Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξ σχέση: 9 σημάδια ότι είστε σε μια υγιή σχέση

Σεξ σχέση: 9 σημάδια ότι είστε σε μια υγιή σχέση

Σεξ σχέση: Μια υπέροχη σχέση είναι ένα ασφαλές μέρος για να αγαπούν, να τιμούν και να σέβονται ο ένας τον άλλον.

Εσείς και ο σύντροφός σας αγαπάτε να δοκιμάζετε νέα εστιατόρια μαζί, να κάνετε μεγάλες βόλτες με ποδήλατο και να ταξιδεύετε, αλλά όταν πρόκειται να είστε ευτυχισμένοι και υγιείς σε μια σχέση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκτός από κοινά ενδιαφέροντα. Τι ακριβώς κάνει μια σχέση υγιή; «Μια υπέροχη σχέση είναι ένα ασφαλές μέρος για να αγαπούν, να τιμούν και να σέβονται ο ένας τον άλλον», λέει η Jennifer Howell, προπονήτρια σχέσεων με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε τα θέλω, τις ανάγκες και τα όριά σας, καθώς και να ακούσετε το άλλο άτομο.

Μια υγιής σχέση είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί γιατί το αντίθετο – μια τοξική σχέση – επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας αυξάνοντας την κατάθλιψη και το άγχος, επηρεάζοντας τον ύπνο, αναγκάζοντάς σας να υιοθετήσετε ανθυγιεινές συνήθειες και ακόμη και επηρεάζοντας την υγεία της καρδιάς, λέει η Mary Jo Rapini. , εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας σύμβουλος στο Χιούστον που ειδικεύεται στην οικειότητα και τη σεξουαλική θεραπεία. Ακολουθούν εννέα σημάδια που δείχνουν ότι εσείς και ο σύντροφός σας ταιριάζετε:

Δεν φοβάστε να μιλήσετε

Είναι εύκολο να καταλάβεις πότε ο σύντροφός σου κάνει κάτι που δεν σου αρέσει — ίσως να μην σε πάρει τηλέφωνο για δύο μέρες ή να μην βοηθήσει στο σπίτι όταν ζείτε μαζί. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να μιλήσεις και να πεις στον άλλον σου πώς νιώθεις. «Αυτό απαιτεί πολλή δύναμη, αυτοπεποίθηση και θάρρος, γιατί πρέπει να προέρχεσαι από ένα ευάλωτο μέρος», λέει ο Χάουελ. Σε μια υγιή σχέση, θα αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς για να είστε ανοιχτοί με τον σύντροφό σας.

Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στον πυρήνα της σχέσης

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης σε όλες τις σχέσεις, αλλά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πάντα ενεργοποιημένα gadget, μπορεί να γίνει πολύ εύκολο να το καταλάβετε. Αλλά σε μια υγιή σχέση, δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή ο σύντροφός σας σας δείχνει ότι είναι αξιόπιστος. «Είναι αξιόπιστα και διαθέσιμα. Όταν λένε ότι θα είναι εκεί, θα είναι εκεί», λέει η Ραπίνη. Επίσης, σας δείχνουν ότι σας εμπιστεύονται δίνοντάς σας την ελευθερία και τον χώρο που χρειάζεστε χωρίς να σας ελέγχουν συνεχώς — και αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του τηλεφώνου σας, λέει.

Γνωρίζετε τη γλώσσα αγάπης του άλλου

Πολλά ζευγάρια ορκίζονται στο βιβλίο Οι 5 Γλώσσες Αγάπης για έναν λόγο: Σε αυτό, ανακαλύπτεις τη «γλώσσα αγάπης» του συντρόφου σου — τον τρόπο που προτιμούν να δίνουν και να λαμβάνουν αγάπη (μέσα από λόγια επιβεβαίωσης, ποιοτικό χρόνο, δώρα, πράξεις υπηρεσίας, Σε μια υγιή σχέση, έχετε αφιερώσει χρόνο για να μάθετε ο ένας τη «γλώσσα αγάπης» του άλλου, ώστε να μπορείτε να εκφράσετε την αγάπη σας με τρόπο που λειτουργεί και για τους δύο, λέει ο Howell.

Συμφωνείτε να διαφωνήσετε σε ορισμένα ζητήματα

Κάθε ζευγάρι τσακώνεται. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε, δεν χρειάζεται να διορθώσετε κάθε πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, είναι εντάξει να έχετε μια χούφτα θέματα στα οποία δεν θα συμφωνήσετε ποτέ. Μερικές φορές, «είναι πολύ καλό να συμφωνείς να διαφωνείς. Νομίζω ότι είναι ένας υγιής αγώνας», εξηγεί η Rapini. «Στις υγιείς σχέσεις, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ζητήματα που δεν μιλάνε. Είναι τα ζητήματα στα οποία διαφέρετε και οι δύο ως προς τη γνώμη και την οπτική γωνία, και αυτό είναι εντάξει».

Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον να ακολουθήσετε τους στόχους σας

«Πολλοί από εμάς έχουμε ένα όνειρο ή όραμα για τη ζωή μας, και ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα οράματα», λέει ο Χάουελ. Σύμφωνα με τον Howell, είναι εντάξει εάν τα όνειρά σας δεν ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους, αρκεί να «τιμάτε και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον να πετύχετε τους στόχους σας».

