Σεξουαλική Υγεία

Στρείδια αφροδισιακά: Τι απαντά η επιστήμη

Στρείδια αφροδισιακά: Τι απαντά η επιστήμη

Στρείδια αφροδισιακά: Τα στρείδια είναι μαλάκια του θαλασσινού νερού. Περιέχουν ή υποστηρίζουν την παραγωγή θρεπτικών ουσιών και ενώσεων που μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική απόδοση, την επιθυμία ή τη διέγερση.

Τα στρείδια είναι ένα είδος οστρακοειδών που πολλοί θεωρούν αφροδισιακά ή τροφή που ενισχύει τη σεξουαλική διέγερση. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει τις επιδράσεις τους στη λίμπιντο, τα στρείδια περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική απόδοση ή την επιθυμία.

Τι είναι τα αφροδισιακά και πώς χρησιμοποιούνται;

Ένα αφροδισιακό αναφέρεται συνήθως σε ένα τρόφιμο ή φάρμακο που προκαλεί σεξουαλική επιθυμία. Ο όρος προέρχεται από το λατινικό όνομα aphrodisiaca, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γιατροί του 17ου αιώνα για να περιγράψουν μια νέα κατηγορία φαρμακολογικών ουσιών. Μια ανασκόπηση του 2020 σχολιάζει ότι το ιατρικό επάγγελμα έχει δυσφημήσει σε μεγάλο βαθμό τα αφροδισιακά από τα τέλη του 1800. Ωστόσο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τα αφροδισιακά μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βελτίωσαν την ιατρική τους κατανόηση για το σεξ.

Μια παλαιότερη κριτική ταξινομεί τα αφροδισιακά σε τρεις τύπους ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους: αυτά που αυξάνουν τη λίμπιντο, τη δύναμη ή τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η ανασκόπηση εξηγεί ότι τα αφροδισιακά μπορούν να λειτουργήσουν με διάφορους μηχανισμούς:

  • ενίσχυση του υποξειδίου του αζώτου για την τόνωση της ροής του αίματος στο πέος
  • αύξηση των ορμονών όπως η τεστοστερόνη
  • τόνωση των νεύρων που εμπλέκονται στη σεξουαλική ευχαρίστηση

 

Τα αφροδισιακά μπορούν να ληφθούν ως δισκία, τρόφιμα ή εκχυλίσματα που προέρχονται από φυτά ή ζώα. Εάν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Τα στρείδια ενισχύουν τη λίμπιντο;

Τα στρείδια είναι μαλάκια του θαλασσινού νερού. Περιέχουν ή υποστηρίζουν την παραγωγή θρεπτικών ουσιών και ενώσεων που μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική απόδοση, την επιθυμία ή τη διέγερση. Μεταξύ αυτών:

  • Ψευδάργυρος

Ένα μόνο στρείδι περιέχει 5,5 χιλιοστόγραμμα (mg) ψευδαργύρου, που είναι το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες άνδρες και περισσότερο από το μισό για ενήλικες γυναίκες. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας και των επιπέδων τεστοστερόνης. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γονιμότητα.

  • D-ασπαρτικό οξύ

Τα στρείδια περιέχουν επίσης D-ασπαρτικό οξύ, το οποίο είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να έχει ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγής τεστοστερόνης. Ως εκ τούτου, μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο με τον ψευδάργυρο στην ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης.

  • Ντοπαμίνη

Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη των επιπέδων ντοπαμίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που οι μελέτες δείχνουν ότι εμπλέκεται στη σεξουαλική συμπεριφορά. Η ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και τη σεξουαλική απόκριση στις γυναίκες.

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα θαλασσινά, όπως τα στρείδια, είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιδράσεις των ωμέγα-3 στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι αυτά τα ευεργετικά λιπαρά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Προσθέτει επίσης ότι τα ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη και βελτιώνουν την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν θεωρητικά να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 τροφές που ανεβάζουν τη σεξουαλική σας απόδοση

Το τακτικό κολύμπι είναι ένας φυσικός τρόπος να αυξήσετε τη λίμπιντο

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι η αιτία χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας

Αισθησιακά κι αφροδισιακά αιθέρια έλαια

3 τροφές που ενισχύουν τη λίμπιντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει. 

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Εγκυμοσύνη δίδυμα: Η αύξηση βάρους είναι συνήθως υψηλότερη με τα δίδυμα, καθώς το σώμα χρειάζεται να φιλοξενήσει την ανάπτυξη δύο εμβρύων. Αυτό το αυξημένο βάρος μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και σε πιθανές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης κύησης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς μπορεί να είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει την προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας και την προτεραιότητα της συναισθηματικής ευεξίας.