Σεξουαλική Υγεία

Στρατιωτική Δικαιοσύνη: «Χειρότερο να είσαι ομοφυλόφιλος παρά διεφθαρμένος» στον στρατό της Βενεζουέλας

Στρατιωτική Δικαιοσύνη: «Χειρότερο να είσαι ομοφυλόφιλος παρά διεφθαρμένος» στον στρατό της Βενεζουέλας

Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου δεν είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος στις ένοπλες δυνάμεις, η ομοφυλοφιλία σπάνια γίνεται ανεκτή. Για τον Ραφαέλ, όμως, δεν ήταν μόνο η άρνηση του στρατού να τον δεχτεί όπως είναι. «Η μητέρα μου δεν με δέχεται, θα πεθάνει χωρίς να δεχτεί ότι είμαι γκέι», είπε.

Στρατιωτική Δικαιοσύνη: Ο Χοσέ, ένας λοχαγός του στρατού, εγκατέλειψε μετά από χρόνια πίεσης. Ο Ραφαέλ, ένας υπολοχαγός, διώχθηκε και εκδιώχθηκε. Και οι δύο είχαν καθαρά αρχεία με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά το ότι ήταν ομοφυλόφιλοι τους έφερε διώξεις, διακρίσεις και ταπείνωση πριν φύγουν. Ο κώδικας στρατιωτικής δικαιοσύνης της Βενεζουέλας δηλώνει ότι οι «αφύσικες πράξεις» μπορούν να τιμωρηθούν με τρία χρόνια φυλάκιση και άτιμη απαλλαγή, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη θητεία στον στρατό και την ανοιχτή ομοφυλοφιλία. Ακόμη και παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και τις κοινοβουλευτικές αναφορές από ακτιβιστές, η αμφιλεγόμενη ρήτρα παραμένει. «Είναι χειρότερο να είσαι γκέι παρά διεφθαρμένος», είπε ο Χοσέ, 36 ετών, πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς που δεν ήθελε να χρησιμοποιείται το πραγματικό του όνομα.

«Υπάρχουν μέλη του στρατού που είναι διεφθαρμένα, κλέφτες, έμποροι ναρκωτικών, υπό έρευνα που τιμωρούνται και μετά συνεχίζουν να εργάζονται σαν να μην συνέβη τίποτα», είπε ο Χοσέ. Λέει ότι ήταν υπό τόση πίεση που «μου έπεσαν τα μαλλιά».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάτι που η ανώτατη διοίκηση αρνείται.

Η «πρώτη ερώτηση που σας κάνουν στη συνέντευξη εισόδου είναι: ποιος είναι ο σεξουαλικός σας προσανατολισμός, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος; Αν δεν απαντήσεις ότι είσαι ετεροφυλόφιλος, απορρίπτεσαι.

Αυτό είναι το πρώτο φίλτρο», είπε ο Ραφαέλ, ο πρώην υπολοχαγός του στρατού. – «Αηδιασμένος από τα πουφ» –

Ο εφιάλτης του Χοσέ ξεκίνησε το 2017 όταν ο στρατός αποφάσισε να ερευνήσει «μια μεγάλη ομάδα» για να προσδιορίσει ποιος ήταν γκέι.

Ο Χοσέ ήταν άγαμος και χωρίς παιδιά, δύο προϋποθέσεις χρειάζονταν για την προαγωγή. Πολλά γκέι μέλη του στρατού παντρεύονται για να σώσουν την καριέρα τους, αλλά ο Χοσέ αρνήθηκε και διατήρησε κρυφή σχέση με έναν άντρα. Πέρασε «τις χειρότερες τέσσερις μέρες της ζωής μου» στην κράτηση, είπε μέσα σε δάκρυα. “Εχεις κοπέλα;” τον ρωτούσαν επιθετικά ξανά και ξανά. «Την τελευταία μέρα της έρευνας, με έβαλαν να κάνω τεστ πολυγράφου.

Με έκλεισαν σε ένα δωμάτιο, με συνέδεσαν με μηχανές, σχεδόν γυμνό… και μου έκαναν τις πιο προσωπικές ερωτήσεις».

