Σεξουαλική Υγεία

Σεξ και συναίνεση: Η κατανόηση της συγκατάθεσης

Σεξ και συναίνεση: Η κατανόηση της συγκατάθεσης

Σεξ και συναίνεση: Πόσο συχνά σκέφτεστε τη συγκατάθεση; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο και απλό. Επομένως δεν αξίζει να το σκεφτούμε πάρα πολύ. Αλλά ως κοινωνία, κατανοούμε πραγματικά την έννοια της συγκατάθεσης και της συναίνεσης;

Η κακή εκπαίδευση για το σεξ και τις σχέσεις σε συνδυασμό με συγκεχυμένες ιστορίες αγάπης, με τις οποίες μεγαλώνουμε δημιουργούν ένα περίεργο έδαφος για να περιπλανηθούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σεξ, αλλά λίγοι από εμάς μιλούν για αυτό σωστά, καθιστώντας τη συζήτηση για τη συγκατάθεση όχι και τόσο απλή τελικά.

Τι είναι η συγκατάθεση;

Η συγκατάθεση είναι μια σαφής και καταφατική έκφραση της άδειας να κάνεις κάτι, να αγγίξεις ή να αγγίζεις ορισμένα σημεία, με ορισμένους τρόπους και σε συγκεκριμένες ώρες. Είναι συγκεκριμένο και ισχύει μόνο στο εδώ-και-τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η συγκατάθεση μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Το να λέτε «ναι» μία φορά για κάτι δεν πρέπει να αποτελεί υπόθεση ότι θα είναι «ναι» για την ίδια δραστηριότητα κάποια άλλη φορά ή ακόμα χειρότερα για πάντα. Η συγκατάθεση πρέπει να ζητείται κάθε φορά. Η σιωπή ή η απουσία του «όχι» δεν αποτελεί συγκατάθεση.

Η σύγχυση με τη συγκατάθεση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φλερτ ως attitude ή το ντύσιμο με σέξι ρούχα είναι μια έκφραση συγκατάθεσης για να αγγίξουν τους άλλους. Αλλά δεν είναι.

Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι εάν κάποιος είναι μεθυσμένος και λέει «ναι» στο σεξ εκείνη την στιγμή, δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως συγκατάθεση, επειδή το άτομο αυτό έχει εξασθενημένη σκέψη. Πρέπει κανείς να περιμένει μέχρι ο άλλος άνθρωπος να είναι νηφάλιος.

Πολλοί άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις πιστεύουν ότι αν ο σύντροφός τους είπε «ναι» σε μια συγκεκριμένη σεξουαλική δραστηριότητα, για παράδειγμα στοματικό σεξ, είναι δεδομένο ότι το στοματικό σεξ θα συμβεί και την επόμενη φορά χωρίς να ζητήσει ξανά τη συγκεκριμένη συγκατάθεση.

Οι άνθρωποι μπερδεύονται επίσης όταν κάποιος λέει «ναι» και στη συνέχεια αποσύρει τη συγκατάθεσή του. Η ανάκληση της συγκατάθεσης προκαλεί μερικές φορές μια αίσθηση απόρριψης στον άλλο σύντροφο και τότε μπορεί να ανταποκριθεί με θυμό, απογοήτευση, δυσαρέσκεια ή ντροπή. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η ανάκληση της συγκατάθεσης δεν είναι απόρριψη. Αντ’ αυτού πρέπει να γιορτάζεται και μπορεί να είναι μια πρόσκληση για σύνδεση με αυτό το άτομο με διαφορετικό τρόπο. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογηθούν ή να ζητήσουν συγνώμη. Όταν αποσύρεται η συγκατάθεση, η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει αμέσως, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και η σύνδεση πρέπει να σταματήσει.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση;

Η κακή εκπαίδευση πάνω στο σεξ και τις σχέσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι μύθοι για το σεξ και τις σχέσεις ευδοκιμούν, και δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Αυτή είναι η φυσιολογική συχνότητα για τη σεξουαλική επαφή

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Σεξ επανεκκίνηση: Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Όπως όλα τα άλλα στη ζωή μας, το σεξ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε και να το κάνουμε όλο και καλύτερο καθώς το σώμα, η ζωή και τα γούστα μας μεταμορφώνονται.

Τι οδηγεί σε "σεξουαλική ξηρασία" την σχέση σας;

Χαμηλή libido: Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα ή ακόμα και μία μυρωδιά και ο εγκέφαλός μας τρελαίνεται, μέχρι να κατακτηθεί το αντικείμενο του πόθου μας, ξανά και ξανά. Και αυτό συνήθως κρατάει κάποιο καιρό, πολλές φορές κρατάει και αρκετό καιρό.

Sex tips για καλύτερο σεξ και μεγαλύτερη απόλαυση

Σεξ: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Jamea, οι άνθρωποι που είναι περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες γενικά τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα με τον/την σύντροφό σας.

Τι είναι ο φετιχισμός και πώς συνυπάρχει σε μία υγιή σεξουαλική σχέση;

Σεξ φετίχ: Ο φετιχισμός είναι τυπικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ωστόσο, η φετιχιστική διέγερση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην κανονική σεξουαλική ή κοινωνική λειτουργία ή όταν η σεξουαλική διέγερση είναι αδύνατη χωρίς το αντικείμενο φετίχ.

Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».