Σεξουαλική Υγεία

Συσκευές βιοανάδρασης πυελικού εδάφους: Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν & πόσο αποτελεσματικές είναι

Συσκευές βιοανάδρασης πυελικού εδάφους: Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν & πόσο αποτελεσματικές είναι

Συσκευές βιοανάδρασης πυελικού εδάφους: Το να παίζετε παιχνίδια με το πυελικό σας έδαφος θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη άσκηση για την ακράτεια ούρων.

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για το “Kegels” ή τις ασκήσεις πυελικού εδάφους και για πολλές γυναίκες, οι ροές ειδήσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσής τους είναι γεμάτες διαφημίσεις για τα πιο πρόσφατα gizmos και gadget για την άσκηση του πυελικού εδάφους. Καθώς η τεχνολογία προχωρά και συνεχίζεται η ανάγκη για αποκατάσταση του πυελικού εδάφους μετά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την εμμηνόπαυση, η ζήτηση για καινοτομία στις συσκευές άσκησης του πυελικού εδάφους έχει αυξηθεί. Αλλά σε τι ακριβώς χρησιμεύουν αυτές οι συσκευές και λειτουργούν πραγματικά; Η απάντηση είναι απλή: στοχεύουν στην ενίσχυση του πυελικού εδάφους και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται!

Καταρχάς να πούμε ότι το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που εκτείνεται από το ηβικό μας οστό μέχρι την ουρά, και μεταξύ των οστών μας, που καλύπτουν τη βάση της λεκάνης. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να ξαπλώνετε στο πάτωμα για να ασκήσετε το πυελικό σας έδαφος. Ο ρόλος των μυών του πυελικού εδάφους είναι:

 • κρατούν τα όργανά μας (κύστη, μήτρα, έντερο) μέσα στη λεκάνη
 • κρατούν τους σφιγκτήρες στην ουροδόχο κύστη και το έντερο μας κλειστούς (μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τους χαλαρώσουμε στην τουαλέτα)
 • παρέχουν σεξουαλική αίσθηση
 • συνεργάζονται με άλλους μύες του βαθέως πυρήνα για να βοηθήσουν στη σταθερότητα του κορμού.

 

Ωστόσο, το πυελικό έδαφος δεν λειτουργεί πάντα με τον τρόπο που πρέπει. Η διαρροή της ουροδόχου κύστης (γνωστή και ως ακράτεια ούρων) και η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι κοινά παράπονα γυναικών όλων των ηλικιών. Μάλιστα, περίπου μία στις τρεις γυναίκες θα παρουσιάσει ακράτεια ούρων κάποια στιγμή στη ζωή της, ειδικά αν έχει γεννήσει. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την επαναλαμβανόμενη άρση βαρών, την καταπόνηση λόγω δυσκοιλιότητας, την μεταφορά βάρους, την χειρουργική επέμβαση πυέλου και τις ορμονικές αλλαγές.

 • Η προπόνηση των μυών του πυελικού εδάφους συνιστάται ως η πρώτη γραμμή θεραπείας για την ακράτεια και την πρόπτωση, μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιείς συνήθειες της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, καλή γενική φυσική κατάσταση και διαχείριση βάρους.
 • Οι φυσιοθεραπευτές του πυελικού εδάφους είναι επαγγελματίες υγείας ειδικά εκπαιδευμένοι για να σας δίνουν εξατομικευμένες συμβουλές για τα συμπτώματα του πυελικού εδάφους με βάση μια αξιολόγηση και τις περιστάσεις σας. Πιθανότατα θα συστήσουν καθημερινές ασκήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορες συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους, εργασίες συντονισμού και μεγαλύτερες κρατήσεις.
 • Όσοι δυσκολεύονται να τηρήσουν τις συνταγογραφούμενες ασκήσεις ή που δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη φυσιοθεραπεία για γεωγραφικούς ή οικονομικούς λόγους, μπορεί να ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν συσκευές βιοανάδρασης. Αυτές οι συσκευές και οι σχετικές εφαρμογές τους έχουν σχεδιαστεί για να σας δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς και πότε να κάνετε τις ασκήσεις σας, να σας υπενθυμίζουν να τις κάνετε και να σας βοηθούν να είστε συνεπείς στο πρόγραμμα.

 

Η διατήρηση του κινήτρου άσκησης μπορεί να είναι δύσκολη. Η έρευνα δείχνει ότι συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 6-12 εβδομάδες τακτικής προπόνησης του πυελικού εδάφους για να δούμε αποτελέσματα (όπως και όταν επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο, δεν μπορούμε να χτίσουμε μύες από τη μια μέρα στην άλλη).

Λειτουργούν οι συσκευές βιοανάδρασης του πυελικού εδάφους;

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι εφαρμογές υπενθύμισης του πυελικού εδάφους και οι συσκευές βιοανάδρασης μπορούν να είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της λειτουργίας του πυελικού εδάφους και του ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες δεν βρίσκουν τη χρήση της τεχνολογίας χρήσιμη για την εκπαίδευση του πυελικού εδάφους. Τα εμπόδια μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα συνδεσιμότητας ή ρύθμισης, ανάγκη για απόρρητο, η τεχνολογία που αποσπά την προσοχή και η τιμή. Οι εισαγόμενες συσκευές απαιτούν επίσης προσοχή στη χρήση, καθώς οι περισσότερες δεν είναι κατάλληλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εντός των πρώτων έξι εβδομάδων μετά την καισαρική, όταν υπάρχει ανεξήγητη αιμορραγία, πόνος ή ενεργή λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Τα πλεονεκτήματα των συσκευών βιοανάδρασης πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν:

 • δίνουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη για την απόδοση και την σωστή τεχνική
 • επιτρέπουν στις γυναίκες να εργάζονται με το φυσιοθεραπευτή τους εξ αποστάσεως
 • μέτρηση και παρακολούθηση των βελτιώσεων της δύναμης, της αντοχής και του συντονισμού με την πάροδο του χρόνου
 • παροχή προτροπών υπενθύμισης μέσω τηλεφωνικών ειδοποιήσεων για την ολοκλήρωση των προπονήσεων
 • προσαρμόζουν τη δυσκολία προπόνησης κάθε συνεδρίας με βάση το πώς ανταποκρίνεται το σώμα]
 • διασκεδάζουν τον χρήστη με μια ποικιλία παιχνιδιών και εργασιών, καθιστώντας πιο πιθανό να τηρήσει το πρόγραμμα άσκησής του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

Ακράτεια ούρων: Σιωπηλή, αλλά συχνή - Τι να γνωρίζετε

Στοχευμένες ασκήσεις ωφελούν τη σεξουαλική λειτουργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.