Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξ ικανοποίηση: Γιατί δεν μου είναι ευχάριστη η σεξουαλική επαφή;

Σεξ ικανοποίηση: Γιατί δεν μου είναι ευχάριστη η σεξουαλική επαφή;

Σεξ ικανοποίηση: Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν χρειάζεται να προσποιείστε και να το αντέχετε. Η σεξουαλική σας υγεία είναι σημαντική και θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε επιλογές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην είναι ευχάριστη η σεξουαλική επαφή και μπορεί ακόμη και να μας βλάψει. Για παράδειγμα, ίσως να δυσκολεύεστε να φτάνετε σε οργασμό ή η λίμπιντό σας μπορεί να παίρνει έναν παρατεταμένο ύπνο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν χρειάζεται να προσποιείστε και να το αντέχετε. Η σεξουαλική σας υγεία είναι σημαντική και θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε επιλογές.

Εάν είστε ευχαριστημένοι με την ποιότητα και την ποσότητα της σεξουαλικής σας ζωής, σταματήστε εκεί. Δεν χρειάζεται να κάνετε περισσότερες ενέργειες εκτός και αν το θέλετε. Αλλά αν θέλετε; Εδώ είναι μερικά κοινά προβλήματα που μπορεί να σας κρατούν πίσω.

Στρες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντό σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς θα ήταν το σεξ στις διακοπέ. Αν η σεξουαλική σας ζωή είναι υπέροχη στις διακοπές, τότε μάλλον είναι άγχος, παρά ιατρικό πρόβλημα. Η εύρεση τρόπων για να καταπολεμήσετε το άγχος μπορεί να βοηθήσει τη σεξουαλική σας ζωή να ανακάμψει.

Πόνος

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι σαν μια ταμπέλα νέον που αναβοσβήνει που σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι συνήθεις αιτίες του επώδυνου σεξ περιλαμβάνουν:

  • Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους: Αυτή η κοινή κατάσταση εμφανίζεται όταν οι μύες στη βάση της λεκάνης δεν χαλαρώνουν κανονικά. Οι γυναίκες με πυελική δυσλειτουργία συχνά έχουν επώδυνη επαφή. Η φυσική θεραπεία και η θεραπεία βιοανάδρασης μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση του προβλήματος.
  • Ορμονικές αλλαγές: Η αλλαγή των επιπέδων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνο σεξ. Οι γυναίκες που θηλάζουν ή μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν ορμονικές αλλαγές που προκαλούν κολπική ξηρότητα και αίσθημα καύσου κατά την επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ορμονικές θεραπείες μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα. Ένα καλό λιπαντικό μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο.
  • Άλλες ιατρικές αιτίες: Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες κολπικού πόνου, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων και της ενδομητρίωσης. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο ειδικό για την εμμηνόπαυση ή έναν ειδικό στη σεξουαλική υγεία για να το καταλάβετε.

 

Ψυχολογικά αίτια

Το υποκείμενο άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική σας ορμή. Θέματα όπως προβλήματα σχέσεων ή ιστορικό σεξουαλικού τραύματος μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ενδιαφέρον σας για σωματική οικειότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις υποκείμενες δυσκολίες.

Χαμηλή λίμπιντο

Μερικές φορές, μια υποτονική σεξουαλική ορμή είναι θέμα νοοτροπίας. Πολλές γυναίκες έχουν αυτό που είναι γνωστό ως ανταποκρινόμενη επιθυμία – μπορεί να μην σας ενδιαφέρει τόσο να ξεκινήσετε το σεξ, αλλά μόλις ασχοληθείτε με αυτό, συνειδητοποιείτε ότι είναι διασκεδαστικό. Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς να ακολουθήσεις τη ροή και να αφήσεις τον εγκέφαλό σου να προλάβει.

Αλλά ορισμένες γυναίκες έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή απουσία οποιουδήποτε άλλου υποκείμενου προβλήματος. Αυτό ονομάζεται διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD). Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται είναι η διαταραχή του γυναικείου σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε τη διάθεση.

Πρόβλημα με τη διέγερση και τον οργασμό

Αν το σεξ δεν είναι υπέροχο, ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα ανανέωσης στο σεξ. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι σε θέση να κορυφωθούν με τη σεξουαλική επαφή, αλλά πολλές –ίσως και οι περισσότερες– γυναίκες χρειάζονται εξωτερική διέγερση για να φτάσουν στον οργασμό.

Σεξουαλική υγεία: Μιλήστε με το γιατρό σας

Η χαμηλή λίμπιντο, τα προβλήματα διέγερσης και το επώδυνο σεξ είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα. Μπορεί να νιώθετε άβολο να το αναφέρετε στον γιατρό σας, αλλά δεν θα πτοηθεί καν. Μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για εσάς, αλλά ο γιατρός σας ή ο γιατρός σας στην υγεία των γυναικών πιθανότατα μίλησε με τέσσερις άλλες γυναίκες για αυτό μόλις σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, μην περιμένετε να λύσετε το πρόβλημα σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της ετήσιας εξέτασης. Ίσως χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα ειδικό ραντεβού για να συζητήσετε το ιστορικό της σεξουαλικής σας υγείας και να καταλάβετε το πρόβλημα. Ανάλογα με το ζήτημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό. Αλλά οποιαδήποτε αρχική αμηχανία θα αξίζει τον κόπο. Το σεξ είναι σημαντικό μέρος της ζωής σου και αξίζεις καλή σεξουαλική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασικές συμβουλές για το σεξ για πιο υγιείς σχέσεις

Morning sex: Τα εκπληκτικά οφέλη της πρωινής σεξουαλικής επαφής

Sex tips για οικειότητα κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης

Σε τι χρησιμεύει πραγματικά το σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αλλάζει η λίμπιντο όταν περιμένετε παιδί;

Σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Η σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των γυναικών, επηρεαζόμενη από ορμονικές αλλαγές, σωματική δυσφορία και συναισθηματικούς παράγοντες.

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Close Icon