Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Τι ρόλο παίζει η αποπλάνηση στη σεξουαλική έλξη;

Τι ρόλο παίζει η αποπλάνηση στη σεξουαλική έλξη;

Οι φερομόνες καθοδηγούν τη συμπεριφορά και την έλξη μεταξύ των οργανισμών του ίδιου είδους. Υπάρχουν ισχυρισμοί και ενδείξεις για ορισμένες ουσίες που δρουν ως φερομόνες στον άνθρωπο, αλλά καμία οριστική πειραματική απόδειξη δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Οι φερομόνες καθοδηγούν τη συμπεριφορά και την έλξη μεταξύ των οργανισμών του ίδιου είδους. Υπάρχουν ισχυρισμοί και ενδείξεις για ορισμένες ουσίες που δρουν ως φερομόνες στον άνθρωπο, αλλά καμία οριστική πειραματική απόδειξη δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η ανδροστενόνη, η ανδροσταδιενόνη, η οιστρατετραενόλη, οι κοπουλίνες και τα μασχαλιαία στεροειδή είναι ύποπτα ότι έχουν επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι φερομόνες είναι χημικά σήματα που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο ζωικό βασίλειο και έχουν έναν λεπτό/σύνθετο ρόλο στην έλξη ή την απώθηση μεταξύ των οργανισμών του ίδιου είδους. Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια αφήνουν ένα ίχνος φερομονών για να καθοδηγήσουν άλλα μυρμήγκια, ενώ ορισμένοι σκώροι τα απελευθερώνουν για να προσελκύσουν συντρόφους σε τεράστιες αποστάσεις ως μέρος των τελετουργιών εύρεσης συντρόφου. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους; Οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η «αποπλάνηση των μυρωδιών» μπορεί να διαδραματίσει υποσυνείδητο ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις. Ας εξερευνήσουμε την επιστήμη των φερομονών και τον πιθανό ρόλο τους στην οδηγική συμπεριφορά.

Φερομόνες στον άνθρωπο

Κατανοήστε ότι η παραγωγή, ο ρόλος και η λειτουργία των φερομονών στον άνθρωπο υπόκεινται ακόμη σε συνεχή έρευνα και συζήτηση. Παρά τους πολλούς ισχυρισμούς ή ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες μπορεί να δρουν ως φερομόνες στον άνθρωπο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συναίνεση σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή καμία οριστική πειραματική απόδειξη δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η ουσία της συζήτησης εξαρτάται από ένα όργανο γνωστό ως vomeronasal organ (VNO), το οποίο βρίσκεται σε σπονδυλωτά όπως τα θηλαστικά, τα ερπετά και τα αμφίβια. Η έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη του VNO στο ανθρώπινο έμβρυο είναι αδιαμφισβήτητη και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που βρίσκονται σε άλλα είδη. Στους ενήλικες, η δομή VNO εντοπίζεται στο ρινικό διάφραγμα. Η παρουσία του ποικίλλει μεταξύ των μελετών, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχει σε περίπου 92 τοις εκατό των ενηλίκων. Δεδομένου ότι το VNO είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και δεν έχει εμφανείς αισθητηριακούς νευρώνες, είναι δύσκολο να διατυπωθούν οριστικοί ισχυρισμοί ως προς τη λειτουργία ή την ικανότητά του να επηρεάζει την ανθρώπινη υποσυνείδητη συμπεριφορά.

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι η ανθρώπινη όσφρηση η όσφρησή μας είναι αδύναμη σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά ή σπονδυλωτά. Ωστόσο, η αναδυόμενη έρευνα αμφισβήτησε αυτόν τον μύθο. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε τα πάντα για το οσφρητικό σύστημα – αν είναι πραγματικά πιο εξελιγμένο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και παρόμοιο με άλλα θηλαστικά – τα νέα ευρήματα ενισχύουν την πιθανότητα οι άνθρωποι, όπως και άλλα ζώα, να χρησιμοποιούν φερομόνες σε κάποια μορφή. Στους ανθρώπους, η έρευνα έχει βρει ότι ορισμένες ενώσεις στη μυρωδιά του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των άλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άρωμα και η φυσική έλξη συνδέονται συχνά, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή και σεξολόγο Ketan Parmar, MD από τη Βομβάη. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την έννοια των φερομονών σε άλλα ζώα, όπου αυτές οι χημικές ουσίες οδηγούν σε έμφυτες συμπεριφορικές αντιδράσεις συχνά χωρίς συνειδητή αναγνώριση.

«Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τις φυσιολογικές αποκρίσεις άλλων του ίδιου είδους», δήλωσε η Martha Tara Lee, Ph.D., DHS , πιστοποιημένη σεξουαλική παιδαγωγός και κλινικός σεξολόγος με Eros. Προπονητική στη Σιγκαπούρη. “Τυπικά ανιχνεύονται μέσω του οσφρητικού συστήματος – της όσφρησής σας – και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες αντιδράσεις, όπως σεξουαλική έλξη ή εδαφική σήμανση. Ωστόσο, η κατανόηση των ανθρώπινων φερομονών και των ειδικών επιδράσεών τους είναι ακόμα ένας τομέας συνεχούς έρευνας.” Σύμφωνα με έρευνα του 2020 , οι φερομόνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν πολλά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Εμμηνορρυσιακός κύκλος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που ζουν σε κοντινή απόσταση μπορούν να συγχρονίσουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους λόγω των φερομονικών ενδείξεων. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι μικτά και παραμένουν θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών.
  • Θρέψη. Στο ζωικό βασίλειο, οι φερομόνες μπορούν να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με τις πηγές τροφής και να επηρεάσουν τις διατροφικές συμπεριφορές.
  • Κοινωνικοσεξουαλική συμπεριφορά. Αυτά τα χημικά στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή συντρόφου, τις ιεραρχίες κυριαρχίας και ακόμη και τη δυναμική της ομάδας. Στους ανθρώπους, υπάρχει η εικασία ότι οι φερομόνες μπορεί να επηρεάσουν την προτίμηση του συντρόφου ή τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν αδιευκρίνιστοι, μερικές ενώσεις που παράγονται από τον άνθρωπο είναι ύποπτοι ότι έχουν επίδραση στη συμπεριφορά μας. Αυτά περιλαμβάνουν την ανδροστενόνη, την ανδροσταδιενόνη, τα μασχαλιαία στεροειδή, τις κοπουλίνες και την οιστρατετραενόλη.

Ανδροστενόνη

Αυτή η ένωση βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στον ανδρικό ιδρώτα και σχετίζεται με την ανδρική οσμή. Η αντίληψή του ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, από άοσμο έως έντονη, δυσάρεστη οσμή. Έχει γίνει αντικείμενο πολυάριθμων μελετών που εξετάζουν τον πιθανό ρόλο του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και έλξη. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γκέι άνδρες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτή την ένωση από τους στρέιτ.

Ανδροσταδιενόνη

Αυτό είναι ένα παράγωγο της τεστοστερόνης και έχει περιγραφεί ότι έχει επίδραση στην ανθρώπινη διάθεση, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Βρίσκεται επίσης στον ιδρώτα των αρσενικών.

Μασχαλιαία στεροειδή

Τα μασχαλιαία στεροειδή που βρίσκονται στον ιδρώτα της μασχάλης αποτελούν συχνά το κύριο επίκεντρο κατά την έρευνα για τις ανθρώπινες φερομόνες. Τα βακτήρια στις μασχάλες μας μεταβολίζουν αυτά τα στεροειδή για να παράγουν οσμές. Ορισμένες ενώσεις έχει βρεθεί ότι προκαλούν αντιδράσεις ειδικές για το φύλο, όπου οι γυναίκες παρουσίασαν αύξηση στη θετική διεγερμένη διάθεση, ενώ οι άνδρες παρουσίασαν μείωση. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω τον ρόλο των φερομονών στην υποσυνείδητη επικοινωνία.

Copulins

Πρόκειται για μια ομάδα πτητικών λιπαρών οξέων που βρίσκονται στις κολπικές εκκρίσεις. Έχει προταθεί ότι οι κοπουλίνες μπορεί να αυξήσουν την ανδρική σεξουαλική έλξη προς τις γυναίκες.

