Σεξουαλική Υγεία

Σεξ υγεία: Η υγιής σεξουαλική ζωή βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

Σεξ υγεία: Η υγιής σεξουαλική ζωή βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

Σεξ υγεία: Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης και η χαλάρωση μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και να προωθήσει την καλύτερη ψυχική υγεία.

Ο αντίκτυπος του σεξ στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι θετικός και αρνητικός ανάλογα με μια σειρά παραγόντων, δήλωσε ο σύμβουλος νευροψυχίατρος, Δρ Maymunah Kadiri. Ο Kadiri, σε συνέντευξή του  είπε επίσης ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική ευεξία κάποιου. Μίλησε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου για να γιορτάσει το δικαίωμα κάθε ατόμου στη σεξουαλική ευημερία.

Σύμφωνα με αυτήν, μια υγιής και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, που χαρακτηρίζεται από συναινετικές και σεβαστές εμπειρίες, μπορεί να συμβάλει θετικά στην ψυχική ευημερία, καθώς και στην προώθηση της συναισθηματικής οικειότητας και της αυτοεκτίμησης. Είπε ότι η ενασχόληση με συναινετική και ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα θα απελευθερώσει ενδορφίνες, φυσικούς ενισχυτές της διάθεσης, τις χημικές ουσίες για να μειώσει το στρες και το άγχος, να προωθήσει τη χαλάρωση και να βελτιώσει τη συνολική συναισθηματική ευεξία.

Ο Kadiri είπε επίσης ότι η σεξουαλική υγεία ήταν αναπόσπαστο συστατικό της συνολικής ευημερίας, με βαθιές θετικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. «Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις χρόνιου πόνου που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή ανακούφισης από το στρες. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και να προάγει τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Για πολλούς ανθρώπους, το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα ύπνου. Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης και η χαλάρωση μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και να προωθήσει την καλύτερη ψυχική υγεία μέσω καλύτερης ανάπαυσης», πρόσθεσε ο Kadiri.

Ο νευροψυχίατρος, ωστόσο, είπε ότι πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες, καθώς και προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και βιώνουν το σεξ, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία. Σύμφωνα με αυτήν, αρνητικές εμπειρίες, σεξουαλικά τραύματα ή θέματα σχέσεων μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Ως εκ τούτου, συμβούλεψε ότι είναι ζωτικής σημασίας να προωθηθεί η ανοιχτή επικοινωνία για τη σεξουαλική υγεία μέσα στις σχέσεις και να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται. Είπε ότι αυτά θα αντιμετωπίσουν τυχόν ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ενδοκρινολογία επηρεάζει την σεξουαλική υγεία;

Ο έρωτας και το σεξ είναι το ίδιο;

Πώς να κυριαρχήσετε στην τέχνη του σεξ στο μπάνιο

Πώς τα ερωτικά παιχνίδια επιδρούν θετικά στη σχέση μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία και των δύο συντρόφων και διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για μια ικανοποιητική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εγκυμοσύνη.

Στο Μίσιγκαν ένας ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε την οφθαλμική σύφιλη σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".