Σεξουαλική Υγεία

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Τα οφέλη του Σεξ στην ψυχική υγεία

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Τα οφέλη του Σεξ στην ψυχική υγεία

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Όλοι πιθανότατα έχουν ακούσει για τα φυσιολογικά οφέλη του σεξ (βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καίει θερμίδες). Γνωρίζετε όμως τη μακρά λίστα με τα ψυχολογικά οφέλη;

  • Το σεξ ανακουφίζει από το άγχος

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σωματική και ψυχική. Το άγχος είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα πολλών ψυχολογικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν και μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα υγείας από ήπιους πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο και μυϊκή ένταση, μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα όπως δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χρόνια κατάθλιψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να είσαι κοντά στον σύντροφό σου (σωματικά και συναισθηματικά) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Η σωματική οικειότητα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση όλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως:

  • ντοπαμίνη – η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά, εστιάζει την προσοχή και γενικά αυξάνει τα κίνητρα
  • ενδορφίνες – οι φυσικοί μαχητές του πόνου και του στρες του σώματός μας και
  • ωκυτοκίνη – γνωστή ως «η ορμόνη της αγκαλιάς», η οποία μπορεί να προκαλέσει αισθήματα συμπόνιας.

Μετά από έναν οργασμό, το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία συχνά οδηγεί σε υπνηλία και ένα γενικό αίσθημα χαλάρωσης που τελικά μπορεί να καταλήγει στον ύπνο.

  • Το σεξ για κάποιους είναι μία ανάγκη

Όλοι μας έχουμε θεμελιώδεις ψυχολογικές ανάγκες που πρέπει να εκπληρώσουμε για να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς. Το σεξ δεν είναι (αυστηρά) μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη, αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος της αγάπης και της σύνδεσης. Ο διαπρεπής ψυχολόγος Abraham Maslow πρότεινε ότι υπήρχαν πέντε κατηγορίες θεμελιωδών ανθρώπινων αναγκών. Εκτός από τις προφανείς φυσιολογικές ανάγκες όπως το νερό, το φαγητό και ο ύπνος, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες θεμελιωδών ψυχολογικών αναγκών: ασφάλεια, αγάπη/σύνδεση, εκτίμηση και αυτονομία. Εάν πάρα πολλές ψυχολογικές ανάγκες παραμείνουν ανεκπλήρωτες για πάρα πολύ καιρό, η ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας πρόωρου θανάτου.

  • Το σεξ ενισχύει την οικειότητα με τον σύντροφό σας

Όσο προφανές κι αν ακούγεται, το τακτικό σεξ με τον/την σύντροφό σας μπορεί να επηρεάσει το πώς τα πηγαίνετε μεταξύ σας. Το να είστε οικείοι με τον/την σύντροφό σας σε συχνή βάση σας επιτρέπει να συνδεθείτε συναισθηματικά μαζί του/της σε πολύ βαθύτερο επίπεδο.

  • Το σεξ σε κάνει έξυπνο/η

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.