Σεξουαλική Υγεία

Σύφιλη: Τα κρούσματα σύφιλης σε μωρά εκτοξεύονται στον Καναδά

Σύφιλη: Τα κρούσματα σύφιλης σε μωρά εκτοξεύονται στον Καναδά

Σύφιλη: Ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται με σύφιλη στον Καναδά αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη

Ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται με σύφιλη στον Καναδά αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, μια αύξηση που σύμφωνα με ειδικούς της δημόσιας υγείας οφείλεται στην αυξημένη χρήση μεθαμφεταμίνης και στην έλλειψη πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας των ιθαγενών. Ενώ η σύφιλη έχει κάνει μια παγκόσμια αναζωπύρωση τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Καναδάς είναι πιο μακρινός μεταξύ των πλούσιων εθνών ως προς τον ρυθμό αύξησής του — 13 φορές σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με το Health Canada.

Η συχνότητα των μωρών που γεννήθηκαν με σύφιλη έφτασε τα 26 ανά 100.000 γεννήσεις το 2021, το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος, από δύο το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Health Canada. Αυτό το σύνολο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία που έλαβε το Reuters. Τα μωρά με συγγενή σύφιλη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γέννησης με χαμηλό βάρος, δυσπλασίες των οστών και αισθητηριακές δυσκολίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η σύφιλη στην εγκυμοσύνη είναι η δεύτερη κύρια αιτία θνησιγένειας παγκοσμίως, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, η συγγενής σύφιλη μπορεί εύκολα να προληφθεί εάν ένα μολυσμένο άτομο αποκτήσει πρόσβαση στην πενικιλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του. Μεταξύ της ομάδας G7 των πλουσιότερων εθνών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υψηλότερη συχνότητα σύφιλης κατά τη γέννηση: 74 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων το 2021, τριπλάσιο από το ποσοστό το 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τα Κέντρα Ασθενειών των Η.Π.Α. Έλεγχος και Πρόληψη (CDC). Υπήρχαν 2.677 περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης στις ΗΠΑ το 2021 για πληθυσμό 332 εκατομμυρίων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του CDC. Ο Καναδάς είχε 96 περιπτώσεις για έναν πληθυσμό 38 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το Health Canada.

Άνθρωποι που βιώνουν φτώχεια, άστεγοι και χρήση ναρκωτικών και όσοι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο σύστημα υγείας, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από σύφιλη μέσω μη ασφαλούς σεξ και να τη μεταδώσουν στα μωρά τους, δήλωσαν ερευνητές δημόσιας υγείας. «Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το βλέπεις σε τσέπες μειονεκτούντων πληθυσμών», δήλωσε η Teodora Elvira Wi, η οποία εργάζεται στο πρόγραμμα του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. “Είναι ένας δείκτης ανισότητας. Είναι ένας δείκτης χαμηλής ποιότητας προγεννητικής φροντίδας.”

Έλλειψη υποστήριξης για τις αυτόχθονες κοινότητες

Αυτό που ξεχωρίζει τον Καναδά είναι οι αυτόχθονες πληθυσμοί που βιώνουν διακρίσεις και συχνά έχουν κακή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, δήλωσε ο Sean Rourke, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γνώσης Li Ka Shing στο νοσοκομείο. 13 φορές περισσότερα μωρά που γεννιούνται με σύφιλη στον Καναδά σε διάστημα 4 ετών, δείχνουν τα στοιχεία. «Είναι απλώς ολόκληρο το σύστημα και όλα τα πράγματα που έχουμε κάνει με κακούς τρόπους για να μην υποστηρίξουμε τις αυτόχθονες κοινότητες», είπε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί αυξάνονται οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στις ΗΠΑ;

Μπορεί το One Night Stand να μειώσει τη διάρκεια της ζωής σας;

Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β από μητέρα σε παιδί εξαλείφθηκε στην Αγγλία

ΗΠΑ: Αύξηση 900% στα νεογνά που έλαβαν θεραπεία για σύφιλη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα προβλήματα στύσης αποτελούν κακό σημάδι για τον εγκέφαλο των ανδρών

Στυτική δυσλειτουργία: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν μειωμένη στυτική λειτουργία στην ηλικία των 56 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας στην ίδια ηλικία.

Είναι ασφαλές να καθυστερoυμε την περίοδό μας;

Καθυστέρηση περιόδου: Με τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, είναι εύκολο να καθυστερήσετε τις περιόδους σας, ώστε να μπορείτε να βρίσκεστε σε ειδικές περιστάσεις σας χωρίς πρόβλημα.

Είναι δίκαια τα παραμύθια; Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην εύρεση της προκατάληψης του φύλου στα παιδικά βιβλία με παραμύθια

"Δεν λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η καλύτερη. Απλώς λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την εργασία, και αυτή η εργασία είναι τόσο κυρίαρχη. Ίσως, θα έπρεπε να στρέψουμε μέρος της προσοχής μας σε αυτές τις υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις και καθήκοντα."

Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.