Σεξουαλική Υγεία

Χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση: Συνδέεται με την πτώση της μνήμης αργότερα στη ζωή

Χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση: Συνδέεται με την πτώση της μνήμης αργότερα στη ζωή

Χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση: Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση στη μέση ηλικία μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική γνωστική έκπτωση.

Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση στη μέση ηλικία μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Penn State. Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε συσχετίσεις μεταξύ της στυτικής λειτουργίας, της σεξουαλικής ικανοποίησης και της γνωστικής ικανότητας σε εκατοντάδες άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών, διαπίστωσε ότι οι μειώσεις στη σεξουαλική ικανοποίηση και τη στυτική λειτουργία συσχετίζονται με μελλοντική απώλεια μνήμης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Gerontologist, είναι η πρώτη που παρακολουθεί διαχρονικά τη σεξουαλική ικανοποίηση σε συνδυασμό με τη σεξουαλική υγεία και τη γνώση, αναφέρουν οι ερευνητές και τα ευρήματά της υποδεικνύουν έναν πιθανό νέο παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση.

«Αυτό που ήταν μοναδικό στην προσέγγισή μας είναι ότι μετρήσαμε τη λειτουργία μνήμης και τη σεξουαλική λειτουργία σε κάθε σημείο της διαχρονικής μελέτης, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς άλλαξαν μαζί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Martin Sliwinski, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών μελετών στο Penn. Πολιτεία και συν-συγγραφέας στη μελέτη. «Αυτό που βρήκαμε συνδέεται με αυτό που αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι επιστήμονες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ικανοποίησης από τη ζωή και γνωστικών επιδόσεων».

Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ φυσικών αλλαγών, όπως οι μικροαγγειακές αλλαγές που σχετίζονται με τη στυτική λειτουργία, και ψυχολογικών αλλαγών, όπως η χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση, για να καθορίσει πώς οι αλλαγές σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία. Εξέτασαν τις αλλαγές ξεκινώντας από τη μέση ηλικία, επειδή αντιπροσωπεύει μια μεταβατική περίοδο όπου αρχίζουν να εμφανίζονται μειώσεις στη στυτική λειτουργία, τη γνωστική ικανότητα και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Ο Sliwinski πρόσθεσε ότι ενώ η ομάδα ανακάλυψε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τριών παραγόντων υγείας, μπορεί μόνο να κάνει εικασίες ως προς την αιτία.

«Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εάν γενικά έχεις χαμηλή ικανοποίηση, διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως άνοια, νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα θέματα που σχετίζονται με το στρες που μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση», είπε. “Οι βελτιώσεις στη σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν βελτίωση στη λειτουργία της μνήμης. Λέμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε καλύτερα τρόφιμα. Δείχνουμε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση έχει επίσης σημασία για την υγεία μας και τη γενική ποιότητα ζωής.”

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα έρευνας από 818 άνδρες που συμμετείχαν στη Δίδυμη Μελέτη Γήρανσης της Εποχής του Βιετνάμ. Μέσω νευροψυχολογικών τεστ, όπως τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας, εξέτασαν τις γνωστικές αλλαγές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των 12 ετών από την ηλικία των 56 έως τα 68, προσαρμόζοντας τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων στη νεαρή ενήλικη ζωή. Η στυτική λειτουργία και η σεξουαλική τους ικανοποίηση μετρήθηκαν παράλληλα με τη γνωστική λειτουργία, χρησιμοποιώντας τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας, μια αυτοαναφερόμενη αξιολόγηση για την ανδρική σεξουαλική υγεία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα στατιστικό μοντέλο για να κατανοήσουν πώς άλλαξαν οι τρεις μεταβλητές καθώς τα άτομα γερνούσαν.

«Η έρευνα για τη σεξουαλική υγεία έχει επικεντρωθεί ιστορικά σε μετρήσιμες πτυχές της σεξουαλικότητας, όπως ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ή η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας», δήλωσε η Riki Slayday, υποψήφια διδάκτορας στο Penn State και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό που μας ενδιέφερε είναι η αντίληψη αυτής της δραστηριότητας, το πώς νιώθει κάποιος για τη σεξουαλική του ζωή και πώς αυτό επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, επειδή πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σωματικά αλλά να βιώνουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα ικανοποίησης».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μειώσεις στη στυτική λειτουργία και στη σεξουαλική ικανοποίηση σχετίζονταν και οι δύο με την εξασθένηση της μνήμης, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει μια σύνδεση μεταξύ ψυχολογικής και σωματικής υγείας. «Όταν χαρτογραφήσαμε τη σχέση με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώσαμε ότι αυξήσεις ή μειώσεις στη στυτική λειτουργία και η σεξουαλική ικανοποίηση συσχετίστηκαν με ταυτόχρονες αυξήσεις ή μειώσεις στη γνωστική λειτουργία», είπε ο Slayday. «Αυτές οι συσχετίσεις επιβίωσαν της προσαρμογής για δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας, κάτι που μας λέει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της σεξουαλικής μας ζωής και της γνωστικής μας ικανότητας».

Η αύξηση της αξιολόγησης και της παρακολούθησης της στυτικής λειτουργίας ως ζωτικής σημασίας σημάδι της υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν από γνωστική έκπτωση πριν από τα 70 τους, είπε. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι διπλάσιος αριθμός ανθρώπων θα φτάσει στα 60 και θα παρουσιάσει μείωση της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πολλοί προτιμούν να κλείνουν τα φώτα όταν κάνουν σεξ;

Γιατί πρέπει να κάνετε συχνά σεξ;

Μπορείτε να έχετε έναν κακό οργασμό;

Σεξουαλικά παιχνίδια για ζευγάρια που βρίσκονται μακριά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.