Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Μύθοι και αλήθειες που έχουν επιβιώσει στον χρόνο

Σεξουαλική υγεία: Μύθοι και αλήθειες που έχουν επιβιώσει στον χρόνο

Σεξουαλική υγεία: Εξετάζουμε κάποια από τα πιο συνηθισμένα στερεότυπα γύρω από το σεξ, ανακαλύπτοντας εάν υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτά ή όχι.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Απρίλιο του 2021, το CDC ανακοίνωσε ότι, το 2019, τα ΣΜΝ είχαν φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2019, το CDC έλαβε αναφορές για πάνω από 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις χλαμυδίων, γονόρροιας και σύφιλης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο ΣΜΝ αξιόπιστης πηγής αποκτώνται παγκοσμίως καθημερινά. Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό στίγμα που συνδέεται με τα ΣΜΝ. Για μερικούς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα άτομα είναι λιγότερο πρόθυμα να μιλήσουν για προβλήματα σεξουαλικής υγείας ή να εγείρουν ερωτήσεις με έναν γιατρό. Αυτή η απροθυμία να μιλήσουμε ανοιχτά για τη σεξουαλική υγεία μπορεί να δημιουργήσει παραπληροφόρηση.

Φυσικά, το διαδίκτυο είναι μια βολική πρώτη θύρα επικοινωνίας όταν κάποιος έχει μια ερώτηση που θα ήθελε να κάνει ανώνυμα. Δυστυχώς, δεν είναι αξιόπιστες όλες οι πληροφορίες που εμφανίζονται στον ιστό. Εδώ, προσεγγίζονται μερικοί κοινοί μύθοι που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία:

  • Όταν κάποιος παίρνει «το χάπι», δεν μπορεί να προσβληθεί από ΣΜΝ: Αυτό είναι ένας μύθος. Η από του στόματος αντισύλληψη δεν μπορεί να προστατεύσει από τη μόλυνση από ΣΜΝ. Ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε από το ΣΜΝ όταν χρησιμοποιείτε στοματική αντισύλληψη είναι να φοράτε προφυλακτικό.
  • Η «μέθοδος απόσυρσης» αποτρέπει την εγκυμοσύνη: Η λεγόμενη μέθοδος απόσυρσης, που ονομάζεται επίσης coitus interruptus ή μέθοδος pull-out, είναι όταν το πέος τραβιέται έξω από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτωση. Αν και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, η μέθοδος απόσυρσης δεν είναι ένας αξιόπιστος τρόπος πρόληψης της εγκυμοσύνης. Όταν χρησιμοποιείται με ακρίβεια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, αλλά η ακρίβεια μπορεί να είναι δύσκολη εν θερμώ.

  • Η χρήση δύο προφυλακτικών διπλασιάζει την προστασία: Είναι κατανοητό γιατί οι άνθρωποι υποθέτουν ότι δύο προφυλακτικά θα παρείχαν διπλάσια προστασία, αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Είναι πραγματικά πιο επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε δύο ή περισσότερα προφυλακτικά όταν κάνετε σεξ. Η πιθανότητα θραύσης του προφυλακτικού είναι μεγαλύτερη λόγω της ποσότητας τριβής που αντέχει το προφυλακτικό. Ένα μόνο προφυλακτικό είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από ένα κάθισμα τουαλέτας: Αυτός είναι ίσως ένας από τους πιο επίμονους μύθους που σχετίζονται με τα ΣΜΝ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι καταρρίφθηκε επανειλημμένα, παραμένει ένας μύθος. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω του απροστάτευτου κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ, καθώς και μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων και της κοινής χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών.
  • Δεν υπάρχουν θεραπείες για ΣΜΝ: Αυτό δεν είναι αληθινό. Ωστόσο, αν και μπορούν να αντιμετωπιστούν, δεν μπορούν να θεραπευτούν όλα. Οκτώ παθογόνα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ΣΜΝ. Τέσσερα από τα οκτώ είναι ιάσιμα: σύφιλη, γονόρροια και χλαμύδια, και τριχομονάδες. Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι ιογενή: ηπατίτιδα Β, ιός απλού έρπητα (HSV), HIV και ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτά δεν μπορούν ακόμη να θεραπευτούν. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι λοιμώξεις από τον HPV συχνά καθαρίζονται από το σώμα φυσικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Τι είναι το spooning και γιατί κάνει καλό στην υγεία;

Τα εκπληκτικά οφέλη της σεξουαλικής απόλαυσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;

Πόσο σεξ είναι αρκετό σε μία σχέση;

Αρκετό σεξ: Κάθε σχέση είναι μοναδική και κάθε άνθρωπος ικανοποιείται διαφορετικά. Τι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ως προς την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής;