Σεξουαλική Υγεία

Υπογονιμότητα laptop: Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει. 

Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με κακές συνήθειες στον τρόπο ζωής.  Σύμφωνα με την Dr Karishma Dafle, σύμβουλο γονιμότητας, Nova IVF Fertility, Pune, η ανδρική υπογονιμότητα παίζει εξίσου ρόλο στον αγώνα ενός ζευγαριού να συλλάβει. “Όταν ένα ζευγάρι αδυνατεί να εκπληρώσει το όνειρο της μητρότητας, συνήθως αποδίδεται στη στειρότητα της γυναίκας. Όμως και τα δύο φύλα παίζουν ίσο ρόλο στη γονιμοποίηση και οι πιθανότητες ο άνδρας σύντροφος να υποφέρει από προβλήματα υπογονιμότητας είναι επίσης ίσες”, είπε.

Είναι οι φορητοί υπολογιστές επιβλαβείς για την υγεία του σπέρματος;

Από την πανδημία, οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερες ώρες δουλεύοντας από το σπίτι και τηρώντας επαγγελματικές προθεσμίες. Εκτός από την κακή στάση που παίρνουν ενώ κάθονται στο κρεβάτι και εργάζονται, είναι επίσης πιθανό να έχει επηρεάσει τη γονιμότητά τους, ειδικά για τους άνδρες; Ο Δρ Ντάφλε εξήγησε ότι η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή, όταν τοποθετείται στην αγκαλιά, μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία των όρχεων και να «μειώσει την παραγωγή σπέρματος», επηρεάζοντας δυνητικά τη γονιμότητα.

“Η ανδρική υπογονιμότητα εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος που παράγεται από ένα άτομο. Πολλοί άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας παρουσιάζουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή μειωμένη ποιότητα σπέρματος ως παράγοντες που συμβάλλουν. Το υπόλοιπο μέρος μπορεί να αποδοθεί σε επιπλοκές στην ανδρική αναπαραγωγική οδό, γενετικές παθήσεις , ορμονικές ανισορροπίες και διάφορα άλλα υποκείμενα στοιχεία», πρόσθεσε ο γιατρός.

Εξήγησε επίσης ότι ενώ οι άνδρες είναι σε θέση να παράγουν σπέρμα μέχρι το θάνατο, παρουσιάζουν επίσης μείωση της γονιμότητας καθώς μεγαλώνουν. «Αν και η επίδραση της ηλικίας στη γονιμότητα των ανδρών μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο για τις γυναίκες, εξακολουθεί να υπάρχει. Καθώς οι άνδρες γερνούν, η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματός τους μειώνεται σταδιακά. Επιπλέον, καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η στυτική δυσλειτουργία και Ο διαβήτης, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της γονιμότητας», δήλωσε ο Δρ Dafle.

Κρυοσυντήρηση σπέρματος

Ο ειδικός πρότεινε στους άνδρες να εξετάσουν την «κρυοσυντήρηση του σπέρματος», η οποία είναι μια μέθοδος κατάψυξης του σπέρματος για μελλοντική χρήση — σωτήρια για τους ασθενείς με καρκίνο. «Οι θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία συχνά βλάπτουν τη γονιμότητα, αλλά αυτή η διαδικασία τους επιτρέπει να προστατεύουν το σπέρμα τους για τις μελλοντικές επιθυμίες της γονιμότητας».

Ο Δρ Ντάφλε κατέληξε λέγοντας ότι η γενική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα. “Άτομα με γενετικές διαταραχές, παχυσαρκία, διαβήτη και διάφορες άλλες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας και μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύλληψη ενός παιδιού. Η διασφάλιση της βέλτιστης σωματικής και ψυχικής ευεξίας είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας ομαλής και χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι άνδρες άνω των 40 ετών είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας

Πώς το κινητό επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Υπάρχει σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και του εγκεφαλικού;

Ερευνητές αποκαλύπτουν μηχανισμό που συνδέει το μόριο NAD+ με προβλήματα γονιμότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει τη γονιμότητα σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτή η έκθεση όντως βοηθά στη γονιμότητα και πόση έκθεση χρειάζεται.

Ποιες στάσεις του σεξ έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από ζώα;

Σεξ στάσεις: Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις σχετικά με «στάσεις σεξ που ονομάζονται από ονόματα ζώων» έχουν συχνά τις ρίζες τους στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και φαντασία αντί να αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που παρατηρούνται στο ζωικό βασίλειο.