Σεξουαλική Υγεία

Σεξομανία: Ο σεξουαλικός εθισμός είναι πραγματικός και έντονος

Σεξομανία: Ο σεξουαλικός εθισμός είναι πραγματικός και έντονος

Σεξομανία: Ο σεξουαλικός εθισμός είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

Σεξομανία ή αλλιώς σεξουαλικός εθισμός ονομάζεται η ασυνήθιστα ισχυρή σεξουαλική ορμή ή εμμονή στο σεξ. Μπορεί να είναι είτε καταναγκαστική είτε παρορμητική και οδηγεί σε πολύ άβολες καταστάσεις. Οι σεξουαλικές σκέψεις ή πράξεις κυριαρχούν στη ζωή αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια σε βαθμό που αρχίζει να επηρεάζει την υγεία όλων των σχέσεών τους. Ο σεξουαλικά εθισμένος αναπτύσσει επίσης ένα επίπεδο ανοχής όπως σε κάθε άλλη μορφή εθισμού, έτσι ώστε να απαιτείται πιο εντατική σεξουαλική συμπεριφορά για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ερωτικές επιθυμίες του. Όπως αναμενόταν για την συμπεριφορά ενός εξαρτημένου, ένας εξαρτημένος από το σεξ επιδίδεται σε επικίνδυνες συμπεριφορές χωρίς να φοβάται τις συνέπειες των πράξεών του.

Τι συμβαίνει στην κατάσταση εθισμού στο σεξ

Αυτοί οι εθισμένοι μπαίνουν σε μια διαδικασία να εξηγούν και να δικαιολογούν ακόμη και την ανάρμοστη συμπεριφορά τους όταν τους ρωτούν. Έτσι η προσωπική και επαγγελματική του ζωή αρχίζει να υποφέρει, γεγονός που μπορεί να θέσει τον εξαρτημένο σε μεγάλο συναισθηματικό και σωματικό άγχος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν συνήθως προβλήματα με το νόμο για αδικήματα που αφορούν κακοποίηση ή επιδειξιομανία. Αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι σεξομανείς καταληκτικοί σεξουαλικοί εραστές. Η πραγματική ετικέτα του «εθισμού στο σεξ»είναι ήδη αμφιλεγόμενη. Πολλοί από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να διαφωνούν εάν αυτή η κατάσταση είναι όντως υπαρκτή ή όχι.

Σύμφωνα με έρευνες για τη σεξουαλική ενασχόληση, ο «εθισμός στο σεξ» μπορεί να σχετίζεται με τη συχνότητα προβολής πορνογραφίας και επίσης με τους σκοπούς χρήσης πορνογραφίας. Ορισμένες από τις επιπτώσεις της προβολής πορνογραφίας είναι και οι πεποιθήσεις για το σεξ. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η πορνογραφία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σεξουαλική ανάπτυξη και τη σεξουαλική λειτουργία και συνηθέστερα μεταξύ του νέου πληθυσμού. Ειδικότερα στους σεξουαλικά εθισμένους ανθρώπους η πορνογραφία τους ωθεί στο να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις που γίνονται μόνο με μοντάζ και όχι στην πραγματική ζωή.

Η συνεχής προσπάθεια να καταφέρουν να κάνουν αυτό που βλέπουν σε πορνογραφικό υλικό τους μειώνει την αυτοπεποίθηση και έτσι επιδίδονται συχνά σε παραβατική συμπεριφορά για να ξεδώσουν. Η σεξομανία είναι όντως μία ασθένεια που πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι. Δυστυχώς όμως, είναι ενός είδους ψυχική ασθένεια που αντιμετωπίζεται μόνο με την επαγγελματική βοήθεια ενός ψυχολόγου. Η ολική θεραπεία της ασθένειας μπορεί να γίνει με συνεδρίες και σπανιότερα με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Και στις δύο όμως περιπτώσεις η παρουσία ειδικού είναι απολύτως απαραίτητη για να μας οδηγήσει στο μονοπάτι της υγιούς σεξουαλικής ζωής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενισχύστε φυσικά την ερωτική σας διάθεση

Τι κρύβεται πίσω από την πτώση στην σεξουαλική σας επιθυμία

Λάθη στο σεξ που σκοτώνουν τη διασκέδαση

Ανακαλύπτοντας τη χαμένη μαγεία του τηλεφωνικού σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε ο covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Αποχή από το σεξ: Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.