Σεξουαλική Υγεία

Τι ξέρεις για τα προφυλακτικά;

Τι ξέρεις για τα προφυλακτικά;

Τα προφυλακτικά που παρέχουν σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κατασκευασμένα από λεπτό λάτεξ ή πλαστικό, που έχει το σχήμα του πέους.Τα προφυλακτικά είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία και χρώματα, με ή χωρίς λίπανση, και κάποιο με σπερματοκτόνο ουσία.
Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο των άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από:
• χλαμύδια
• τριχομονάδες
• βλεννόρροια
• ηπατίτιδα Β
• έρπητα γεννητικών οργάνων,
• ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
• και σύφιλη.
Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν τις ουρολοιμώξεις.
Σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως ένα συνηθισμένο προφυλακτικό περιέχει χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των ορμονών του οργανισμού σας, ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ένα συνηθισμένο προφυλακτικό, αναφέρουν, συνήθως περιέχει τρία επικίνδυνα χημικά: parabens, σπερματοκτόνο (νονοξυνόλη-9) και γλυκερίνη.

Γιατί όχι στα parabens

Τα parabens είναι ένα είδος συντηρητικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης ή καθαρισμού του δέρματος και καταπολεμά την ανάπτυξη βακτηρίων. Το μειονέκτημα είναι πως αποδιοργανώνουν το ενδοκρινολογικό σύστημα. Και όταν επηρεάζονται οι ορμόνες, επηρεάζεται και η διανοητική, φυσική και αναπαραγωγική μας υγεία. Το δέρμα απορροφά σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ουσίες και η περιοχή των γεννητικών οργάνων σχετίζεται στενά με τις αναπαραγωγικές μας ορμόνες, οπότε λογικά αυτό είναι το χειρότερο σημείο για να φέρουμε σε επαφή με αυτού του είδους τις ουσίες.
Γιατί όχι στα σπερματοκτόνα

Το θετικό στη χρήση των σπερματοκτόνων είναι πως δρουν ως μία επιπλέον πρόληψη κατά της εγκυμοσύνης σκοτώνοντας τα σπερματοζωάρια. Το μειονέκτημα είναι πως προκαλούν φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή να σκοτώσει κύτταρα στα τοιχώματα του κόλπου. Και τα δύο αυτά στοιχεία, αυξάνουν τις πιθανότητες των γυναικών να παρουσιάσουν ουρολοίμωξη ή να κολλήσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε συστήνει τα σπερματοκτόνα με νονοξυνόλη-9 για γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV.

Γιατί όχι στη γλυκερίνη

Η γλυκερίνη είναι ένα είδος συντηρητικού που χρησιμοποιείται συχνά και ως λιπαντικό, μπορεί ωστόσο να αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιάσετε μυκητίαση, ειδικά αν είστε επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μολύνσεις.

Χωρίς λιπαντικό
Αυτά τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται κυρίως στο στοματικό σεξ ή από άτομα που έχουν αλλεργία στο λιπαντικό.
Προφυλακτικά αιχμής
Τα προφυλακτικά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι και τα προφυλακτικά με γεύσεις κατατάσσονται στα «Προφυλακτικά αιχμής». Προσοχή στις ετικέτες, καθώς μερικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι Έλληνες έχουν «ξεχάσει» το σεξ στο δεύτερο lockdown - Στα τάρταρα η ερωτική διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Αυτό το βίωμα, γαλουχεί ολόκληρες πεποιθήσεις γύρω από τη γυναίκα, που στην ουσία, τη ζηλεύει, την ανταγωνίζεται και της φθονεί την αναπαραγωγική της ικανότητα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σεξ.

Σεξ και ΣΜΝ: Ο εμβολιασμός σώζει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξ και ΣΜΝ: οι ερευνητές δείχνουν πώς ο εμβολιασμός του δέρματος μπορεί να δημιουργήσει προστατευτικά CD8 Τ-κύτταρα που προσλαμβάνονται στους γεννητικούς ιστούς και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική εμβολιασμού για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.