεία μπορεί επίσης να ξεκινήσει πριν προχωρήσει η νόσος – με αποτέλεσμα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων

Διάγνωση πρώιμης ALS με εξετάσεις αίματος

Τα κύτταρα Th17 προωθούν αυτοάνοσα όπως η σκλήρυνση

Εμβόλια κατά της COVID-19 και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.