Σεξουαλική Υγεία

Το σεξ στην τρίτη ηλικία βελτιώνει την ικανότητα μνήμης

Το σεξ στην τρίτη ηλικία βελτιώνει την ικανότητα μνήμης

Αν βρίσκεστε στην τρίτη ηλικία και η διάθεση σας για σεξ παραμένει ανεβασμένη, σας έχουμε πολύ ευχάριστα νέα καθώς νεότερη έρευνα αποκαλύπτει πως η ερωτική επαφή στα ηλικιωμένα ζευγάρια οξύνει το μυαλό και βελτιώνει αισθητά τη μνήμη.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ουτρέχτης χρησιμοποίησαν για την έρευνα τους 1.700 άντρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ των 58 και 98 ετών. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ρώτησαν αρκετές λεπτομέρειες που αφορούσαν τη σεξουαλική τους ζωή και στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε τεστ νοημοσύνης για να διαπιστώσουν την ποιότητα της μνήμης τους. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όλοι όσοι είχαν δηλώσει πως είναι ευχαριστημένοι από την ερωτική τους ζωή είχαν και πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ νοημοσύνης στο οποίο υποβλήθηκαν.

Μέσα από την έρευνα τους οι Ολλανδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα όχι μόνο δεν αφορά νεότερες ηλικίες αλλά και όσους διανύουν την τρίτη ηλικία καθώς υπάρχουν ακόμη έντονες σεξουαλικές ορμές και επιθυμία για συνεύρεση με το άλλο φύλο, παράλληλα όμως οξύνει τη μνήμη και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε μεγάλο βαθμό.

 Μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας να σας χαροποιούν ιδιαίτερα αν βρίσκεστε στην τρίτη ηλικία και η σεξουαλική σας ζωή παραμένει ενεργή και με το παραπάνω, παρόλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, κυρίως δε αν έχει προηγηθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μία τέτοια περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να περιμένουν να περάσει ένα διάστημα δύο εβδομάδων για να ξεκινήσουν και πάλι τη σεξουαλική τους δράση.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγου σε δική τους έρευνα όπου θεωρούν πολύ επικίνδυνο οι ασθενείς που πέρασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, έχοντας μάλιστα και επιπλοκές, να επιδιώξουν ερωτική επαφή αν δεν περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με το γιατρό τους ο οποίος θα κρίνει πότε είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, απολαμβάνοντας παράλληλα τα ευεργετικά της οφέλη για τον εγκέφαλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Sex tips για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Σεξ: Οι γυναίκες έχουν εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αυτό, σε συνδυασμό με αρκετά μπερδεμένα μηνύματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα που πήραν από την παιδική τους ηλικία, τις κάνει να μην απελευθερώνουν όλο το πάθος τους.

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Εάν βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό, με τον οποίον θα νιώθετε αρκετά άνετοι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Εφόσον βεβαιωθείτε πως αιτία του άγχους που βιώνετε σχετικά με το σεξ δεν είναι κάποιο ορισμένο ιατρικό ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες προσεγγίσεις που έχουμε συλλέξει για εσάς για να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην υγιή και απολαυστική ζωή του έρωτα.

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών;

Κάπνισμα και σεξ: Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση ενός άνδρα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για μετρίου και σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.

Είναι καλύτεροι εραστές οι άνδρες χορτοφάγοι;

Σεξ και χορτοφαγία: «Δεν πρόκειται για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη αλλά τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι πολύ συναρπαστικά. Νομίζω ότι αυτό θα ξυπνήσει πολλούς ανθρώπους», είπε ο ουρολόγος, Άαρον Σπιτς.

Θεραπευτές σχέσεων εξηγούν πώς να διαχειρίζεστε συγκρούσεις

Διαπροσωπικές Σχέσεις: Οι διαφωνίες ή συγκρούσεις είναι ένα φυσικό κομμάτι της σχέσης μας με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, οι περιστασιακές συγκρούσεις «εντείνουν βαθύτερα τις σχέσεις, αν μπορείτε να τις διαχειριστείτε με ενσυναίσθηση», λέει η Marisa G. Franco, Ph.D., συμβουλευτική ψυχολόγος και ειδικός φιλίας. «Οι σχέσεις μας φτάνουν σε ένα εντελώς νέο επίπεδο οικειότητας όταν συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και όταν πρόκειται για σκληρά πράγματα».