ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σκελετός Οστά: Σημαντικοί παράγοντες υγείας εκτός από το γάλα

Σκελετός Οστά: Σημαντικοί παράγοντες υγείας εκτός από το γάλα

Άλλος σημαντικός παράγοντας οστικής υγείας είναι η άσκηση. Τα μηχανικά φορτία διεγείρουν τα κύτταρα που δημιουργούν τα οστά και το ίδιο κάνουν και οι μύες που τραβάνε τα οστά. Για την ακρίβεια, κάθε δραστηριότητα με φόρτιση των οστών, όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, ο χορός, τα παιχνίδια με ρακέτα, ακόμα και η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως τα βάρη, διεγείρει παραπάνω εναποθέσεις ασβεστίου και την ανάπτυξη οστικής μάζας. Ε

Σκελετός Οστά: Η κατανάλωση γάλακτος πλούσιου σε ασβέστιο δυναμώνει τα οστά. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις για έναν δυνατό σκελετό. Η Dr. Jen Gunter μπαίνει βαθιά στις τρεις στιβάδες των οστών και εξηγεί γιατί αποδυναμώνονται καθώς γερνάμε. Επίσης εξηγεί τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τον σκελετό σου υγιή για πολλά χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Ίσως πιστεύεις ότι το γάλα με τόσο ασβέστιο και h βιταμίνη D είναι το βασικό πράγμα που χρειάζεσαι για γερά και υγιή κόκαλα. Και πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μήνυμα που έχει πουλήσει πολύ γάλα στο παρελθόν αλλά δεν είναι επιστημονικά ακριβές.

Όταν εστιάζουμε στο γάλα, παραβλέπουμε τη συνολική υγεία των οστών. Οπότε ας το πιάσουμε από την αρχή. Οι ενήλικες έχουν 206 οστά που αποτελούν το κύριο μέρος του ερειστικού συστήματος. Είναι η δομή στήριξης ή ο κλωβός που προστατεύει τα όργανά μας αλλά κάνουν και πολλά περισσότερα. Συνεργάζονται με τους μύες για να κινήσουν το σώμα μας, αποθηκεύουν ιχνοστοιχεία, παράγουν ορμόνες, παράγουν ακόμα και το αίμα μας.

Όταν μιλάμε για οστά, πολλοί φαντάζονται έναν αποκριάτικο σκελετό, αλλά αυτό μας προσφέρει μονάχα μια μονοδιάστατη εικόνα. Τα οστά έχουν τρεις στιβάδες. Εξωτερικά βρίσκεται το περιόστεο, μια σκληρή μεμβράνη που καλύπτει και προστατεύει. Μετά υπάρχει μια παχιά στιβάδα συμπαγούς οστού, το λευκό, σκληρό, λείο μέρος που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Αλλά στο εσωτερικό υπάρχει σπογγώδες ή δοκιδώδες οστό και ένας πυρήνας γεμάτος με μυελό, που περιέχει βλαστοκύτταρα τα οποία παράγουν αίμα και διαιρούνται διαρκώς.

Οι περισσότεροι ξέρουν

ότι τα οστά μας μεγαλώνουν στην εφηβεία και παιδική ηλικία. Έχουμε μέγιστη οστική πυκνότητα μεταξύ 20 και 30 ετών. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι πως ακόμα κι όταν δεν ψηλώνουμε πια, διαρκώς χάνουμε παλαιά οστική μάζα και την αντικαθιστούμε με νέα. Υπολογίζεται ότι απομακρύνεται και αντικαθίσταται τόση ποσότητα ώστε ένας νέος σκελετός κατασκευάζεται κάθε 10 χρόνια. Αφού φτάσουμε τη μέγιστη οστική πυκνότητα, στη συνέχεια η απομάκρυνση είναι ταχύτερη από την αντικατάσταση. Αυτό μπορεί τελικά να επηρεάσει την ακεραιότητα του οστού και μειώνει την οστική μάζα ή το συνολικό οστό που έχουμε. Η οστική διαταραχή οστεοπόρωση είναι ακραία εκδοχή αυτής της διαδικασίας. Η απώλεια οστικής μάζας υπερβαίνει την αντικατάσταση και μαζί με άλλες αλλαγές, μπορεί να κάνει τα οστά τόσο εύθραυστα που ακόμα και μικρές κρούσεις ή πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν κατάγματα.

Κάτι που δεν ξέρουμε για τα οστά είναι ότι αποθηκεύουν ασβέστιο, αλλά εάν η διατροφή μας δεν παρέχει αρκετή ποσότητα, το σώμα «τραβάει» ασβέστιο από τα οστά. Αυτό συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας, άρα θέλουμε διατροφή με αρκετό ασβέστιο για διατήρηση των οστών μας. Η βιταμίνη D παίζει κι αυτή ρόλο γιατί βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο.

Η σκέψη «ασβέστιο» και «βιταμίνη D», φέρνει στο μυαλό πολλών ένα ποτήρι γάλα. Το γάλα δεν είναι η μόνη καλή πηγή ασβεστίου που υπάρχει. Ο άνθρωπος είναι δημιουργικό, παμφάγο ον. Μπορούμε να πάρουμε ασβέστιο από πολλές άλλες πηγές, όπως το γιαούρτι και το τυρί, αλλά και από φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, από σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, και από πρωτεΐνες, όπως τόφου, ξηρούς καρπούς, φασόλια, αυγά και ψάρι. Τα ενισχυμένα δημητριακά και η πορτοκαλάδα είναι άλλες καλές πηγές, επίσης οι σπόροι τσία. Η βιταμίνη D υπάρχει ακόμα σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια, και το δέρμα μας τη συνθέτει από τον ήλιο. Ίσως όμως κάποιοι να χρειάζονται συμπληρώματα.

Άλλος σημαντικός παράγοντας οστικής υγείας είναι η άσκηση. Τα μηχανικά φορτία διεγείρουν τα κύτταρα που δημιουργούν τα οστά και το ίδιο κάνουν και οι μύες που τραβάνε τα οστά. Για την ακρίβεια, κάθε δραστηριότητα με φόρτιση των οστών, όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, ο χορός, τα παιχνίδια με ρακέτα, ακόμα και η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως τα βάρη, διεγείρει παραπάνω εναποθέσεις ασβεστίου και την ανάπτυξη οστικής μάζας. Επιπλέον, οι δυνατότεροι μύες συμβάλλουν στην ισορροπία. Ένα άριστος τρόπος πρόληψης των καταγμάτων ισχίου: καλύτερη ισορροπία για μείωση των πτώσεων. Αν σου αρέσει το γάλα, είναι μια χαρά, αλλά μην ξεχνάς ότι για την υγεία των οστών δεν αρκεί μόνο το γάλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακή νόσο

Όταν η υπέρβαση στην κατανάλωση νερού προκαλεί υπονατριαιμία

Το θαλασσινό νερό είναι πλούσια πηγή μετάλλων που ωφελούν την υγεία

Τρέξιμο ή τζόκινγκ - Από που να ξεκινήσω

Περπάτημα: Για καλύτερη υγεία και ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

ΟΠΕΚΑ: Αναλυτικά οι καταβολές την Τρίτη 30 Νοεμβρίου

ΟΠΕΚΑ Επίδομα παιδιού: Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει επιδόματα σε πάνω από 1,648 εκατ. δικαιούχους. Ειδικότερα, το επίδομα παιδιού θα λάβουν 820.486 δικαιούχοι με το συνολικό ποσό να πλησιάζει τα 180 εκατ. ευρώ.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.