Σεξουαλική Υγεία

Στύση βιταμίνες: Η απαραίτητη βιταμίνη για καλή στύση [vid]

Στύση βιταμίνες: Η απαραίτητη βιταμίνη για καλή στύση [vid]

Στύση βιταμίνες: Η στυτική δυσλειτουργία και οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος έχουν κοινούς παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνισή τους όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα λιπίδια, το κάπνισμα και ο διαβήτης. Τα χαμηλά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D [25(OH)D] έχουν συσχετιστεί με πολλές καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο λίγα είναι γνωστά αναφορικά με το πώς η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συσχετίζεται με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis συμμετείχαν 3.390 άνδρες άνω των 20 ετών που δεν είχαν ιστορικό γνωστής καρδιαγγειακής νόσου εξετάστηκε η συσχέτιση της χαμηλής βιταμίνης D με την επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν σημαντικά μειωμένη βιταμίνη D σε σχέση με εκείνους που δεν ανέφεραν στυτική διαταραχή. Σε περαιτέρω ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβαναν, βρέθηκε επίσης ότι οι άνδρες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν κατά 30% μεγαλύτερη επίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με όσους είχαν επίπεδα στο αίμα  άνω των 30 νανογραμμαρίων ανά ml.

H σημαντική αυτή μελέτη έδειξε τη σημασία που έχει η χαμηλή βιταμίνη D για την εμφάνιση της στυτικής δυσλετουργίας ανεξαρτήτως των γνωστών παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνισή της.

Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται ύστερα από έκθεση στον ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία B) και πολύ λιγότερο από απορρόφηση από το πεπτικό. Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων πολλές φορές απαιτεί τη λήψη διαιτητικών συμπληρωμάτων. Η καλή λειτουργία της στύσης όταν τα επίπεδα της βιταμίνης είναι επαρκή οφείλεται στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία και εύρυθμη λειτουργία του ενδοθηλίου που αποτελεί την κύρια στοιβάδα των αρτηριών. Σε παλαιότερη μελέτη βρέθηκε ότι στην ομάδα των ανδρών που δόθηκε βιταμίνη D και μετρήθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, αυτά βρέθηκαν αυξημένα, αναλογικά με την ποσότητα της D στο αίμα, δηλαδή όταν μειώθηκαν τα επίπεδα της D μειώθηκε και η ορμόνη. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που παίζει τον πρώτο ρόλο στην στυτική λειτουργία και ερωτική επιθυμία, οπότε όταν πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, εμφανίζεται στυτική διαταραχή και μειώνεται η λίμπιντο.

Πώς την προσλαμβάνουμε;

Η ποσότητα της βιταμίνης D στο αίμα βρίσκεται συνήθως σε χαμηλά επίπεδα κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού η σύνθεσή της στο σώμα ενισχύεται με την έκθεση στον ήλιο. Δεν υπάρχουν πολλές καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D. Για να αυξηθεί χρειάζεται έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό με γυμνά χέρια και προσθήκη στη διατροφή πηγών της βιταμίνης, όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, τα μανιτάρια και τα ενισχυμένα τρόφιμα, όπως χυμοί, γάλα και δημητριακά.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντες που συντελούν στη μείωση της σεξουαλικής αντοχής των αντρών

Σημείο G σεξ: Μάθετε πως θα το ξεσηκώσετε

Μυστικά βελτίωσης της σεξουαλικής σας ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.

Οι πιο Συνήθεις Ερωτήσεις Υγιεινής για Μετά το Σεξ

Σεξ: Για την πιο βασική σεξουαλική επαφή, η πιστοποιημένη εκπαιδευτικός σεξ με έδρα το Λος Άντζελες, Άννα Χόντερ, λέει: «Δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που να γνωρίζω και για τους οποίους κάποιος θα χρειαζόταν μια ειδική ρουτίνα υγιεινής μετά το σεξ».