Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο

Σεξουαλική υγεία: Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο

Σεξουαλική υγεία: Η περίοδος είναι ένα θέμα που απασχολεί κάθε μήνα μια γυναίκα υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν δείτε ποιοι είναι αυτοί..

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τις περιόδους ως ένα προβλέψιμο μέρος της ζωής μιας γυναίκας. Ως βιολογική γυναίκα, πιθανότατα θα έχετε περίοδο. Ωστόσο, το πότε και πόσο συχνά εμφανίζεται μπορεί να διαφέρει ακόμα κι αν έχετε περίοδο για χρόνια.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο σας

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους περίπου της περιόδου σας, το σώμα σας μπορεί ακόμα να μπαίνει σε μια ρουτίνα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε την πρώτη περίοδο και μετά να μην έχετε άλλη για μερικούς μήνες. Ή, μπορεί να έχετε μερικές περιόδους και να παραλείψετε μία λίγους μήνες αργότερα.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, η έκτοπη εγκυμοσύνη και οι αποβολές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περίοδό σας. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ακολουθείται με ραντεβού με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Παράγοντες τρόπου ζωής

Ακόμη και όταν το σώμα σας δημιουργεί ένα φυσιολογικό μοτίβο ή πολύ μετά την ανάπτυξη μιας τακτικής ρουτίνας, άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σας. Για παράδειγμα, εάν το σώμα σας έχει πολύ λίγο λίπος, μια ανθυγιεινή διατροφή ή ασκείστε πάρα πολύ, η περίοδός σας μπορεί να σταματήσει ή ο κύκλος σας μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο. Ζητήστε ιατρική υποστήριξη εάν έχετε μια διατροφική διαταραχή ή πιστεύετε ότι η περίοδός σας μπορεί να επηρεαστεί από διαταραγμένη διατροφή.

Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την περίοδό σας. Εάν διανύετε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο, η περίοδός σας μπορεί να σταματήσει ή να αλλάξει από το κανονικό της μοτίβο. Αν και αυτό συνήθως δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα περιόδου, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας εάν επηρεάζει την περίοδό σας. Εάν το άγχος είναι πολύ μεγάλο για να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας ή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλήστε με έναν θεραπευτή ή έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Φάρμακα

Τα φάρμακα είναι μια κοινή αιτία ακανόνιστης περιόδου. Τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα απώλειας βάρους, τα στεροειδή, οι ορμόνες και τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ είναι μερικά παραδείγματα θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Εάν παίρνετε ένα από αυτά τα φάρμακα και αρχίζετε να αντιμετωπίζετε ακανόνιστες περιόδους, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης καθώς μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη δόση σας ή να σας αλλάξει σε διαφορετικό φάρμακο.

Συνθήκες Υγείας

Η σωματική ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει την περίοδό σας. Ένα κακό κρυολόγημα ή γρίπη μπορεί να είναι αρκετά για να σταματήσει η περίοδός σας αυτόν τον μήνα. Ομοίως, μια σοβαρή ασθένεια μπορεί σίγουρα να σας κάνει να παραλείψετε την περίοδό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ειδοποιήσει τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν η περίοδός σας είναι σταθερά ακανόνιστη.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περίοδό σας. Ο υποθυρεοειδισμός , ή ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής, μπορεί να κάνει την περίοδό σας ακανόνιστη, με τους κύκλους να είναι βαρύτεροι και λιγότερο συχνοί. Άλλες χρόνιες παθήσεις που προκαλούν στρες στο σώμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις της περιόδου σας.

  • Μελανιάζει εύκολα
  • Συχνές ή παρατεταμένες ρινορραγίες
  • Παρατεταμένη ή βαριά αιμορραγία μετά από μικρά κοψίματα, οδοντιατρική εργασία, τοκετό ή χειρουργική επέμβαση

Η πιο κοινή αιμορραγική διαταραχή σε κορίτσια και γυναίκες εμφανίζεται σε οικογένειες, επομένως η μητέρα, η αδερφή, οι ξαδέρφες ή οι θείες σας μπορεί επίσης να έχουν μερικά από τα σημάδια που αναφέρονται παραπάνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνει το σεξ στην υγεία μας;

Ποια είναι η μέση διάρκεια της ερωτικής πράξης;

Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".