Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική Έλξη: Το δίλημμα της πολυγαμίας

Σεξουαλική Έλξη: Το δίλημμα της πολυγαμίας

Σεξουαλική Έλξη: Βλέπουμε συχνά μια σχέση ως μια αποκλειστική κατανόηση μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά αυτός ο κανόνας γίνεται όλο και περισσότερο εξαίρεση, καθώς οι άνθρωποι βρίσκουν άλλους τρόπους για να επαναπροσδιορίσουν τη ρομαντική αγάπη.

Αυτό που γνωρίζουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι ότι ιστορικά, ήταν πολύ πιο περίπλοκες από τη συμβατική μονογαμία, που θεωρείται φυσιολογική σε πολλές κοινωνίες τώρα. Η συναινετική μη μονογαμία (CNM) επιτρέπει και στα δύο μέρη σε ένα ζευγάρι να είναι ελεύθερα να εξερευνήσουν σχέσεις με άλλα άτομα. Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει, ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της CNM είναι ότι οι σύντροφοι συζητούν και συμφωνούν τα όρια, όπως για το πόσο μακριά μπορούν να πάνε και πότε και πού.

Παρά την επικράτηση της μονογαμίας, οι άνθρωποι έχουν εμμονή με το σεξ με άλλους ανθρώπους εκτός του συντρόφου τους. Ο ψυχολόγος Justin Lehmiller ζήτησε από 4.000 Αμερικανούς να περιγράψουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις για το βιβλίο του Tell Me What You Want. Το να έχεις ένα τρίο είναι η πιο δημοφιλής φαντασία, κατά κάποιον τρόπο. Και τι είναι ένα τρίο αν όχι συναινετικά μη μονογαμικό;

«Αν σκεφτούμε όλους τους ανθρώπους σε σχέσεις, περίπου το 5% θα οριζόταν ως CNM», λέει η Amy Muise, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Καναδά. Όμως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν δοκιμάσει το CNM ενισχύει τον αριθμό. «Σε μια εμπειρία ζωής, το 21% των ανθρώπων δεν ήταν μονογαμικά κάποια στιγμή».

Το 21% είναι ελαφρώς μικρότερο από τον αριθμό των νοικοκυριών των ΗΠΑ που μιλούν άλλη γλώσσα εκτός από τα αγγλικά στο σπίτι (21,9%). «Δεν θα εκπλαγώ αν ήταν πιο συνηθισμένο», λέει η Amy Moors, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Chapman της Καλιφόρνια. “Κάτι που ονομάζεται κοινωνική επιθυμία εξηγεί γιατί οι άνθρωποι δίνουν ελαφρώς συντηρητικές απαντήσεις σε ερωτήσεις. Μπορεί να είναι γιατί κάποιος υπερεκτιμά πόσο συχνά τρώει πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα ή υποτιμά πόσα πίνει”.

Για αυτήν τη σημαντική μειονότητα, οι ευκαιρίες να συναντηθούν με τους συντρόφους εκτός του νοικοκυριού τους μπορεί να είναι λίγες τώρα, καθώς μέτρα για την πρόληψη των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων αυξάνονται σε χώρες που πλήττονται από το ξέσπασμα του Covid-19. Οι άνθρωποι στις σχέσεις CNM μπορεί να βρεθούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους συντρόφους τους, ενώ πρέπει να συνηθίσουν να βλέπουν τους άλλους συντρόφους τους πολύ λιγότερο.

Το πώς αυτό θα επηρεάσει την ευημερία τους είναι ασαφές, αν και η καλά εδραιωμένη έρευνα για τις σχέσεις μεγάλων αποστάσεων υποδηλώνει ότι οι σχέσεις μεγάλων αποστάσεων μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Και, όπως μας λέει η κοινωνική ψυχολογία, σε πιο συνηθισμένους καιρούς υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στις σχέσεις CNM μπορεί να βιώσουν πλεονεκτήματα που δεν έχουν οι μονογαμικοί συνομηλίκοί τους.

Υπάρχει ακόμα ένα αδυσώπητο στίγμα που σχετίζεται με μη μονογαμικούς τρόπους ζωής. Η Moors δίνει το παράδειγμα του πόσο φυσιολογικό είναι να πιστεύουμε ότι η πλατωνική ή οικογενειακή αγάπη είναι ατελείωτη, αλλά για κάποιο λόγο θεωρούμε την ρομαντική αγάπη ως πεπερασμένη. «Ξέρουμε ήδη πώς να έχουμε στενές ερωτικές σχέσεις με πολλά άτομα», λέει. «Αλλά αναμένεται να πιστεύουμε ότι η ρομαντική αγάπη είναι περιορισμένη; Πόσους καλύτερους φίλους έχετε; Ω, είναι αηδιαστικό που έχετε τόσους πολλούς; Αυτό θα ήταν γελοίο να το πούμε. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να την γοητεύσεις για να ξυπνήσεις μαζί της

Online σεξ και κόλπα

Ανδρικές σεξουαλικές συμβουλές

Πώς να αναθερμάνετε τη σεξουαλική σας ζωή

Πώς να κάνετε ρομαντικό το σεξ

Η γυμναστική αυξάνει τη σεξουαλική παρόρμηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.