Σεξουαλική Υγεία

Σεξ και σχέσεις: Πόσο σημαντικό είναι τελικά το σεξ σε μια σχέση;

Σεξ και σχέσεις: Πόσο σημαντικό είναι τελικά το σεξ σε μια σχέση;

Σεξ και σχέσεις: Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν ευτυχισμένες, ικανοποιητικές, υγιείς ρομαντικές σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους ή που κάνουν σεξ μόνο μια στο τόσο.

Είναι το σεξ σημαντικό σε μια ρομαντική σχέσηΗ αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση σχετικά με αυτό. Ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό που είναι σημαντικό για κάποιους μπορεί να μην είναι καθόλου σημαντικό για άλλους. Άρα, εξαρτάται τελικά από τις προσωπικές σας πεποιθήσεις, τις φυσικές σας επιθυμίες και τη φύση της σχέσης σας. Το σεξ άλλωστε δεν θεωρείται απαραίτητο από πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν ευτυχισμένες, ικανοποιητικές, υγιείς ρομαντικές σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους ή που κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους μόνο μια στο τόσο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θέλουν ή απλα δεν κάνουν σεξ.  

Οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλή λίμπιντο
 • Κάποια ιατρική πάθηση, όπως ο χρόνιος πόνος
 • Κάποιος που είναι άγαμος και θέλει να απέχει από το σεξ πριν από το γάμο

 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση θα είναι προβληματική. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά ή δεν σας εκτιμά! Συμπέρασμα: Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι σημαντικό για κάποιους. Για άλλους ανθρώπους, το σεξ είναι σημαντικό μέρος στις σχέσεις τους.

Η σεξουαλικότητα υπάρχει σε ένα φάσμα. Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι βιώνουν ελάχιστη έως καθόλου σεξουαλική έλξη (και συνήθως δεν κάνουν σεξ, αν και κάθε άτομο είναι διαφορετικό), ενώ άλλα άτομα βιώνουν σεξουαλική έλξη. Επειδή υπάρχει τέτοια ποικιλία στα συναισθήματά μας για το σεξ και στις ικανότητές μας για σεξουαλική έλξη, όλοι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο σεξ, αλλά καμία προσέγγιση δεν είναι λάθος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της σχέσης σας.  Για παράδειγμα:

 • Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να δεθείτε με τον σύντροφό σας.
 • Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να δείξετε στον σύντροφό σας αγάπη και στοργή.
 • Μπορεί να αισθάνεστε πιο ασφαλείς στη σχέση σας αν κάνετε συχνά σεξ.
 • Μπορεί απλά να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό.
 • Μπορεί να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

 

Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά από οφέλη που προκύπτουν από την τακτική σεξουαλική επαφή. Το σεξ προσφέρει πολλά οφέλη εκτός της ευχαρίστησης, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σεξ κάνει καλό  στον εγκέφαλο, το σώμα και την σχέση σας.

 • Συναισθηματικοι λόγοι: Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, να σας φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σας και αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας.
 • Φυσικοί λόγοι: Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ ταυτόχρονα είναι μια μορφή ελαφριάς άσκησης, που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα που απέχουν από το σεξ σίγουρα θα αρρωστήσουν ή θα δυσκολευτούν συναισθηματικά – σημαίνει απλώς ότι τα άτομα που κάνουν σεξ μπορεί να δουν βελτίωση και σε άλλους τομείς. Αυτά τα οφέλη δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν σεξ, ώστε να το κάνουν. Άλλωστε, το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε οικειότητα με τον σύντροφό σας. Συχνά κάνουμε το λάθος να ταυτίσουμε το σεξ με την οικειότητα.  Όμως, ενώ το σεξ μπορεί να είναι μια εξαιρετική μορφή οικειότητας, σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος να νιώσεις τόσο οικεία με κάποιον.

Μερικές μη σεξουαλικές μορφές σωματικής οικειότητας περιλαμβάνουν:

 • Μασάζ
 • Φιλιά 
 • Αγκαλιές 
 • Κράτημα των χεριών 

 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η σεξουαλική συμβατότητα είναι σημαντική και όπως πάντα ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε επιτυχημένη σχέση. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προκαλεί η αποχή από το σεξ στο σώμα

Πώς να τονώσετε τη libido σας φυσικά

Οι 10 δημοφιλέστερες τοποθεσίες των φαντασιώσεών σας

Ανακαλύπτοντας το σεξουαλικό σας προφίλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα