Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Πόσο καλό κάνει η σεξουαλική επαφή στην υγεία των γυναικών;

Σεξ: Πόσο καλό κάνει η σεξουαλική επαφή στην υγεία των γυναικών;

Σεξ: Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Το σεξ ενεργοποιεί μια ποικιλία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλό μας αλλά πολλά άλλα όργανα στο σώμα μας.

“Όλες οι γυναίκες αξίζουν να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή”, λέει η Nicole Cirino, M.D., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Κέντρο Υγείας Γυναικών του OHSU. Ως ψυχίατρος αναπαραγωγής και πιστοποιημένος θεραπευτής σεξουαλικής υγείας, ο Δρ. Cirino βοηθά γυναίκες που παλεύουν με εμπόδια συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Το σεξ ενεργοποιεί μια ποικιλία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλό μας αλλά πολλά άλλα όργανα στο σώμα μας.

Ποια είναι τα οφέλη του σεξ για τον οργανισμό μας;

Τα οφέλη του σεξ για τις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καλύτερη υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς χαμηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις
  • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση
  • Μειωμένη κατάθλιψη και άγχος
  • Αυξημένη λίμπιντο
  • Άμεση, φυσική ανακούφιση από τον πόνο
  • Καλύτερος ύπνος
  • Αυξημένη οικειότητα και εγγύτητα με έναν σεξουαλικό σύντροφο
  • Συνολική μείωση του στρες, τόσο φυσιολογικά όσο και συναισθηματικά

Οι γυναίκες, φυσικά, έχουν ποικίλους διαφορετικούς τρόπους ζωής, καταστάσεις και προτιμήσεις όσον αφορά το σεξ. Ευτυχώς, όλες οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν τα οφέλη του σεξ, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους.

Τι γίνεται με τις γυναίκες που δεν έχουν συντρόφους; «Το σεξ μόνο μέσω του αυνανισμού δεν θα διεγείρει την απελευθέρωση τόσο πολλής ωκυτοκίνης ή άλλων ορμονών που τονώνουν τη διάθεση όσο το σεξ ως μέρος μιας σχέσης αγάπης», λέει ο Δρ Cirino. Αυτό σημαίνει λίγο λιγότερο όφελος όταν πρόκειται για την αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη. «Όμως οι γυναίκες χωρίς σύντροφο μπορούν ακόμα να απολαμβάνουν φυσιολογικά οφέλη, όπως μείωση του πόνου, καλύτερο ύπνο και μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει.

Τι γίνεται αν μια σεξουαλική εμπειρία δεν περιλαμβάνει οργασμό; Ο Δρ Cirino λέει ότι υπάρχουν ορισμένοι νευροδιαβιβαστές που δεν ενεργοποιούνται χωρίς τον οργασμό, αλλά υπάρχουν πολλοί που ενεργοποιούνται. «Μπορείτε να απελευθερώσετε νευροχημικά από το χάδι, το φιλί, τη σεξουαλική συζήτηση, το να νιώθετε κοντά στον σύντροφό σας και να απολαμβάνετε αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση», λέει.

Τι γίνεται με τις γυναίκες που μπορεί να μην έχουν κάνει σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα; Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο καλύτερη θα είναι η σεξουαλική σας λειτουργία. «Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει σεξ εδώ και καιρό μπορούν να επωφεληθούν από το να καταλάβουν γιατί όχι», λέει ο Δρ Cirino. «Το ιστορικό πόνου, τραύματος ή αποφυγής με άλλους τρόπους είναι όλα θεραπεύσιμα».

Τι γίνεται με τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία; Μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων –συναισθηματικής, ψυχικής και σωματικής υγείας– μπορεί να διακόψει την ικανότητα μιας γυναίκας να απολαμβάνει μια υγιή σεξουαλική ζωή. Ο Δρ Cirino δεν είναι ο μόνος στο Κέντρο για την Υγεία των Γυναικών του OHSU που κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Είναι μέρος μιας ομάδας ειδικών που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους υγεία με ολοκληρωμένο τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα είδη της σεξουαλικότητας και πώς επηρεάζεται η ψυχολογία τους;

Ποιες είναι οι πιο συχνές φαντασιώσεις που έχουν οι άντρες στο μυαλό τους;

Πέντε χρόνια μετά, πώς το #MeToo συγκλόνισε τον κόσμο

Θεωρείται πρόβλημα να μη νιώθεις σεξουαλική έλξη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.