Εσείς και ο σύντροφός σας έχετε χωριστά συμφέροντα

«Τα ζευγάρια που έχουν τους μεγαλύτερους έρωτες είναι αυτά που μπορούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντά τους, αλλά δεν ενοχοποιούν τον σύντροφό τους που δεν το μοιράζονται μαζί του», λέει. Δηλαδή, και οι δύο ενθαρρύνετε τον άλλον να εξερευνήσει μόνοι του αυτό που αγαπά. Ο Χάουελ συμφωνεί, προσθέτοντας ότι ενώ είναι εύκολο να υιοθετήσεις τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σου, με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική εξάρτηση από τον άλλον μπορεί να γεννήσει δυσαρέσκεια. «Η ανάπτυξη και η επένδυση στον εαυτό σας χτίζει αυτοπεποίθηση, αγάπη για τον εαυτό σας και χαρά», λέει.

Νιώθετε άνετα με το δικό σας δέρμα

Όταν είσαι σε μια σχέση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου, λέει ο Χάουελ. Ίσως να έχετε αυτοπεποίθηση με τους φίλους σας αλλά να είστε συνειδητοποιημένοι στη δουλειά. Ή ξέρετε ότι μικρά πράγματα, όπως ο σύντροφός σας που ξεχνά να βγάλει τα σκουπίδια, μπορεί να σας αποτρέψουν. Όποια και αν είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας, η επίγνωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα σημείο να αγαπάτε και να αποδέχεστε τον εαυτό σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να αγαπήσετε και να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας.

Τα όρια τιμούνται και σέβονται

Μια υγιής σχέση σημαίνει ότι είστε και οι δύο στην ίδια ομάδα. «Σε μια υγιή σχέση, και τα δύο μέρη συζητούν και συμφωνούν σε σημαντικά θέματα που έχουν νόημα το ένα για το άλλο», λέει ο Χάουελ. Δίνει το παράδειγμα του προϋπολογισμού για κάτι μεγάλο, όπως διακοπές. Ένας μη υποστηρικτικός σύντροφος σε μια ανθυγιεινή σχέση δεν τιμά αυτόν τον στόχο και μπορεί να τον σαμποτάρει προσπαθώντας να σας κάνει να ξεφτιλιστείτε σε κάτι περιττό. Εάν μπορείτε να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας και εκείνος αναγνωρίζει και κατανοεί τα όριά σας, αυτό είναι ένα καλό σημάδι, σημειώνει ο Χάουελ. «Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας αγνοεί επανειλημμένα αυτό που εκτιμάτε, συμπεριλαμβανομένων των ορίων σας, αυτό είναι ανησυχητικό», λέει.

 

Νιώθετε ευτυχισμένοι και υποστηριζόμενοι

Μόλις τελειώσει η αρχική αγαλλίαση μιας νέας σχέσης, ελέγξτε με τον εαυτό σας: Αισθάνεστε χαρούμενοι και υποστηρίζεστε από τον σύντροφό σας; Πώς είναι η διάθεση και η αυτοεκτίμησή σας; Εάν αισθάνεστε κάποια πίεση ή έλλειψη υποστήριξης, μιλήστε με τον άλλον σας – είναι το υγιές πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Το να αισθάνεστε δυστυχισμένοι σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας στο δρόμο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, η οποία εξέτασε σχεδόν 5.000 ενήλικες άνω των 50 ετών που είχαν συντροφιά, η τακτική αρνητική αλληλεπίδραση σε μια σχέση αυξάνει την πιθανότητα να υποφέρεις από κατάθλιψη και άγχος και συνδέεται ακόμη και με αυτοκτονικές σκέψεις, πιθανόν λόγω δυσλειτουργίας της σχέσης αυξάνει το καθημερινό άγχος. Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρές συνεργασίες προστατεύουν τους ανθρώπους όταν βρίσκονται στη μέση μιας κρίσης – ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονται κάποιον στο πλευρό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια κεφαλή ντους να αναδειχθεί στο καλύτερο sex toy;

Οι μαθητές τελειώνουν το σχολείο χωρίς βασικές γνώσεις για την αναπαραγωγική υγεία

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το ξηρό δέρμα στο πέος;

Πώς το σεξ μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος θεωρείται ο τέλειος σεξουαλικός σύντροφος;

Σεξουαλικός σύντροφος: Η έννοια του «τέλειου σεξουαλικού συντρόφου» είναι εξαιρετικά υποκειμενική και ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, επηρεαζόμενη από προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικό υπόβαθρο και ατομικές εμπειρίες.

Τι να πείτε στον γιο σας αν καταλάβετε ότι πρόκειται να κάνει σεξ πρώτη φορά;

Σεξ αγόρι: Η συζήτηση με τον γιο σας για το σεξ, ειδικά αν υποψιάζεστε ότι πρόκειται να έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ασφάλειά του

Κάνει καλό το σεξ σε στρεσογόνες στιγμές;

Σεξ άγχος: Η ενασχόληση με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση από το στρες, προσφέροντας πολλά οφέλη για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Πώς να δείξετε σε κάποιον ότι σας ελκύει σεξουαλικά μεσα από τα social;

Social ενδιαφέρον: Η έκφραση σεξουαλικού ενδιαφέροντος μέσω των social απαιτεί μια ισορροπία λεπτότητας και αμεσότητας, διασφαλίζοντας ότι οι προθέσεις σας είναι σαφείς χωρίς να ξεπερνάτε κανένα όριο.

Close Icon