Σεξουαλική Υγεία

Σχέσεις αγάπη εμπιστοσύνη: Οι παντρεμένοι, οι ελεύθεροι και ο δείκτης ευτυχίας

Σχέσεις αγάπη εμπιστοσύνη: Οι παντρεμένοι, οι ελεύθεροι και ο δείκτης ευτυχίας

Σχέσεις αγάπη εμπιστοσύνη: Σε μία από τις πρώτες μελέτες του είδους της που δημοσιεύεται στο Journal of Positive Psychology οι ερευνητές του Μίσιγκαν «μέτρησαν» την ευτυχία παντρεμένων, διαζευγμένων και singles όταν βρίσκονταν πλέον σε προχωρημένη ηλικία θέλοντας να διακριβώσουν ποιον ρόλο διαδραματίζουν τελικά η αγάπη και ο γάμος στη συνολική ευεξία. Στο «μικροσκόπιο» μπήκε το ερωτικό ιστορικό 7,532 ανθρώπων από τα 18 έως τα 60 τους χρόνια, οι οποίοι και σχημάτισαν τρεις κατηγορίες: Οι παντρεμένοι που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με τον ίδιο ή την ίδια σύζυγο (79%), οι σταθερά εργένηδες ή κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους ανύπαντροι (8%) και εκείνοι που είχαν πιο σύνθετες ιστορίες ή ιστορικό χωρισμών και επανασυνδέσεων, διαζυγίου, νέου γάμου ή χηρείας (13%). Και τέθηκαν τα μεγάλα ερωτήματα: «Πρέπει οι άνθρωποι να έχουν σχέση για να είναι ευτυχισμένοι; Το να είσαι single όλη σου τη ζωή μεταφράζεται σε δυστυχία; Εάν κάποια στιγμή είχες παντρευτεί και δεν προχώρησε;»…

zeugari-xeili.jpg

Η απάντηση; «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να είναι παντρεμένοι για να είναι ευτυχισμένοι. Τελικά, προκύπτει ότι το να στοιχηματίσεις την ευτυχία σου στο γάμο δεν είναι εύκολο» δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας William Chopik, ο οποίος και συνυπογράφει τη μελέτη από κοινού με την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας Mariah Purol. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι οι ορκισμένοι εργένηδες και όσοι είχαν σύνθετο ιστορικό σχέσεων δεν διέφεραν στον «δείκτη» ευτυχίας. Και για να επιστρέψουμε στον Σαίξπηρ, το γεγονός αυτό υποδεικνύει, σύμφωνα πάντα με τον William Chopik, ότι «’εκείνοι που αγάπησαν και έχασαν’ είναι εξίσου χαρούμενοι προς το τέλος της ζωής τους με εκείνους ‘που δεν αγάπησαν ποτέ καθόλου’». Και μολονότι οι παντρεμένοι «τερμάτισαν» πρώτοι στη μέτρηση της ευτυχίας, η Mariah Purol έρχεται να συμπληρώσει πως η διαφορά με τους υπόλοιπους ούτε ουσιώδης είναι, ούτε και αυτή που πολλοί θα ανέμεναν. Εάν οι παντρεμένοι κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους επέλεξαν το 4 σε κλίμακα από 1 έως 5 για το πόσο ευτυχισμένοι είναι, οι σταθερά εργένηδες ακολούθησαν από κοντά με 3,82 και εκείνοι που βρέθηκαν σε πιο περίπλοκες καταστάσεις με 3,7. Επίσης: Σχέσεις κρίση: Η ανασφάλεια και οι δεύτερες σκέψεις

sxesh.jpg

 

Η ευτυχία σπάνια καθορίζεται εξολοκλήρου από το εάν κάποιος έχει ή δεν έχει σχέση, σημειώνει ο καθηγητής Chopik επισημαίνοντας πως «φυσικά και οι άνθρωποι μπορεί και να μην είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους, και οι singles να αντλούν χαρά από πολλά άλλα κομμάτια της ζωής τους, όπως οι φιλίες, τα χόμπι και η εργασία». Η σχετική ερευνητική μελέτη καταδεικνύει πως εάν κάποιος επιθυμεί να βρει έναν σύντροφο ζωής και να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας και μίας χαρούμενης κοινής πορείας, ο γάμος πιθανότατα δεν θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του εάν δεν είναι πρώτα ο ίδιος χαρούμενος. «Φαίνεται πως είναι λιγότερο ο γάμος και περισσότερο η νοοτροπία. Εάν μπορέσεις να βρεις χαρά και εκπλήρωση ενώ είσαι single, τότε πιθανότατα θα κρατηθείς πάνω σε αυτή τη χαρά ανεξαρτήτως εάν φοράς βέρα ή όχι» λέει η Mariah Purol.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα σκαμπανεβάσματα στην καμπύλη της σεξουαλικής επιθυμίας

Σεξ: Η συζήτηση για τη συγκατάθεση μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο νομίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης

Συντροφικές σχέσεις: Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης. Σύμφωνα με τον Walter Riso, ένα ζευγάρι που απολαμβάνει μια πλήρη, ικανοποιητική και ευχάριστη αγάπη απαιτεί την ένωση τριών παραγόντων: επιθυμία ( Έρωτας ), τρυφερότητα (αγάπη) και συμπάθεια( Φιλία ). Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που γνωρίζουμε ως αληθινή αγάπη και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εμφάνιση της φυσικής έλξης και στην επακόλουθη ανάπτυξή της στη συγγένεια.

Υπάρχει το ιδανικό ζευγάρι

Το ιδανικό ζευγάρι: Μύθος ή η πραγματικότητα; Τείνουμε να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας ή τη σχέση μας, με τέτοιο τρόπο ώστε όταν τα πράγματα δεν είναι όπως περιμένουμε, η απόρριψη και η απογοήτευση μπορούν να γίνουν πολύ έντονα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ορισμός για να βρούμε τον «ιδανικό σύντροφο» και ότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν μια σχέση «τέλεια», μόνο για εμάς.

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Σεξ: Όταν η συζήτηση έρχεται στο σεξ, τότε σίγουρα σκεφτόμαστε ότι πρόκειται με βεβαιότητα για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μας. Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, προφανώς όχι σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά σε επίπεδο ποιότητας.

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

Ελεύθερη σχέση: Τι σημαίνει αυτή η "συμφωνία". Οι ανοιχτές σχέσεις εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των συναινετικά μη μονογαμικών σχέσεων. Είναι σχέσεις στις οποίες ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορούν να επιδιώξουν σεξ, και μερικές φορές συναισθηματικά δεσμά, με άλλους ανθρώπους.

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με παιδιά - εφήβους

Ο Δημητρακόπουλος σημείωσε πως πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση - και αν δεν αποδειχθεί η σχέση εμπιστοσύνης -  δεν είναι αδίκημα.

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Εσείς ποια χρησιμοποιείτε

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί", το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς "ομιλεί" προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  - μαντέψατε τι- αγάπη.