Σεξουαλική Υγεία

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Το φυσικό αντικαταθληπτικό με αγχολυτικές δράσεις

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Το φυσικό αντικαταθληπτικό με αγχολυτικές δράσεις

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ κάθε μέρα για δύο εβδομάδες οδήγησε σε ανάπτυξη κυττάρων στον ιππόκαμπο (που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων στρες). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων μείωσε την αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το στρες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχολογική υγεία. Εάν χρειάζεστε επιπλέον κίνητρα για να κάνετε σεξ, voila:

  • Το σεξ ανακουφίζει από το άγχος.

Το άγχος είναι αποτέλεσμα πολλών ψυχολογικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν και μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους τον καθένα, προκαλώντας δυνητικά προβλήματα υγείας από ήπιους πονοκεφάλους, δυσκολία ύπνου και μυϊκή ένταση μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα όπως η κατάθλιψη και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το να είσαι κοντά στον σύντροφό σου (σωματικά και συναισθηματικά) μπορεί να καταπραΰνει το άγχος και να ανακουφίσει το στρες. Η σωματική οικειότητα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης (υπεύθυνης για την καλή διάθεση και με αγχολυτικές δράσεςι) και της ωκυτοκίνης, γνωστής ως «ορμόνης της αγκαλιάς» που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα συμπόνιας.

Επιπλέον, μετά από έναν οργασμό το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία συχνά οδηγεί σε υπνηλία και ένα γενικό αίσθημα χαλάρωσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ κάθε μέρα για δύο εβδομάδες οδήγησε σε ανάπτυξη κυττάρων στον ιππόκαμπο (που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων στρες). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων μείωσε την αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το στρες.

  • Το σεξ ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Η έλλειψη σεξ μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους και αυτο-αμφισβήτησης, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα συναισθήματα αυτοεκτίμησης και ταυτότητας συνδέονται στενά με το σεξ. Αξξιοσημειώτο βέβαια είναι ότι στη σημερινή κουλτούρα, υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση για να είσαι σεξουαλικά ενεργός/η, ενώ η ελάχιστη ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή είναι κοινωνικά στιγματισμένη. Την ίδια ώρα, οι σεξοθεραπευτές και οι σύμβουλοι γάμου σημειώνουν ότι τα ζευγάρια που κάνουν τακτικό σεξ έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση από εκείνα που δεν κάνουν έρωτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 10 δημοφιλέστερες τοποθεσίες των φαντασιώσεών σας

Ανακαλύπτοντας το σεξουαλικό σας προφίλ

Ξεκινάμε το 2022 με μια αισιόδοξη ματιά στο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.

Κάμα Σούτρα: Πώς βοήθησε στην επανάσταση της σεξουαλικής ευχαρίστησης;

Κάμα Σούτρα: Δίνοντας έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό, την επικοινωνία και την ευχαρίστηση, συνεχίζει να λειτουργεί ως πολύτιμος οδηγός για την προώθηση υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία.

Πολωνική ΜΚΟ καταγγέλλει την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης καθώς τα κρούσματα HIV αυξάνονται κατακόρυφα

Το Εθνικό Κέντρο AIDS λέει, ωστόσο, ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι εν μέρει αποτέλεσμα του παιχνιδιού που παίζεται μετά την πανδημία. "Πολλά κρούσματα από το 2021-2022 καταγράφηκαν μόνο φέτος, επειδή τα κέντρα υγείας ήταν υπερφορτωμένα κατά τη διάρκεια του COVID", δήλωσε πρόσφατα η Maryla Rogalewicz του Κέντρου. Είπε επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία επηρεάστηκαν από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία -όπου ο HIV αποτελεί τεράστιο πρόβλημα- μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.