«Πώς θα κρατήσουμε ένα πουφ εδώ», του έλεγαν συνεχώς, χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο για έναν γκέι, ενώ προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να υπογράψει μια ομολογία ότι ήταν ομοφυλόφιλος. «Δεδομένου ότι δεν είχαν καμία σταθερή απόδειξη… αφιερώθηκαν στο να με ταπεινώσουν». Δεν του επέτρεψαν ποτέ ξανά να διοικήσει στρατεύματα. Αντίθετα, ο Χοσέ κρατήθηκε σε ένα υπόστεγο, όπου του επέτρεπαν να εργάζεται μόνο λίγες ώρες την ημέρα.

«Ο διοικητής αυτής της μονάδας μού είπε ότι ήταν αηδιασμένος από τα ψεύτικα, ότι δεν με ήθελε πουθενά κοντά του». Στο τέλος, τέθηκε επικεφαλής του λογαριασμού Twitter της μονάδας. «Ήμουν τόσο απογοητευμένος που αποφάσισα να φύγω», είπε ο Χοσέ, ο οποίος τώρα ζει εξόριστος στην Ισπανία. –

Έρευνα σωματικής κοιλότητας –

Για τον Ραφαέλ, 37 ετών, ήταν μια περιστασιακή συνάντηση που του κόστισε την καριέρα του. Ένας συνάδελφος του στρατού είχε προσπαθήσει να τον σκοτώσει μετά από μια οικεία συνάντηση μετά από μια νύχτα βαριάς αλκοόλης.

Του είπαν να παραιτηθεί για να αποφύγει την «ταπείνωση». «Ανακρίνεσαι επειδή είσαι ομοφυλόφιλος. Δεν μπορεί να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Ραφαέλ. «Εξαρτάται από εσάς αν θα γίνει με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο», προειδοποιήθηκε.

Ο δύσκολος τρόπος περιελάμβανε έρευνα κοιλότητας σώματος χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας του έδωσε δύο επιλογές: να παραιτηθεί ή «θα πρέπει να συνεχίσουμε την υπόθεση και θα φυλακιστείς για δύο έως τρία χρόνια». Προκλητικός, ο Ραφαέλ επέλεξε να πάει σε δίκη. Ωστόσο, απολύθηκε για πειθαρχικό ζήτημα και η δίκη δεν έγινε ποτέ αφού δεν ήταν πλέον μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διοικητικές απολύσεις ήταν μια κοινή τακτική για να αποφευχθεί η δίκη. «Προσπαθούν να καλύψουν τις έρευνες, ώστε να μην χρειάζεται να πουν ότι εκδιώχθηκαν επειδή είναι ομοφυλόφιλοι», είπε ο πρώην αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Ραφαέλ ήταν τόσο συντετριμμένος που σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, αλλά τώρα ελπίζει να παραπέμψει την υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν και δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να κερδίσει.

Ο Kelvi Zambrano, δικηγόρος από τη ΜΚΟ Συνασπισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, λέει ότι η αλλαγή θα έρθει μόνο εάν το άρθρο των «αφύσικων πράξεων» στον στρατιωτικό κώδικα κηρυχθεί αντισυνταγματικό. Αυτό θα απαιτούσε νομική μεταρρύθμιση ή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως συνέβη στην Κολομβία και το Περού.

Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου δεν είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος στις ένοπλες δυνάμεις, η ομοφυλοφιλία σπάνια γίνεται ανεκτή.

Για τον Ραφαέλ, όμως, δεν ήταν μόνο η άρνηση του στρατού να τον δεχτεί όπως είναι. «Η μητέρα μου δεν με δέχεται, θα πεθάνει χωρίς να δεχτεί ότι είμαι γκέι», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σχέδιο νόμου μπορεί να βάλει τέλος στις διακρίσεις λόγω φύλου, λέει σύμβουλος του Κύπριου προέδρου για τη διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης

55% των Αγγλικανών αποδέχονται τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Γιατί ο άνθρωπος δεν αφήνει τον εαυτό του να γευτεί τα αγαθά του έρωτα και δρα διαρκώς ως ανικανοποίητος με ταραχή;

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Πώς βιώνει μία Ασιάτισσα την ομοφυλοφιλία στη χώρα της

Ομοφυλοφιλία: Γεννιέσαι ή γίνεσαι – Τι λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.