Σεξουαλική Υγεία

Σχέσεις: Πώς επηρεάζει το ζευγάρι ο ύπνος σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια;

Σχέσεις: Πώς επηρεάζει το ζευγάρι ο ύπνος σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια;

Σχέσεις: Η έλλειψη καλού ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία και ευεξία. Επιτρέπει στο σώμα να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί, να επιδιορθώσει και να αποκαταστήσει τους ιστούς και να εδραιώσει τις μνήμες και τη μάθηση. Η έλλειψη καλού ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία, όπως:

 • Μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία.
 • Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
 • Διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης.
 • Διαταραχές διάθεσης, όπως κατάθλιψη και άγχος.
 • Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης.
 • Μειωμένη σεξουαλική ορμή και γονιμότητα.

Ο καλός ύπνος είναι επίσης σημαντικός για την καθημερινή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικής εκτέλεσης εργασιών.

Η τάση να κοιμόμαστε χώρια

Η κοινή υπόθεση είναι ότι αν ένα ζευγάρι κοιμάται σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια, η σχέση του είναι στα βράχια. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουμε να συνδέουμε τον ύπνο μαζί με το σεξ. Επομένως, εάν ένα ζευγάρι κοιμάται χωριστά, υποτίθεται ότι η σεξουαλική του ζωή έχει παγώσει και το διαζύγιο είναι στα χαρτιά. Ωστόσο, ο ύπνος χωριστά δεν υποδηλώνει πάντα προβλήματα σε μια σχέση.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια εκπληκτική νέα τάση όπου τα ζευγάρια που έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο – για να κοιμηθούν καλά. Σε μια πρόσφατη έρευνα του YouGov σε περισσότερους από 12.000 ενήλικες, μόνο τα δύο τρίτα των Αμερικανών θέλουν να μοιράζονται ένα κρεβάτι με τον σύντροφό τους.

Γιατί τα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, όπως:

 • Διαταραχές ύπνου. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα ζευγάρια κοιμούνται χωριστά είναι λόγω των διαταραχών του ύπνου. Το ροχαλητό, η ανησυχία, η υπνική άπνοια και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψουν τον καλό ύπνο.
 • Διαφορετικές προτιμήσεις ύπνου. Τα ζευγάρια μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές προτιμήσεις ύπνου, όπως προτιμώμενη θερμοκρασία δωματίου ή κρεβατιού, φωτισμός, σταθερότητα στρώματος και επίπεδα θορύβου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο ένας σύντροφος να διαταράξει τον ύπνο του άλλου, οδηγώντας σε στέρηση ύπνου και ένταση στη σχέση.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να απαιτούν από έναν σύντροφο να κοιμάται σε μια συγκεκριμένη θέση ή με συγκεκριμένο εξοπλισμό, όπως ένα μηχάνημα CPAP. Αυτό μπορεί να κάνει τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι δύσκολο και για τους δύο συντρόφους.
 • Το άγχος της σχέσης. Τα ζευγάρια μπορεί να κοιμούνται χώρια λόγω άγχους στη σχέση ή συγκρούσεων.
 • Προσωπικός χώρος. Τέλος, ορισμένα ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν να κοιμηθούν σε ξεχωριστά κρεβάτια απλά για να έχουν τον προσωπικό τους χώρο και την ανεξαρτησία τους.

Οφέλη από τον χωριστό ύπνο

Ενώ ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές απόψεις της οικειότητας και της εγγύτητας, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του να κοιμάστε χώρια είναι η ικανότητα να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να κάνουν τους συντρόφους να αισθάνονται κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Ο μόνος ύπνος μπορεί να προσφέρει ένα πιο ήσυχο, πιο γαλήνιο περιβάλλον ύπνου, επιτρέποντας βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο. Επιπλέον, οι ξεχωριστές ρυθμίσεις ύπνου μπορούν να προσαρμόσουν τις μεμονωμένες προτιμήσεις ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της προτιμώμενης σταθερότητας του στρώματος και ενός προγράμματος ύπνου, όπως οι διαφορετικές ώρες του ύπνου και του ξυπνήματος.

Μειονεκτήματα του ύπνου σε ξεχωριστά κρεβάτια

Ενώ ο χωριστά ύπνος έχει πιθανά οφέλη, υπάρχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η πιθανή απώλεια οικειότητας και σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων. Το να μοιράζεσαι ένα κρεβάτι θεωρείται συνήθως σύμβολο εγγύτητας και στοργής και ο χωριστά ύπνος θα μπορούσε να δημιουργήσει συναισθήματα απόστασης και απομόνωσης.

Ο ύπνος χωριστά μπορεί επίσης να περιορίσει τις ευκαιρίες για σωματικό άγγιγμα και στοργή, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη σχέση ενός ζευγαριού με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, τα ζευγάρια θα πρέπει να βρουν τρόπους να διατηρήσουν τη συναισθηματική και σωματική τους σύνδεση, αν επιλέξουν να κοιμηθούν σε ξεχωριστά κρεβάτια.

Διατήρηση εμπιστοσύνης και σύνδεσης

Πριν αποφασίσουν να κοιμηθούν σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια, είναι συνετό οι σύντροφοι να αναλογιστούν τα συναισθήματά τους και να συζητήσουν διαφορετικές πιθανότητες. Κάνοντας μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, οι σύντροφοι μπορούν να εργαστούν προς μια λύση που λειτουργεί τόσο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης όσο και για τη σύνδεση στη σχέση τους.

Η ρύθμιση του ύπνου θα πρέπει να συζητηθεί αμοιβαία και να συμφωνηθεί — διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη εάν αναπτυχθεί ένα συνηθισμένο πρότυπο ύπνου χωρίς επικοινωνία. Τα ζευγάρια πρέπει να εξετάσουν εάν ο χωριστά ύπνος επηρεάζει την οικειότητα ή τη σύνδεση και εάν ο ένας από τους δύο συντρόφους αισθάνεται απόρριψη από τη συμφωνία.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε τυχόν σημάδια ανεπίλυτων ζητημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χωριστές ρυθμίσεις ύπνου ή σε παράλληλες ζωές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ζευγάρια θα πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση και να αντιμετωπίσουν τυχόν υποκείμενα ζητήματα, όπως η αναζήτηση ιατρικής θεραπείας για το ροχαλητό ή η εργασία για την οικειότητα με άλλους τρόπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η μηχανική μάθηση μπορεί να προβλέψει το ρολόι του σώματός μας;

Αϋπνία: Ώρα να αφήσετε το τηλέφωνό σας πριν κοιμηθείτε

Ο διαταραγμένος ύπνος εξηγεί τη δύσπνοια λόγω COVID

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν οι έφηβοι κοιμούνται όσο πρέπει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.