Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Είναι πράγματι πολύ συχνή, ενώ προσβάλλει και τις γυναίκες

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Είναι πράγματι πολύ συχνή, ενώ προσβάλλει και τις γυναίκες

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.Ορισμένοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πρωτογενείς ή πάντα παρόντες, ενώ άλλοι είναι δευτερογενείς και αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή λόγω άλλων συνθηκών.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρεται σε μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να εμποδίσουν κάποιον να κάνει ή να απολαύσει το σεξ. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε στάδιο του σεξ, από την επιθυμία ενός ατόμου μέχρι την ικανότητά του για οργασμό. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Λόγοι της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Μια μελέτη του 2018 υπολογίζει έναν παγκόσμιο επιπολασμό 41% μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στις γυναίκες, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία με:

 • Επιθυμία: Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να είναι μια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας εάν προκαλεί στενοχώρια σε κάποιον. Τα άτομα που ταυτίζονται ως ασέξουαλ ή μισεξουαλικά δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, καθώς πρόκειται για σεξουαλικούς προσανατολισμούς και όχι για ιατρικές παθήσεις.
 • Διέγερση: Είναι όταν ένα άτομο θέλει να κάνει σεξ, αλλά το σώμα και το μυαλό του δυσκολεύονται να προετοιμαστούν για αυτό. Για παράδειγμα, ο κόλπος μπορεί να μην λιπαίνεται ή να διογκώνεται όπως θα έπρεπε.
 • Πόνος: Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν πόνο μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, καθιστώντας δύσκολη τη σεξουαλική επαφή. Αυτός ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή και σε άλλες στιγμές.
 • Οργασμός: Ένα άτομο μπορεί να μπορεί να κάνει σεξ, αλλά να δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό ακόμα και όταν το απολαμβάνει. Ο κλινικός ορισμός της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και οι διαταραχές που εμπίπτουν σε αυτόν τον γενικό όρο, έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι ειδικοί αποκτούν μεγαλύτερη κατανόηση της γυναικείας επιθυμίας και διέγερσης, μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται.

 

Τι προκαλεί τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Φυσικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν όλοι να συμβάλουν σε κάθε είδους σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες. Το επίπεδο της δυσλειτουργίας μπορεί να είναι ήπιο ή σοβαρό, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο. Ορισμένοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πρωτογενείς ή πάντα παρόντες, ενώ άλλοι είναι δευτερογενείς και αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή λόγω άλλων συνθηκών. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο ή μια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή σεξουαλική δυσλειτουργία. Ανάλογα με την περίπτωση, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει μόνο μία αιτία ή πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 135 προηγούμενων μελετών από διάφορους πολιτισμούς διαπίστωσε ότι ορισμένοι παράγοντες συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως:

 • Εκπαίδευση: Στην ανασκόπηση, ένα χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συνδέθηκε συχνά με υψηλότερο κίνδυνο γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αυτό περιελάμβανε τη γενική εκπαίδευση καθώς και τη σεξουαλική αγωγή.
 • Προβλήματα σχέσεων: Πηγές δυσαρέσκειας στη σχέση, όπως η άπιστη ή η έλλειψη στοργής ενός συντρόφου, αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 • Αρσενοκεντρική σεξουαλική αλληλεπίδραση: Η εστίαση στην ανδρική ευχαρίστηση μπορεί να σημαίνει ότι ενώ οι άνθρωποι κατανοούν τι κάνει το σεξ ευχάριστο για τους άνδρες, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι το κάνει ευχάριστο για τις γυναίκες.
 • Συνθήκες υγείας: Η γενική χαμηλή σωματική υγεία και οι παθήσεις που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα είναι πιθανές αιτίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το άγχος και η ψυχική υγεία είναι επίσης σημαντικά.
 • Πρακτικές γάμου: Ο παιδικός γάμος, ο τακτοποιημένος γάμος και η πολυγαμία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
 • Θρησκεία: Στην ανασκόπηση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το να είσαι θρησκευτικός συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα δυσλειτουργίας.
 • Κατάχρηση: Περιλαμβάνει ενδοοικογενειακή κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση και ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).
 • Ανισότητα μεταξύ των φύλων: Αυτό το παγκόσμιο ζήτημα δυσκολεύει τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, ειδικά εάν είναι ανύπαντρες και ζουν σε μια χώρα όπου το σεξ εκτός γάμου είναι κοινωνικά απαράδεκτο. Οδηγεί επίσης πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 Πράγματα που πρέπει να συζητήσετε με τον σύντροφό σας

Μπορεί η δίαιτα κέτο να αυξήσει τη λίμπιντο

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό;

Πόσες μορφές σεξουαλικής βίας υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζονται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Εγκυμοσύνη δίδυμα: Η αύξηση βάρους είναι συνήθως υψηλότερη με τα δίδυμα, καθώς το σώμα χρειάζεται να φιλοξενήσει την ανάπτυξη δύο εμβρύων. Αυτό το αυξημένο βάρος μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και σε πιθανές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης κύησης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς μπορεί να είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει την προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας και την προτεραιότητα της συναισθηματικής ευεξίας.

Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων υγείας για τους νέους LGB επιζώντες καρκίνου

LGB καρκίνος: Επισημαίνεται η ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα και προσοχή για τους νέους LGB κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου χρόνιων προβλημάτων υγείας

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.