Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Oι 4 κύριοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες

Σεξουαλική υγεία: Oι 4 κύριοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες

Σεξουαλική υγεία: Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ή κατηγορίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα κοινό πρόβλημα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μπορεί να προκληθεί από σωματικά προβλήματα και ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και ορμονικές ανισορροπίες, ή από ψυχολογικές προκλήσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη και τις επιπτώσεις προηγούμενων τραυμάτων.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ή κατηγορίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας:

  • Διαταραχές επιθυμίας

Αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία και το ενδιαφέρον για σεξ, είναι επίσης γνωστές ως διαταραχές της λίμπιντο. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη λίμπιντο, όπως και ορμονικές αλλαγές, ιατρικές παθήσεις (όπως διαβήτης και καρδιακές παθήσεις), προβλήματα σχέσεων, σεξουαλικές αναστολές, κόπωση, φόβος, κατάθλιψη και άγχος, μεταξύ άλλων.

  • Διαταραχές διέγερσης

Αυτές οι διαταραχές καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη τη σωματική διέγερση κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο πιο κοινός τύπος στους άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία. Όταν ένα άτομο έχει διαταραχή διέγερσης, μπορεί να ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά να μην μπορεί να λάβει οποιαδήποτε σωματική ικανοποίηση από αυτήν.

  • Διαταραχές οργασμού

Αυτά περιλαμβάνουν την απουσία οργασμού ή τον καθυστερημένο οργασμό, είναι ένα κοινό πρόβλημα στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Ο πόνος κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, το στρες, η κούραση, οι ορμονικές αλλαγές και η μειωμένη λίμπιντο μπορούν όλα να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή απουσία οργασμού.

  • Διαταραχές πόνου

Αυτά περιλαμβάνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Στις γυναίκες, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από κολπική ξηρότητα, κολπισμό (μια κατάσταση που επηρεάζει τους κολπικούς μύες), λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση και άλλες καταστάσεις. Στους άνδρες, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τη νόσο Peyronie (σωματική βλάβη στο πέος), λοιμώξεις όπως ουρολοίμωξη, προστατίτιδα και μολύνσεις ζύμης, έρπητα των γεννητικών οργάνων και δερματικές παθήσεις.

Εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για τονώσετε τη σεξουαλική σας ορμή στην εμμηνόπαυση

5 ασκήσεις που αποδεδειγμένα αυξάνουν τη libido

Πόσο θετικά συμβάλλει η συζήτηση για τη σεξουαλική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Μύθοι για το σεξ που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Μύθοι σεξ: Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα που συνεχίζουν να υπάρχουν, παρόλο που είναι επιζήμιες για την υγεία και την ευχαρίστησή μας.

Γιατί να δοκιμάσετε τη yoga με τον σύντροφό σας;

Yoga σεξ: Οι στάσεις του σεξ γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να τεντωθείτε και να βελτιώσετε τη σύνδεση με τον σύντροφό σας, για μια ικανοποιητική νύχτα ευχαρίστησης τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.