Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλικότητα: Ποια είναι τα είδη της σεξουαλικότητας και πώς επηρεάζεται η ψυχολογία τους;

Σεξουαλικότητα: Ποια είναι τα είδη της σεξουαλικότητας και πώς επηρεάζεται η ψυχολογία τους;

Σεξουαλικότητα: Η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας σας μπορεί να είναι μια πολύ απελευθερωτική, συναρπαστική και θετική εμπειρία.

Η σεξουαλικότητα δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ ή πόσο συχνά το κάνεις. Η σεξουαλικότητα αφορά τα σεξουαλικά συναισθήματα, τις σκέψεις, τις έλξεις και τις συμπεριφορές σας προς άλλους ανθρώπους. Μπορείτε να βρείτε άλλους ανθρώπους σωματικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά ελκυστικούς και όλα αυτά τα πράγματα είναι μέρος της σεξουαλικότητάς σας. Η σεξουαλικότητα είναι διαφορετική και προσωπική, και είναι ένα σημαντικό μέρος του ποιος είσαι. Η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας σας μπορεί να είναι μια πολύ απελευθερωτική, συναρπαστική και θετική εμπειρία. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικότητας τους. Εάν κάποιος σας δυσκολεύει σχετικά με τη σεξουαλικότητά σας, είναι καλό να μιλήσετε σε κάποιον για αυτό.

Διαφορετικοί τύποι σεξουαλικότητας

Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε τη σεξουαλικότητα που σας ταιριάζει καλύτερα. Και η σεξουαλικότητά σας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. οπότε μην ανησυχείτε αν δεν είστε σίγουροι. Μπορεί να σας ελκύουν άντρες ή γυναίκες, και από τα δύο ή από κανένα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος – έχει να κάνει με το τι είναι σωστό για εσάς. Και ενώ υπάρχουν κοινοί όροι για να περιγράψετε διαφορετικούς τύπους σεξουαλικότητας, δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε μια ετικέτα για να περιγράψετε τον εαυτό σας.

  • Ετεροφυλoφιλία και ομοφυλοφιλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από το αντίθετο φύλο – τα αγόρια που τους αρέσουν τα κορίτσια και οι γυναίκες που τους αρέσουν οι άνδρες, για παράδειγμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ετεροφυλόφιλοι ή «στρέιτ». Μερικοί άνθρωποι έλκονται από το ίδιο φύλο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι. Περίπου το 10 τοις εκατό των νεαρών Αυστραλών βιώνουν έλξη για το ίδιο φύλο, οι περισσότεροι κατά την εφηβεία. Ο όρος «λεσβία» είναι ο κοινός όρος για άτομα που προσδιορίζονται ως γυναίκες και έλκονται από το ίδιο φύλο. Ο «Gay» είναι ο πιο κοινός όρος για άτομα που ταυτίζονται ως άνδρες και έλκονται από το ίδιο φύλο, αν και οι γυναίκες που ταυτίζονται ως λεσβίες χρησιμοποιούν μερικές φορές αυτή τη λέξη. Το Better Health Channel έχει περισσότερες πληροφορίες για τη λεσβιακή σεξουαλικότητα και τη σεξουαλικότητα των ομοφυλόφιλων ανδρών.
  • Αμφιφυλοφιλία. Η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από το να είσαι στρέιτ ή γκέι. Μερικοί άνθρωποι έλκονται από άνδρες και γυναίκες και είναι γνωστοί ως αμφιφυλόφιλοι. Ο αμφιφυλόφιλος δεν σημαίνει ότι η έλξη είναι ομοιόμορφα σταθμισμένη – ένα άτομο μπορεί να έχει ισχυρότερα συναισθήματα για ένα φύλο από ένα άλλο. Και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποιον συναντούν. Υπάρχουν διάφορα είδη αμφιφυλοφιλίας. Μερικοί άνθρωποι που έλκονται από άνδρες και γυναίκες εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι κυρίως στρέιτ ή ομοφυλόφιλοι. Ή μπορεί να έχουν σεξουαλικά συναισθήματα και προς τα δύο φύλα, αλλά να έχουν σεξουαλική επαφή μόνο με το ένα. Άλλοι άνθρωποι βλέπουν τη σεξουαλική έλξη περισσότερο γκρι παρά ασπρόμαυρη. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν τις καθημερινές ετικέτες πολύ άκαμπτες. Κάποιοι προτιμούν να ταυτίζονται ως «queer». Και άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο «pan» ή «pansexual», για να δείξουν ότι έλκονται από διαφορετικά είδη ανθρώπων ανεξάρτητα από το φύλο, την ταυτότητα ή την έκφρασή τους. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ατόμων, επομένως η αμφιφυλοφιλία είναι ένας γενικός όρος μόνο.
  • Αφυλία. Ένα άτομο που προσδιορίζεται ως ασέξουαλ («άσος» για συντομία) είναι κάποιος που δεν βιώνει ή βιώνει πολύ λίγη σεξουαλική έλξη. Η ασεξουαλικότητα δεν είναι επιλογή, όπως η αποχή (όπου κάποιος επιλέγει να μην κάνει σεξ με κανέναν, είτε τον ελκύει είτε όχι). Η ασεξουαλικότητα είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός, όπως η ομοφυλοφιλία ή η ετεροφυλοφιλία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ταυτιστούν έντονα με το ότι είναι ασεξουαλικοί, εκτός από μερικές σπάνιες εμπειρίες σεξουαλικής έλξης (γκρι-ασεξουαλικότητα). Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σεξουαλική έλξη μόνο αφού αναπτύξουν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με κάποιον (αυτό είναι γνωστό ως ντεσεξουαλικότητα). Άλλοι άνθρωποι βιώνουν την ασεξουαλικότητα με μια σειρά από άλλους τρόπους.

Διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας

Η ισότητα και η ελευθερία από διακρίσεις είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους. Στις περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της Βικτώριας, είναι παράνομη η διάκριση σε βάρος κάποιου λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της νόμιμης σεξουαλικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, οι διακρίσεις μπορούν ακόμα να συμβούν.

Σεξουαλικότητα και ψυχική υγεία

Τα LGBTI άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, κατάχρησης ουσιών, έλλειψη στέγης, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικών σκέψεων, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους LGBTI που συμβιβάζονται με τη σεξουαλικότητά τους και βιώνουν θυματοποίηση και εκφοβισμό στο σχολείο. Μερικές από τις αγχωτικές εμπειρίες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ενός LGBTI είναι:

  • να νιώθεις διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους εκφοβισμός (λεκτικά ή σωματικά)
  • νιώθουν πίεση να αρνηθούν ή να αλλάξουν τη σεξουαλικότητά τους
  • νιώθετε ανησυχία για το ότι θα βγείτε έξω και στη συνέχεια θα σας απορρίψουν ή θα απομονωθούν

Αυτές οι πιέσεις είναι πάνω από όλα τα άλλα πράγματα που οι άνθρωποι έχουν πρέπει να ασχοληθείτε στη ζωή, όπως η διαχείριση του σχολείου, η εύρεση εργασίας, η δημιουργία σχέσεων και η κατανόηση της ταυτότητας και της θέσης σας στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι γνωρίζουμε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού στο σεξ;

Η ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή έχει σημασία. Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής για όλες τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.