Σεξουαλική Υγεία

Σεξ οφέλη υγεία: Πώς μπορεί το σεξ να ωφελήσει το σώμα σας;

Σεξ οφέλη υγεία: Πώς μπορεί το σεξ να ωφελήσει το σώμα σας;

Σεξ οφέλη υγεία: Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή τείνουν να ασκούνται πιο συχνά και να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από εκείνους που είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί. Η φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση συνολικά.

Σύμφωνα με μία μελέτη το σεξ μπορεί να είναι μία καλή καρδιαγγειακή άσκηση σε νεότερους άνδρες και γυναίκες. Αν και το σεξ δεν συνιστά αρκετή άσκηση από μόνο του, μπορεί να θεωρηθεί ως ελαφριάς μορφής σωματική δραστηριότητα.

Μερικά από τα οφέλη του σεξ στην υγεία περιλαμβάνουν:

 • μείωση της αρτηριακής πίεσης
 • καύση θερμίδων
 • αύξηση της υγείας της καρδιάς
 • ενδυνάμωση των μυών
 • μειώση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και υπέρτασης
 • αύξηση της λίμπιντο

Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή τείνουν να ασκούνται πιο συχνά και να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από εκείνους που είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί. Η φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση συνολικά.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Σε μια μελέτη για την ανοσία σε άτομα σε ρομαντικές σχέσεις, τα άτομα που έκαναν συχνό σεξ (μία έως δύο φορές την εβδομάδα) είχαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σάλιο τους. Τα άτομα που έκαναν σπάνια σεξουαλική επαφή (λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα) είχαν σημαντικά λιγότερη IgA. Το IgA είναι το αντίσωμα που παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV. Αλλά όσοι έκαναν σεξ περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν την ίδια ποσότητα IgA με εκείνους που έκαναν σπάνια σεξ. Η μελέτη δείχνει ότι το άγχος και το στρες μπορούν ενδεχομένως να ακυρώσουν τις θετικές επιπτώσεις του σεξ.

Καλύτερος ύπνος

Το σώμα σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, που ονομάζεται επίσης ορμόνη «αγάπης» ή «οικειότητας», και ενδορφίνες κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Ο συνδυασμός αυτών των ορμονών μπορεί να λειτουργήσει ως καταπραϋντικό.

Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να συμβάλει:

 • σε ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
 • σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
 • να νιώθετε πιο ξεκούραστοι
 • να έχετε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Ανακούφιση από τον πονοκέφαλο

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει πλήρη ή μερική ανακούφιση από τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Από άτομα που ήταν σεξουαλικά ενεργά κατά τη διάρκεια των κρίσεων:

 • Το 60 τοις εκατό ανέφερε βελτίωση κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας
 • Το 70 τοις εκατό ανέφερε μέτρια έως πλήρη ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας
 • Το 37 τοις εκατό ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων στους πονοκεφάλους
 • Το 91 τοις εκατό ανέφερε μέτρια έως πλήρη ανακούφιση στους πονοκεφάλους

 

Πώς το σεξ ωφελεί τους άνδρες

 • Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν πιο συχνή επαφή με το πέος είχαν λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
 • Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν κατά μέσο όρο 4,6 έως 7 εκσπερματώσεις την εβδομάδα είχαν 36 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση καρκίνου του προστάτη πριν από την ηλικία των 70 ετών. Αυτό σε σύγκριση με τους άνδρες που ανέφεραν ότι εκσπερμάτωναν 2,3 ή λιγότερες φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.
 • Για τους άνδρες, το σεξ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη θνητότητα. Μια μελέτη με 10ετή παρακολούθηση ανέφερε ότι οι άνδρες που είχαν συχνούς οργασμούς (που ορίζονται ως δύο ή περισσότεροι την εβδομάδα) είχαν 50 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας από εκείνους που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά. Αν και τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα, η ποιότητα και η υγεία του σπέρματός σας μπορεί να αυξηθεί με την αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως υποδηλώνουν ορισμένες έρευνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει κάποιον γοητευτικό

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.