Σεξουαλική Υγεία

Σεξ προσδόκιμο ζωής: 6 εκπληκτικοί λόγοι που το σεξ σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Σεξ προσδόκιμο ζωής: 6 εκπληκτικοί λόγοι που το σεξ σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Σεξ προσδόκιμο ζωής: Ακόμα και η αγκαλιά έχει θετική επίδραση στις ορμόνες, καθώς αυξάνει την ωκυτοκίνη και μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Τα πουλιά το κάνουν, οι μέλισσες το κάνουν και τώρα φαίνεται ότι το κάνουν οι άνδρες που ζουν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους. Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιαπωνία παρακολούθησε 8.500 άνδρες για επτά χρόνια και διαπίστωσε ότι όσοι ισχυρίζονταν ότι ενδιαφέρονται για το σεξ είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία από εκείνους που ανέφεραν έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Ενώ αυτή η μελέτη εξέτασε την επιθυμία για σεξ, η ίδια η πράξη είχε προηγουμένως συνδεθεί με μυριάδες οφέλη για την υγεία.

«Το σεξ είναι καλό για εμάς, τόσο με σύντροφο όσο και μόνοι», συνοψίζει η Δρ Janine David, κορυφαία γιατρός που ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία. Η οικειότητα κάθε είδους μετράει: «Ακόμα και η αγκαλιά έχει θετική επίδραση στις ορμόνες, καθώς αυξάνει την ωκυτοκίνη και μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη», λέει ο Δρ David. Πράγματι, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι κάθε είδους οικειότητα με έναν σύντροφο βοήθησε στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης εντός των φυσιολογικών ορίων, αφού οι συμμετέχοντες είχαν εκτεθεί στο στρες.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να μιλάμε πολύ περισσότερο για τη διατήρηση μιας σεξουαλικής ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία», λέει ο Δρ David. Η Ικαρία έχει γίνει διάσημη για την εξαιρετική μακροζωία των κατοίκων του. Πώς το κάνουν; Λοιπόν, δίαιτα αφενός, αλλά μια προκαταρκτική μελέτη Ικαριωτών ανδρών μεταξύ 65 και 100 ετών διαπίστωσε επίσης ότι το 80% ισχυρίστηκε ότι έκανε σεξ τακτικά. Το ένα τέταρτο αυτής της ομάδας ανέφερε ότι το έκανε με «καλή διάρκεια» και «απόδοση». Έτσι, ενώ το σεξ μπορεί να μην είναι το μυστικό της αιώνιας νεότητας, σίγουρα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Το σεξ μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο ήσυχα

Αυτή η νόστιμη, νυσταγμένη, χαρούμενη λάμψη μετά το σεξ είναι, αποδεικνύεται, ένα γνήσιο ελιξίριο που τονώνει το ανοσοποιητικό. Μια μελέτη του 2004 βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ του τακτικού σεξ (που ορίζεται εδώ ως μία ή δύο φορές την εβδομάδα) και της ενισχυμένης ανοσίας. «Αυτή η ομάδα ασθενών είχε αύξηση στο IgA, το οποίο είναι ένα αντίσωμα που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων», εξηγεί ο Δρ David.

Και το σεξ μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι, λέει, καθώς μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη παράγεται μετά τον οργασμό, προκαλώντας συναισθήματα χαλάρωσης. «Όσο περισσότερο κοιμόμαστε», λέει ο Δρ Ντέιβιντ, «τόσο καλύτερα λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Το σεξ μπορεί να υπερφορτίσει τη μνήμη σας

Το σεξ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ευκρινείς καθώς μεγαλώνουμε. Μια μελέτη του 2019 διεξήγαγε δεδομένα που αφορούσαν 1.963 άνδρες και 2.513 γυναίκες και κατέληξε στο συμπέρασμα: «Οι ηλικιωμένοι άνδρες θα ενθαρρυνθούν να μάθουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία». Ωστόσο, το εύρημα δεν ίσχυε για τις γυναίκες. Ωστόσο, αρκετές άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης απόδοσης μνήμης και της αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας σε άτομα άνω των 50 ετών.

Το σεξ μπορεί να καταπολεμήσει τις ημικρανίες και τον πόνο της αρθρίτιδας

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων. Τα ακροβατικά μπορεί να αποκλείονται, αλλά οι επώδυνες αρθρώσεις θα μπορούσαν σίγουρα να ωφεληθούν από μια οριζόντια προπόνηση. «Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος, επομένως το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου ή των συναισθημάτων πόνου», λέει ο Δρ David. “Καλά νέα για τους ηλικιωμένους με αρθρίτιδα.”

Αυτά τα φυσικά παυσίπονα είναι επίσης δυνητικά εξαιρετικά για όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το 60 τοις εκατό των ασθενών που έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ανέφεραν βελτιώσεις στις ημικρανίες τους.

Περισσότερο σεξ = λιγότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής

Η συχνή σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας της καρδιάς. «Η αύξηση των ορμονών της ευτυχίας και η μείωση των ορμονών του στρες, σε συνδυασμό με την αύξηση της καρδιαγγειακής ικανότητας, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ασθένειες», λέει ο Δρ David. Η φλεγμονή σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, γαστρεντερικές διαταραχές όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πολλά άλλα.

Πράγματι, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ παρακολούθησε σχεδόν 1.000 Ουαλούς άνδρες για μια δεκαετία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι βίωναν συχνούς οργασμούς είχαν επίσης τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο από την ομάδα «με χαμηλή συχνότητα οργασμού». Το ωραίο φύλο μπορεί επίσης να πάρει καρδιά: μια μελέτη του 2016 δείχνει επίσης ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων στη μετέπειτα ζωή τους.

Το σεξ πιθανώς προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

«Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα στη θεωρία ότι περισσότερο σεξ μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του προστάτη», λέει ο Δρ David. «Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ παρακολούθησε 32.000 άνδρες για 18 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όσοι εκσπερμάτιζαν περισσότερες από 21 φορές το μήνα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη.

Το σεξ είναι ένα υποκατάστατο για το περπάτημα 1 χιλιομέτρου

«Η ιεραποστολική θέση, το ετεροφυλόφιλο σεξ ισοδυναμεί με την ίδια ποσότητα άσκησης με τη μέτρια κηπουρική», λέει ο Δρ Anand Patel. Το να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα γρήγορο περπάτημα και να το τελειώνετε με σεξ το βράδυ θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για μια υγιή ζωή. «Δεκαπέντε λεπτά έντονο προπαιχνίδι και/ή διεισδυτικό σεξ θα βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για 16 ώρες μετά»«Από άποψη φυσικής κατάστασης, 20 λεπτά σεξ ισοδυναμούν με περπάτημα ενός χιλιομέτρου», προσθέτει ο Δρ David. «Έτσι, το σεξ αυξάνει τη φυσική κατάσταση, αν και αυτό, φυσικά, εξαρτάται από το πόσο επίπονο είναι το σεξ!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η προσθήκη επιπλέον αλατιού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας

Zήστε περισσότερο αλλάζοντας τις συνήθειές σας

Η υγιεινή ζωή μειώνει την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Πώς η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική σας ζωή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.