Σεξουαλική Υγεία

Σεξ ύπνος: Γιατί οι άνδρες κοιμούνται αμέσως μετά το σεξ;

Σεξ ύπνος: Γιατί οι άνδρες κοιμούνται αμέσως μετά το σεξ;

Σεξ ύπνος: Απελευθερώνουμε μια σημαντική ορμόνη οικειότητας που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία φυσικά μειώνει δραματικά τα επίπεδα κορτιζόλης του στρες. Το να έχετε οργασμό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γιατί απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη που σας κάνει να νιώθετε χαλαροί και γεμάτοι υπνηλία.

Μόλις είχατε υπέροχο σεξ κάτω από τα σεντόνια και αισθάνεστε πανευτυχείς. Αμέσως μετά, ακούτε έναν ήχο ροχαλητού. Εάν αυτό δεν σας είναι άγνωστο, τότε δεν είστε μόνες. Άλλωστε, πολλοί άντρες αποκοιμιούνται μετά το σεξ. Αλλά προτού αρχίσετε να επικρίνετε τον σύντροφό σας για τον τρόπο του δίπλα στο κρεβάτι, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας επιστημονικός λόγος για την άμεση υπνηλία που βιώνει. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η σεξουαλική διέγερση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Όταν κάνουμε σεξ τείνουμε να είμαστε χαλαροί και με τη σειρά μας, απελευθερώνουμε πολύ άγχος και άγχος που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών

Έρευνα που χρησιμοποιεί τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) το έχει αποδείξει στο παρελθόν – και είναι γνωστό ότι όταν είμαστε χαλαροί και έχουμε εκτονώσει το στρες, είναι πιο εύκολο να κοιμηθούμε. Αλλά όταν εξετάζουμε γιατί οι άνδρες φαίνονται να κοιμούνται πιο γρήγορα, αυτό οφείλεται στην πραγματικότητα σε ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που απελευθερώνονται όταν εκσπερματώνουν. Αυτά περιλαμβάνουν τη νορεπινεφρίνη, τη σεροτονίνη, την ωκυτοκίνη, τη βαζοπρεσίνη, το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) και την ορμόνη προλακτίνη. Είναι η απελευθέρωση προλακτίνης που κάνει τη διαφορά, καθώς συνδέεται με το αίσθημα της σεξουαλικής ικανοποίησης, λένε οι ειδικοί. Βοηθά επίσης στη διαμεσολάβηση του χρόνου αποθεραπείας, με άλλα λόγια, πόσο καιρό πρέπει να περιμένει ένας άνδρας πριν πάει στον δεύτερο γύρο.

Άνδρες και εγκεφαλική λειτουργία

Ο εγκέφαλος των ανδρών απελευθερώνει ένα μείγμα χημικών ουσιών όταν έχουν οργασμό, η χημική ουσία προλακτίνη πιστεύεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί υπνηλία στους άνδρες μετά το σεξ. Οι άνδρες με έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί μερικές φορές να έχουν και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης. Οι ειδικοί στο Πρόγραμμα Αναφοράς Επιστήμης, Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξήγησαν: “Τα επίπεδα προλακτίνης είναι φυσικά υψηλότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τα ζώα στα οποία γίνεται ένεση με τη χημική ουσία κουράζονται αμέσως. Αυτό υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της προλακτίνης και του ύπνου, επομένως είναι πιθανό η απελευθέρωση της ορμόνης κατά τη διάρκεια του οργασμού να προκαλεί στους άντρες υπνηλία. Η προλακτίνη εξηγεί επίσης γιατί οι άνδρες νυστάζουν μετά τη σεξουαλική επαφή παρά μετά τον αυνανισμό. Για άγνωστους λόγους, οι σεξουαλικοί οργασμοί απελευθερώνουν τέσσερις φορές περισσότερη προλακτίνη από τους αυνανιστικούς οργασμούς”.

Βελτιωμένος ύπνος

Δύο άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ είναι η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη. Η απελευθέρωσή τους συνήθως συνοδεύει τη μελατονίνη – η οποία ρυθμίζει τα ρολόγια του σώματός μας. Η ωκυτοκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα στρες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπνηλία και χαλάρωση. Ο ειδικός ύπνου Max Kirsten στο Innermost and The Sleep Coach είπε ότι το σεξ βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου μας μετά το συμβάν. Οι ειδικοί λένε ότι το σεξ μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου των ανθρώπων. Εξήγησε: “Απελευθερώνουμε μια σημαντική ορμόνη οικειότητας που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία φυσικά μειώνει δραματικά τα επίπεδα κορτιζόλης του στρες. Το να έχετε οργασμό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γιατί απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη που σας κάνει να νιώθετε χαλαροί και γεμάτοι υπνηλία.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί θέλετε να κάνετε σεξ με τον καλύτερό σας φίλο;

Η σεξουαλική υγεία υπό το πρίσμα μίας συμπεριληπτικής και δια βίου θεώρησης

Τι σημαίνουν τα σεξουαλικά όνειρα και ποιος πρωταγωνιστεί;

9 λόγοι που η μουσική βελτιώνει το σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.