Οιστρατετραενόλη

Αυτή είναι μια ένωση που μοιάζει με οιστρογόνο και εκκρίνεται στα ούρα των γυναικών, ειδικά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Έχουν γίνει μελέτες που εξετάζουν τις πιθανές επιδράσεις του στη διάθεση στους άνδρες.

Λειτουργούν τα αρώματα φερομόνης;

Στο σημείο τομής της επιστήμης και της επιθυμίας βρίσκονται τα αρώματα φερομόνης. Ενώ η αποτελεσματικότητά τους στην οδήγηση συγκεκριμένων συμπεριφορών παραμένει θέμα έρευνας, πολλοί χρήστες αναφέρουν αυξημένα συναισθήματα αυτοπεποίθησης και γοητείας όταν τα φορούν. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο άρωμα, στις πιθανές επιδράσεις των συστατικών ή απλώς στο φαινόμενο εικονικού φαρμάκου του να ξέρει κανείς ότι φοράει κάτι ιδιαίτερο. Ουσιαστικά, ενώ η επιστήμη συνεχίζει να εξερευνά και να κατανοεί τα βάθη των φερομονών στους ανθρώπους, τα αρώματα φερομόνης προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση που δεν έχει περάσει ακόμη από τη συσχέτιση και την αιτιότητα. Ωστόσο, ανέκδοτες αναφορές και αναδυόμενες μελέτες προσφέρουν ισχυρές υποδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην εξαιρούνται από την υποσυνείδητη επιρροή τους.

«Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αρώματα φερομόνης, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή», είπε ο Lee. “Τυπικά, τα αρώματα φερομόνης εφαρμόζονται σε σημεία παλμού, όπως οι καρποί, ο λαιμός ή πίσω από τα αυτιά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των αρωμάτων φερομόνης στην προσέλκυση άλλων εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης και οι ατομικές απαντήσεις μπορεί να ποικίλλουν. Είναι επίσης απαραίτητο να προσεγγίζουμε την έλξη και την αποπλάνηση με σεβασμό και συγκατάθεση». «Βάλτε μερικές σταγόνες στο λαιμό, το στήθος, το σαγόνι, το τριχωτό της κεφαλής και μερικές στα ρούχα σας αν θέλετε», είπε ο Lyndsey Murray, LPC , αδειούχος επαγγελματίας σύμβουλος και πιστοποιημένος από την AASECT σεξοθεραπεύτρια με Relationship Matters Therapy στο Hurst του Τέξας. «Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες σε λάδι μασάζ για άμεση εφαρμογή στο δέρμα σας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εσείς κάνετε σεξ όταν είστε άρρωστοι;

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Σεξουαλικός ναρκισσισμός και συμπεριφορά

Κόλπα για να φτιάξετε εύκολα ρομαντική ατμόσφαιρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταματήστε να τρώτε πολύ αν θέλετε μια συγκλονιστική σεξουαλική ζωή

Φαγητό σεξ: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή, και αν στοχεύετε σε μια πιο συγκλονιστική σεξουαλική εμπειρία, η μείωση της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Από το 2010 έως το 2021 παρατηρήθηκε 125% αύξηση

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Υπήρξε μια αύξηση στις υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης και στους περισσότερους σχετικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ 2010 και 2021 συνολικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό εγκύων των ΗΠΑ.

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ψηφιακοί οίκοι ανοχής

Ψηφιακοί οίκοι ανοχής: Οι εργαζόμενοι του σεξ πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς ο πρώτος οίκος ανοχής της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο πρωτοπορεί στο μέλλον του σεξ.

Απαιτείται ειδικός έλεγχος για ακριβέστερη διάγνωση ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση: Τα τυπικά διακολπικά και εξωτερικά υπερηχογραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βήμα στη διαδικασία διάγνωσης, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση ώστε η απεικόνιση να χρησιμοποιείται ως πρώτο εργαλείο για τη διάγνωση.

Close Icon