Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Είναι πράγματι πολύ συχνή, ενώ προσβάλλει και τις γυναίκες

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Είναι πράγματι πολύ συχνή, ενώ προσβάλλει και τις γυναίκες

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.Ορισμένοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πρωτογενείς ή πάντα παρόντες, ενώ άλλοι είναι δευτερογενείς και αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή λόγω άλλων συνθηκών.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρεται σε μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να εμποδίσουν κάποιον να κάνει ή να απολαύσει το σεξ. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε στάδιο του σεξ, από την επιθυμία ενός ατόμου μέχρι την ικανότητά του για οργασμό. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Λόγοι της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Μια μελέτη του 2018 υπολογίζει έναν παγκόσμιο επιπολασμό 41% μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στις γυναίκες, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία με:

 • Επιθυμία: Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να είναι μια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας εάν προκαλεί στενοχώρια σε κάποιον. Τα άτομα που ταυτίζονται ως ασέξουαλ ή μισεξουαλικά δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, καθώς πρόκειται για σεξουαλικούς προσανατολισμούς και όχι για ιατρικές παθήσεις.
 • Διέγερση: Είναι όταν ένα άτομο θέλει να κάνει σεξ, αλλά το σώμα και το μυαλό του δυσκολεύονται να προετοιμαστούν για αυτό. Για παράδειγμα, ο κόλπος μπορεί να μην λιπαίνεται ή να διογκώνεται όπως θα έπρεπε.
 • Πόνος: Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν πόνο μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, καθιστώντας δύσκολη τη σεξουαλική επαφή. Αυτός ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή και σε άλλες στιγμές.
 • Οργασμός: Ένα άτομο μπορεί να μπορεί να κάνει σεξ, αλλά να δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό ακόμα και όταν το απολαμβάνει. Ο κλινικός ορισμός της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και οι διαταραχές που εμπίπτουν σε αυτόν τον γενικό όρο, έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι ειδικοί αποκτούν μεγαλύτερη κατανόηση της γυναικείας επιθυμίας και διέγερσης, μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται.

 

Τι προκαλεί τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Φυσικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν όλοι να συμβάλουν σε κάθε είδους σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες. Το επίπεδο της δυσλειτουργίας μπορεί να είναι ήπιο ή σοβαρό, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο. Ορισμένοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πρωτογενείς ή πάντα παρόντες, ενώ άλλοι είναι δευτερογενείς και αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή λόγω άλλων συνθηκών. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο ή μια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή σεξουαλική δυσλειτουργία. Ανάλογα με την περίπτωση, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει μόνο μία αιτία ή πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 135 προηγούμενων μελετών από διάφορους πολιτισμούς διαπίστωσε ότι ορισμένοι παράγοντες συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως:

 • Εκπαίδευση: Στην ανασκόπηση, ένα χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συνδέθηκε συχνά με υψηλότερο κίνδυνο γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αυτό περιελάμβανε τη γενική εκπαίδευση καθώς και τη σεξουαλική αγωγή.
 • Προβλήματα σχέσεων: Πηγές δυσαρέσκειας στη σχέση, όπως η άπιστη ή η έλλειψη στοργής ενός συντρόφου, αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 • Αρσενοκεντρική σεξουαλική αλληλεπίδραση: Η εστίαση στην ανδρική ευχαρίστηση μπορεί να σημαίνει ότι ενώ οι άνθρωποι κατανοούν τι κάνει το σεξ ευχάριστο για τους άνδρες, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι το κάνει ευχάριστο για τις γυναίκες.
 • Συνθήκες υγείας: Η γενική χαμηλή σωματική υγεία και οι παθήσεις που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα είναι πιθανές αιτίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το άγχος και η ψυχική υγεία είναι επίσης σημαντικά.
 • Πρακτικές γάμου: Ο παιδικός γάμος, ο τακτοποιημένος γάμος και η πολυγαμία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
 • Θρησκεία: Στην ανασκόπηση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το να είσαι θρησκευτικός συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα δυσλειτουργίας.
 • Κατάχρηση: Περιλαμβάνει ενδοοικογενειακή κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση και ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).
 • Ανισότητα μεταξύ των φύλων: Αυτό το παγκόσμιο ζήτημα δυσκολεύει τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, ειδικά εάν είναι ανύπαντρες και ζουν σε μια χώρα όπου το σεξ εκτός γάμου είναι κοινωνικά απαράδεκτο. Οδηγεί επίσης πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 Πράγματα που πρέπει να συζητήσετε με τον σύντροφό σας

Μπορεί η δίαιτα κέτο να αυξήσει τη λίμπιντο

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό;

Πόσες μορφές σεξουαλικής βίας υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζονται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

2 ανησυχητικά σημάδια στο εσώρουχο που ίσως σηματοδοτούν μια σπάνια μόλυνση

Λεμφοκοκκίωμα: Η λοίμωξη του ορθού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και ουλές με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών του εντέρου. Σπάνια η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων ή του ήπατος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.